Skip to content

BANYOLES/ELCOLLELL/ELS TURONETS Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoDeep: Arxivat.

Gràcies per la seva col·laboració a la geocerca

GeoDeep
Revisor voluntari de Geocaching.com

More
Hidden : 10/8/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

ELS TURONETS

DE BANYOLES AL COLLELL
La Mare de Déu del Collell és un santuari al bell mig del Pla de l’Estany que, a més de ser un dels punts d’interès de la Ruta de Salamina, és un bon lloc per visitar si et trobes a prop de Banyoles.

Inici:
Comença la ruta prop de l’estany, a la riba on hi solen haver les barques de passeig fondejades. Voreja’l per la carretera en la direcció de les agulles del rellotge. Aviat trobaràs un passeig a mà esquerra que t’allunyarà de l’entorn de l’estany. Pren-lo i ves cap al Balneari de la Puda, que es troba a mà dreta al final del passeig. Segueix la carretera en direcció a Santa Pau.
Seguiment de la ruta:
Aviat entraràs al municipi de Porqueres. A pocs metres a mà dreta trobaràs un trencant que et portarà a l’Església de Santa Maria de Porqueres, una joia del romànic ubicada vora l’estany que és de visita obligada. Quan l’hagis vista, torna a la carretera que has deixat i continua conduint fins deixar enrere el municipi de Porqueres en direcció a Sant Martí de Campmajor.
A mà esquerra veuràs un camí que mena al Bosc de Can Ginebreda. Si tens ganes de veure un peculiar museu a l’aire lliure, fes una parada per visitar-lo. Descobriràs un espai molt especial creat per l’artista Xicu Cabanyes: un bosc de pins i roures que sense perdre el seu esperit feréstec integra la seva obra, majoritàriament escultures eròtiques, a la natura.
Per continuar la ruta, torna a la carretera principal. Passaràs pel costat de l’indicador de Sant Miquel de Campmajor, a la dreta del camí. Desvia-t’hi per visitar aquest petit nucli. Després torna a la carretera. Si continues conduint aviat veuràs, a mà esquerra, l’Església de Sant Miquel. Fes-hi una parada per contemplar aquest temple romànic, modificat amb tres naus i tres absis.
Continua seguint la carretera i passaràs per la dreta d’un càmping. A uns metres de distància, a mà dreta, veuràs el Pont de Can Prat, una construcció medieval del segle XII. Molt a prop hi ha el trencant que assenyala el camí del Collell, just abans d’entrar al municipi de Sant Ferriol.
L’edifici del santuari és visible des del camí. Pots aparcar a la placeta que queda al costat de l’edifici, a mà esquerra, o continuar pujant pel camí que el voreja fins pujar a la plaça que hi ha davant l’església.
Deixa el cotxe i entra a l’església nova, un edifici majestuós obra de l'arquitecte Josep Renom. La seva construcció es va iniciar l'any 1915 i no va ser fins després de la Guerra Civil que s'hi va celebrar culte religiós. El temple acull la imatge original de la Mare de Déu del Collell, una talla romànica d'influència bizantina del segle XII, patrona del clergat de Girona.
El santuari també és un bon punt de partida per descobrir l’entorn, per on transcorre la Ruta de Salamina.
Curiositats:
El Santuari de Santa Maria del Collell forma part de la parròquia de Sant Andreu del Torn i pertany al municipi garrotxí de Sant Ferriol. El monestir de Sant Pere de Besalú hi va fundar un priorat (1198), però durant el segle XV va ser abandonat pels benedictins i van prendre’n el relleu els sacerdots seculars.
Diuen que el 1458 la Verge es va aparèixer a Miquel Noguer, un pagès del poble veí d’El Torn, i que aquest fet va ser decisiu per la revitalització del culte al santuari. Amb la desamortització, a principis del segle XIX, va quedar abandonat, però el 1852 el bisbe de Girona hi va ubicar el seminari diocesà.

Església de Santa Maria del Collell.
Durant la guerra civil, de 1936 a 1939, el santuari va servir de presó política i hi foren afusellats els empresonats del bàndol nacional. El 1949 va ser inaugurada la nova església i les instal•lacions del col•legi-seminari, que posteriorment es van convertir en internat fins a finals dels anys vuitanta.
Dades d’interès:
Avui dia les instal•lacions funcionen com a casa de colònies i acullen grups durant tot l’any. Al santuari s'hi oficia missa els diumenges i festius a les 12:30, i anualment s’hi celebra la festa de l'Aparició de la Mare de Déu, el primer diumenge després del 25 d'octubre.
Una altra festa destacada és l'Aplec del Ninou, que se celebra el dia 1 de gener amb una missa oficiada pel Bisbe de Girona acompanyada per una audició de sardanes, dinar de germanor i parades de productes artesans.

Additional Hints (No hints available.)