Skip to content

SOL_01 - Un volt per Solsona ( Solsona ) Mystery Cache

This cache has been archived.

GeoDeep: Arxivat.

Gràcies per la seva col·laboració a la geocerca

GeoDeep
Revisor voluntari de Geocaching.com

More
Hidden : 10/10/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Portal del Pont
Portal del Pont

Un volt per Solsona, és una sèrie de microcatxés escampats pels volts de la muralla solsonina.


Resolent uns senzills càlculs podreu trobar les coordenades del catxé final. Els microcatxés són carrets de foto i a dins hi ha una lletra i un valor que us haureu d'anar apuntat.

Au doncs, comença l'aventura i esperem que us agradi molt el volt !!
( Aconsellegem seguir l'ordre numèric dels catxés )

SOL_01 - Un volt per Solsona ( G = nº balcons a l'esquerra del Portal del Pont, Mirar foto / See Foto )
SOL_02 - Parc dels Jubilats
SOL_03 - Vall Calent
SOL_04 - El Seminari de Solsona
SOL_05 - Portal de Llobera
SOL_06 - Vall Fred
SOL_07 - El Passeig
SOL_08 - Sala Polivalent
SOL_09 - Solsona Estació
SOL_10 - El Riu Negre


COORDENADES CATXÉ FINAL:
41º BA . ( H - J ) ( F + I ) J'
001º GC . ( B - G ) C ( D - E + C )'

Comprovacions:
A + B + C = 15
D + E + F = 19
G + H + I + J = 11


Comentaris Extra

El catxé ficat de costat i inclinat s'endinsa més dins el teu amagatall. Si us plau, procureu que no sobresurti cap element.
Recordeu, si agafeu algun objecte del catxé, deixeu-hi alguna cosa d'igual o major valor. Tots desitgem trobar un tresor pler de riqueses... i l'Equip NyaNyu sempre som molt agraïts al muntar-ne un.
Esperem que us agradi el volt :D

LA SOLSONA MEDIEVAL

En l'antiguitat es parla de la "Setelsis" romana, a la qual els visigots afegiren el sufix "ona" -Celsona-, com va passar a tantes altres poblacions. La dominació sarraïna, per la manca de testimonis que va deixar, cal suposar que va ser passatgera i que va durar, com a màxim, un parell de generacions.

La formació de Catalunya comença amb l'obra repobladora del comte Guifré el Pelós, cap a l'any 870. Estudis recents proven com aquest comte va ser ferit de mort en un castell del Solsonès, concretament en el castell de l'Aiguadora de Navès.

Cap al segle X, ja s'havia consolidat la població de Solsona i s'havia construït un castell i una església. La vila va néixer a l'entorn d'aquests dos nuclis i, consegüentment, va tenir també dues jurisdiccions, la del duc de Cardona i la del bisbe. Els dos senyors no podien prendre possessió de la ciutat si abans no juraven que guardarien els seus costums i els seus privilegis.

L'escut de la ciutat guarda les característiques medievals dels senyors que ha tingut: al centre hi ha la creu del monestir de Santa Maria; a l'esquerra, una torre dels Tarroja, i a la dreta, el card dels Cardona. El sol radiant sobre la creu apareix més tard./p>

És molt activa la presència de Solsona en la reconquesta de la Segarra, Lleida i el Penedès. Molts noms del Solsonès es troben en la repoblació d'aquestes terres. Santa Maria de Solsona rebé nombroses donacions d'aquells llocs. Els comtes d'Urgell la tenien com a patrona de la Reconquesta i volien ser enterrats en el monestir de Solsona, considerat "famós a tot el món".

Al segle XIII ja consta el mercat setmanal, augmenta la vida comercial amb abundància d'oficis menestrals, i es coneix l'existència d'una comunitat de jueus. Cap a l'any 1299, el prepòsit Ponç de Vilaró inicia un nou temple gòtic. En l'expansió catalana del Mediterrani, els Tarroja, senyors de Solsona, asseguren l'Alguer (1181), i els mercaders creen companyies "draperes" amb vaixells propis que arriben al nord d'Àfrica, Constantinoble i Flandes. Eren tan coneguts, que l'autor de la novel·la cavalleresca medieval Curial e Güelfa posa un mercader de Solsona, Pere Perpunter, com el qui allibera Curial de la presó de Tunis.

Els segles XIV i XV són temps d'una forta decadència. Es constata una davallada del monestir amb el mal govern dels últims prepòsits. La Pesta Negra de 1348 provocà grans mortaldats amb el consegüent despoblament de la comarca, i molts masos quedaren deshabitats. Les tensions i els conflictes dels pagesos de remença originaren la guerra civil contra Joan II (1462-1472). Com a fets positius, a Solsona cal destacar l'acord de construir-hi unes noves muralles (1303); la construcció de les tres fonts públiques amb l'aigua portada de la font de Mirabella (1420); l'edificació de l'hospital de Llobera (1416-1431), i la concessió de la filla del rei Joan II de poder fer fira a Solsona el dilluns després de Pasqua (1476).

EL BISBAT I EL TÍTOL DE CIUTAT

Una de les jugades clau de la història de Solsona va ser aconseguir el bisbat, en contra de les pretensions que les ciutats de Manresa i Balaguer també tenien. A finals del segle XVI, el sud de França estava infestat d'heretges protestants i les seves incursions cap a la nostra terra es feien insuportables. També la muntanya era plena de bandolers que creaven molt malestar.

De resultes de tot això, el rei d'Espanya, Felip II, demanà a Roma la creació del bisbat de Solsona, com un baluard de contenció. El papa Climent VIII, l'any 1593, va accedir a aquesta petició i va convertir l'església de l'antic monestir de canonges agustinians de Solsona en catedral. El monarca, un any després, va distingir Solsona amb el títol de ciutat. A Catalunya en aquell moment sols hi havia deu ciutats.

També és un temps que comença la decadència de la llengua catalana. Mentre el castellà es va introduint en les classes altes i s'envien bisbes castellans, Solsona defensa el català amb les comèdies a les places, les nadales, el cant dels goigs i la litúrgia i predicació de l'Església.

EL TEMPS DEL BARROC

En els segles XVII i XVIII, es viu el temps apassionat del barroc. Fill de Solsona era el gran pintor Francesc Ribalta, que es considera el fundador de l'escola pictòrica espanyola del segle d'or. Destaquen altres artistes de grans retaules barrocs, com els Morató, que construïren l'altar del Miracle, i els Pujol, autors de l'altar dels Colls, de Sant Llorenç de Morunys.

El 1620 es crea la Universitat Literària, dirigida pels dominics, que dóna una forta vitalitat a les institucions i costums de la ciutat.

El 1652, després de superar l'epidèmia de la pesta, Solsona proclama la Mare de Déu del Claustre patrona de la ciutat.

L'activitat comercial de Solsona es manifesta amb l'abundància d'oficis. N'hem comptat més de 100 de diferents. Destaquen els paraires, que es dedicaven a preparar la llana, i els ganiveters, una de les indústries més florents.

La prosperitat econòmica s'evidencia a finals del segle XVIII amb la febre constructiva d'obres importants, com el convent de les monges, el col·legi dels escolapis, els ponts de la ciutat i el de l'Afrau, el portal del Pont i sobretot el palau episcopal, construït pel mestre d'obres Francesc Pons, del qual diuen que no sabia llegir ni escriure, però sabia fer palaus.

SOLSONA EN LES GUERRES DE CATALUNYA

En les guerres del país, Solsona mai va ser botiflera i sempre va perdre:

En la Guerra dels Segadors (1640), la ciutat allargà tant la resistència (1655), que hagué de venir el mateix Joan d'Àustria, fill del rei Felip IV, per fer-la i lliurar-la al saqueig.

En la Guerra de Successió (1714), Felip V va abolir la Universitat Literària i va desterrar el bisbe de Solsona, Francesc Dorda, per haver defensat l'arxiduc Carles.

En la guerra contra Napoleó (1810), els francesos van cremar la catedral. Es diu que l'impiu general Macdonald va ordenar: "catedral, sense bisbe i canonges, cremeu-la".

En la primera guerra dels Carlins (1833-40), Solsona va ser el centre de les operacions militars i va quedar tan destruïda, que Pérez Galdós en els seus Episodios Nacionales escriu que Solsona "es la ciudad más fea de la cristiandad".

SOLSONA EN EL MOMENT PRESENT

La recuperació de la ciutat, en la segona meitat del segle XIX, va ser lenta i llarga. A més, hagué de lluitar per recuperar el bisbat que el Concordat de 1851 havia suprimit.

La revolució industrial no repercutí de ple: els rius que movien la gran indústria passaven lluny, el tren no va arribar mai i les carreteres arribaren tard. Això va fer que Solsona no creixés com tantes altres ciutats del país. Moltes famílies marxaren cap a les fàbriques del Llobregat i el Cardener.

El nucli antic encara presenta l'interès d'una ciutat medieval amb les seves muralles i portals, els seus carrers estrets, les seves places, les seves fonts i els seus edificis, entre els quals cal destacar el palau gòtic de Llobera, actual seu del Consell Comarcal; l'Ajuntament, d'estil renaixentista, que era la casa d'un mercader; la plaça de Sant Joan, on el poeta Josep M. de Sagarra hi dedicà la famosa poesia "Record de Solsona"; el carrer de Llobera, amb les cases de molts mercaders i canonges; el palau episcopal, dins el qual es troba un interessant museu; la catedral d'estil gòtic primitiu, en el creuer de la qual hi ha la capella de la Mare de Déu del Claustre, que és una imatge d'estil romànic, considerada com de les millors del món.

Actualment, Solsona és una ciutat històrica, teixida de tradicions gelosament guardades; tanmateix no està tancada dins de les seves muralles, sinó oberta a un futur expansiu, amb un ritme de construcció extraordinari. En les últimes crisis de treball, Solsona s'ha defensat amb un intens comerç d'àmbit comarcal, tal com es manifesta en el mercat de cada divendres i amb les petites empreses, que donen a la ciutat eufòria de treball i de vida.

Solsona és una ciutat on brota l'olivera i encara floreix la ginesta. És una ciutat plena de vida i d'inquietuds que, situada al centre del país, lluita per ser present i activa en la història de la Catalunya actual.

Informació extreta de http://www.ajsolsona.net

Additional Hints (Decrypt)

[CAT] Rager yrf crqerf [ESP] Rager ynf cvrqenf [ENG] Orgjrra gur fgbarf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)