Skip to content

Elleköpinge Traditional Cache

Hidden : 1/29/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ingen rök utan eld, inge kyrka utan by? Beslutet om nedläggning av Elleköpinge kyrka kom 1618. Den tömdes, murades igen och besökare hänvisades till Åhus. 1618 nämns det bara kyrkan att tömdes och stängdes, inget om bybor.

Elleköpinges historia är inte glasklar. På informationstavlan intill minnesstenen av kyrkan står det:

“Kyrkan låg i Elleköpinge by som är omnämnd i skrift redan 1259. Orter med efterledet -köpinge var redan på vikingatiden handelsplatser och det har diskuterats om byn var en föregångare till Åhus. Det finns dock inga belägg för detta.”

Vad spännande, en handelsplats om utvecklats till by! Eller? Så enkelt är det inte när det gäller Elleköpinge. Det vi vet av utgrävningar är att det funnits en järnålders boplats och en romansk kyrka uppförd på 1100-talet. Vad hände med byn? En kyrka utan by, är det möjligt?

Gamla skrifter och kartor kan ge svar, eller fler frågetecken. I Åhus räkenskaper 1532-33 finns Elleköpinge socken omnämnt, men inte som by. I Landeboken, 1572, har Elleköpinge kyrka en rad ägor, men dessa är inte placerade intill Elleköpinge kyrka utan är utspridda i de kringliggande byarna. I Decimantboken från 1651 förtecknas alla kringliggande byar, men inget nämns om Elleköpinge by. I Ripas storskifteskarta från 1818 omnämns Elleköpinge kyrka som ruin. Om man tittar närmare på ägonamnen, fallen och tegarna, så finns inget där som tyder på en by intill kyrkan. Det finns inte heller gångra sådana kopplingar i landskapsmöstret.

Men om det inte fanns en by, varför i tusan fanns det en kyrka? Arkeologen Lars D Cnattingius lade fram fyra anledningar till varför kyrkan anlades just där. 1. Landet var till stor del täckt av lövskog. 2. De lätta jordarna som var lättbearbetade med dåtidens redskap. 3. Helge ås yta var upp till 1 meter högre då än idag. 4. Vägnätet var annorlunda, Elleköpinge kyrka låg väldigt centralt. (Cnattingius, 1965)

Vad tror dagens arkeologer? Det har gjorts utgrävningar i området och Elleköpinge by och socken med samma namn, beskrivs som nedlagt på 1600-talet och upptaget av Åhus. Den medeltida byns placering beskrivs som okänd. (Geijerstam, 2004)

En annan aspekt för detta landskap är den tuffa flygsanden. Jorden är inte bara mager, utan flygsanden har en förmåga att förändra landskapet över en natt. Inga jätteenkla levnadsförhållanden. 1400-talet hade dessutom den agrara krisen. Kanske blev detta ödet för den tidigare vikingatida centrala handelsplatsen? Det är kostsamt att bygga och underhålla en kyrka. Kanske var det så att de kringliggande byarna Horna, Ripa och Härnestad gjorde ett strategiskt val - att uppföra en by på en redan cental plats tillsammans, för att dela på kostnaderna.

När du loggar denna cache så kan du fundera över detta medan du blickar ut över landskapet. Vad tror du?

När ni närmar er cachen, håll grusvägen till vänster (dvs inte in på gården).

Additional Hints (No hints available.)