Skip to content

Elsburger onland - (Drenthe) EarthCache

This cache has been archived.

Jut & Jul: De cache is nu nog te loggen, maar wees snel want hij is Archiveren.
Het was leuk om in 12 provincies earthcaches te hebben liggen maar het is mooi geweest, we gaan er een aantal opdoeken.
Alle cachers die ons leuke berichten en logjes hebben achtergelaten bedankt, voor ons het is klaar het wordt tijd voor nieuwe caches.

Groetjes Jut & Jul

More
Hidden : 11/14/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Elsburger Onland

Het Elsburger Onland is een belangrijke natuurverbinding tussen Peizermaden, Paterswoldse Meer, Friese Veen en de Drentse A. Vanwege de ligging en kwetsbaarheid is het gebied niet toegankelijk voor bezoekers. Natuurmonumenten is deels eigenaar van het gebied.

Schuil en rustplaats
Het Elsburger Onland bestaat uit weilanden en een moerasbos, die grenzen aan een oude veenafgraving. Het gebied is bijzonder vogelrijk. Buizerd, wielewaal, kleine karekiet, bosrietzanger en zelfs de schuwe roerdomp voelen zich hier op hun gemak. Voor reeën is het gebied een geliefde schuil- en rustplaats.
Het Elsburger moeras is een uniek natuurgebied in Nederland. Het gebied is 15 hectare groot en ligt in de kop van Drenthe, 4 kilometer ten noordwesten van Paterswolde. Het wordt gescheiden van het Paterwoldsemeer door de Groningerweg, die voert van Paterswolde over Eelderwolde naar de stad Groningen. Het is onderdeel van het Drents-Gronings merengebied.
Het Elsburger Onland vormt een belangrijke ecologische verbindingszone tussen de Peizermaden, het Paterswoldsemeer, Friese Veen en de Drentsche Aa. Het bestaat uit graslanden met daarin moeraslanden en petgaten. Deze petgaten zijn ontstaan door turfgraverij in de achttiende en negentiende eeuw.
Het gehele gebied is privé bezit van de Stichting Elsburger Onland en is niet vrij toegankelijk, vanwege de kwetsbaarheid van het gebied en omdat het zo’n belangrijke verbinding vormt.
In deze natte randen verblijven onder meer de buizerd, ree, wielewaal, kleine karekiet en bosrietzanger. Ook de zeldzame roerdomp kan men in het riet vinden. Bijzondere plantensoorten in het gebied zijn draadzegge en galigaan. Ook is het gebied belangrijk voor vlinders en libellen.

Het laagveengebied is ontstaan doordat het water van diverse Drentse beken hier stagneerde, voordat het ten noorden van de stad Groningen in het Reitdiep zijn weg naar het noorden vervolgde. Het zoute zeewater en de getijden hadden aanvankelijk invloed op de wording van dit gebied. Klei en potkleilagen maakten dat er kwelzones aan de zuidkant van dit gebied ontstonden. In de Middeleeuwen werden in het gebied veenterpen opgeworpen.

Eelder- en Peizermaden zijn onderdeel van een groter open weidelandschap in Noord-Drenthe. Dit gebied (ca. 3500 ha) wordt in het kader van het Rijksbeleid ontwikkeld als natuurgebied; onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De maden werden vanouds extensief gebruikt als landbouwgebied. In de jaren '60 is er een ruilverkaveling uitgevoerd, waarbij de kavelgrootte en de waterhuishouding ingrijpend zijn aangepast. Kleine natuurreservaten met zeldzame kwelafhankelijke vegetaties zijn toen uitgespaard. De waterhuishouding bleef voor de landbouw een beperkende factor. Het gebied bleef open omdat er geen nieuwe boerderijen werden gebouwd. Sinds 1988 verwerft de Vereniging Natuurmonumenten gronden in de Eelder- en Peizermaden; het natuurgebied kan uitgroeien tot ca. 1600 ha (in 2002 ca. 800 ha in beheer).

Het toekomstbeeld zal bepaald worden door het beheer. Natuurmonumenten streeft naar een driedeling: in de zuidelijke zone (nabij Peize en Eelde) zal het accent liggen op een natuurrijk cultuurlandschap met blijvende herkenning van de beekdalen met houtwallen en bloemrijke graslanden. Het middengebied zal vooral verschraald worden door hooilandbeheer en begrazing om de zeldzamere kwelvegetaties tot uiting te laten komen. Nieuwe petgaten worden gegraven. In het noordelijkere deel zal de natuur meer zijn gang kunnen gaan waardoor weer moerasvegetaties tot ontwikkeling komen. Het water krijgt daar vrij spel. Aan dit gebied wordt een belangrijke rol voor waterberging tijdens natte perioden gegeven. De polders zijn recreatief van groot belang voor de omliggende woonkernen.

De Opdrachten:

1.) Maak een foto van je gps met een herkenbaar stuk onland op de achtergrond.

2.) Beantwoord de volgende vraag via de mail.

Drenthe kent diverse delfstoffen.
Noem een aantal delfstoffen naast aardgas, aardolie en steenzout welke met gebruikswaarde, die in dit gebied uit de grond gegraven worden of werden.

--
--
LET OP - LET OP - LET OP

Tijgerspin

Begin augustus 2009 ontdekte een vrijwilligster van de beheereenheid Groningen/Noord Drenthe tijdens het opnemen van de waterstanden een opvallende spin in 't Elsburger Onland.

Geel met zwarte strepen. Een soort die eigenlijk alleen maar voorkomt in de gebieden rond de Middellandse Zee. Doordat het klimaat in Nederland verandert, duikt de spin nu ook vaker op in noordelijker gebieden. De tijgerspin, ook wel wespspin genoemd, heet in het Latijn Familie Araneidae Genus Argiop.
De spin is NIET GIFTIG.

Dit is 1 van de 12 provincie earhtcaches
Je mag hem altijd direct loggen maar logjes met niet voltooide opdrachten worden verwijderd.
Veel cache plezier.

Zie foto spin

FTF ----- Gebbes
STF ----- Brenkgirls
TTF ----- Altamo

Additional Hints (No hints available.)