Skip to content

Hilversums wasmeer EarthCache

This cache has been archived.

Basje en Basje: sorry, gearchiveerd vanwege het feit dat er te veel mensen niet voldoen aan de logvoorwaarden en op hun tenen getrapt zijn als ze daar op gewezen worden.

Voor alle duidelijkheid: ELKE log die vanaf heden = 22 januari 2018 - 13.30 geplaatst wordt, wordt per direct verwijderd. Iedereen heeft meer dan genoeg tijd gehad om de antwoorden te sturen en zijn log te plaatsen. Deze cache is vanaf heden definitief afgesloten, loggen is NIET meer mogelijk!

More
Hidden : 10/23/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aan de rand van Hilversum vind je een aantal vennen: de wasmeren. Deze "meren" danken hun naam aan het feit dan hier vroeger schapen werden gewassen. De wasmeren konden ontstaan door de aanwezigheid van een "podzoolbodem".

Podzolen zijn onze oudste bodems. Ze zijn ontstaan in het Vroeg-Holoceen op de dekzandgronden. Na de ijstijd verbeterde het klimaat en raakten de zandgronden begroeid met bossen. Gevallen bladeren zorgden ervoor dat de toplaag van het zand werd verrijkt met humus. Tussen de grofgebouwde korrels van het dekzand zit veel ruimte. Regenwater sijpelt daar gemakkelijk tussendoor. Plantenresten (humus) spoelen mee de bodem in. Op hun weg naar beneden lossen de humuszuren ijzer op, dat als een dun huidje om de zandkorrels heen zit. Het ijzer, dat de zandkorrels gelig kleurde, verdwijnt langs chemische weg en het zand wordt vaalgrijs. Zodra dit gebeurt, heet de bodem al een podzol. Het regenwater neemt de opgeloste ijzerdeeltjes en humus verder mee naar beneden, tot ze neerslaan in de inspoelingslaag. Na verloop van tijd hopen zich hier alle bestanddelen op die van boven komen. Er ontstaat een harde donkergekleurde laag. Deze oerbank voorkomt verdere doorspoeling. IJzer en humus blijven steken en zorgen er voor dat de oerbank in de loop van de tijd steeds dikker wordt. Onder de oerbank kunnen bodemprocessen geen invloed hebben: daar bevindt zich dan ook maagdelijk zand. Podzolbodems vormen zich slechts langzaam. Hun ontwikkeling duurt duizenden jaren. De meeste podzolbodems die in Nederland te vinden zijn, dateren uit het Holoceen (maximaal 11.800 jaar geleden).
Podzolen zijn in Nederland doorgaans te vinden in het zandlandschap. Omdat het oude bodems zijn kun je ze vooral vinden in gebieden die duizenden jaren niet zijn bewerkt. De kans om een ongestoorde podzol te vinden is daarom (in Nederland) klein. Soms tref je een podzol aan met een zandpakket erop. Zo'n podzolbodem is na zijn vorming afgedekt geraakt met stuifzand. Vaak is dit stuifzand het resultaat van grootschalige ontbossing en overbegrazing in de middeleeuwen. Eenmaal overstoven is er geen aanvoer van mineralen meer mogelijk en houdt de podzolbodemvorming op. Zo'n niet meer actief bodemprofiel noemen we een paleobodem (paleosol).

Het Hilversums Wasmeer lag te midden van de uitgestrekte Gooise heide.
Na 1900 is de heide op vele plaatsen ontgonnen en hoofdzakelijk met naaldhout ingeplant. Dit hout werd gebruikt als stuthout in steenkolenmijnen. Hierdoor en door vervuiling, verrijking en te sterke verzuring verdween de oorspronkelijke situatie bijna geheel.
Door begrazing en door in 1995 te plaggen, de opslag te verwijderen en de bosrand terug te dringen, heeft de oorspronkelijke vegetatie weer een kans gekregen.

Het gebied is wegens kwetsbare oevervegetatie niet vrij toegankelijk, maar vanaf een uitzichtpunt is het gebied goed te overzien. Het gebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders, een rundersoort die zomer en winter buiten blijft. Zij vreten het gras weg en trekken de grond open zodat er kruiden kunnen groeien.
Het wasmeer is volledig afhankelijk van regenwater. Om te voorkomen dat het ven in droge perioden droog zou kunnen vallen, worden de oevers vrij gehouden van boomopslag.



Honden mogen mee, maar moeten aan de lijn.

Hoe deze earthcache te loggen:

Ga naar het uitkijkpunt op bovenstaande coördinatenen en zoek een antwoord op de volgende vragen:

  1. Waaraan dankt het wasmeer zijn ontstaan? (uitleggen!)
  2. Waardoor werd het wasmeer in 1913 omringd?
  3. Waarom is de kokmeeuwenkolonie die hier aanwezig was verdwenen?
  4. Wat is de naam van de bezoeker die hier een ontboezeming achter liet?
  5. Maak een foto van deze ontboezeming waarop ook je GPS zichtbaar is.

    LET OP: NIEUWE LOGVOORWAARDEN!!
    • De antwoorden op bovenstaande vragen stuur je via messages naar de co.
    • Een foto van jezelf (bij je log) waaruit blijkt dat je ter plekke bent geweest wordt gewaardeerd, maar is vanwege privacy niet verplicht.
    • Wel verplicht is de foto van je GPS die bij de ontboezeming ligt . Deze foto stuur je met de antwoorden via messages mee. Dus niet aan je log toevoegen!!

    Logs die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, worden direct verwijderd.

Additional Hints (No hints available.)