Skip to Content

<

Sjöbo hoppbacke

A cache by Visom Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/16/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Sjöbo hoppbacke


Sjöbo hoppbacke

Sjöbo har ett förflutet som vintersportort långt innan skidbacken vid Oran byggdes. I kommunen har arrangerats skånska mästerskap, danska mästerskap och Götalandsmästerskapen i – backhoppning. Det var långt innan Stenmark och Wiberg susade nerför de internationella skidbackarna och gjorde slalom till en folksport.

I början av 60-talet fanns inte så mycket för ungdomarna i kommunen att syssla med under de kalla vintrarna. Skidåkning var populärt bland kommunens ungdomar, men det var längdskidåkning som det fanns möjligheter till. Man åkte inte på några preparerade spår, utan fick spåra själv när snön hade lagt sig.

Så när det började talas om hoppbacke var det många som engagerade sig. Med intryck från Värmland startades en skidhoppningsklubb och ett hopptorn byggdes på Orebackens södersida.

- Vi var kanske tio stycken som höll på i backen, minns Jan Nilsson, som var med och hoppade. Det var några riktigt kalla vintrar, men backen låg ju i söderläge. När det skulle hoppas fick vi börja tidigt på morgonen och bära snö. Vägverket samlade ihop snö vid backen och vi bar snö i korgar till backen. Sedan kunde vi hoppa några timmar.

Under några år var vintrarna så kalla att snön låg kvar en period. Det var långt innan snökanoner fanns att använda. När det var brist på snö i trakterna importerades i stället från Småland. Med järnvägsvagnar kom snön till Sjöbo, transporterades till backen och bars på plats.

- Det var en tre fyra år som vi hade riktiga vintrar, sedan blev det svårare för backhoppningen, berättar Lennart Bonthron, som också var engagerad i Sjöbos backhoppning.

Backen var en 25-metersbacke, dvs det gick att hoppa 25 meter. Det ansågs som ganska mycket, men när Sjöbohopparna kom på träningsläger i Värmland och fick stifta bekantskap med en 50-metersbacke, var det många som hoppade med darr i knäna.

Sjöbos karriär som södra Sveriges skidhoppningsmetropol var kort. Efter några varma vintrar med snöbrist, strålande och värmande sol mot backen, så ebbade intresset ut.

(Saxat ur Sjöbomagasinet nr3 2007)

Notera att det sommartid är en del nässlor i backen.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

220 Logged Visits

Found it 201     Didn't find it 10     Write note 7     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.