Skip to content

Dingvonder Mystery Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Hidden : 2/9/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache ligt langs een fietspad. Als u met uw auto komt, parkeer uw voertuig dan op een plek in de wijk, bijvoorbeeld op het bovenvermelde coördinaat.

Bestuurlijke organisatie Hoogeland in de middeleeuwen


In de provincie Groningen zijn in de middeleeuwen drie hoofdvormen van bestuurlijke organisatie te onderscheiden:
  • De kerk in casu het kerspel;
  • De bestuursrechtspraak met het redgerrecht en het overrecht;
  • Het waterschapsrecht in de vorm van dijk- en zijlrechten.

Het gebied Uithuizen/Uithuizermeeden behoorde oorspronkelijk tot de oerparochie Usquert. De bekende legende over de burchtheer van Stenhuisheerd die in Holwinde (kerspel Usquert) ter kerke ging wijst op de oude band.
Maar omstreeks het midden van de 11e eeuw ontstaat dan de parochie Uithuizen.

De kerkelijke organisatie in dit gebied is ouder is dan de wereldlijke organisatie die bekend staat als rechtstoel. De verantwoordelijkheid van het kerspel ging verder dan de kerkelijke goederen. De kerk van Uithuizermeeden bijvoorbeeld hield toezicht op de hoofdwegen en de voetpaden.

De bestuurlijke organisatie van de Ommelanden was in de 13e eeuw en later gebaseerd op diverse zelfstandige rechtstoelen. Een rechtstoel is een gebied waarin de zogeheten redger als alleensprekende rechter optrad. In veel gevallen omvatte de rechtstoel een gebied dat groter was dan dat van een kerspel of van een dorp. Uithuizen en Uithuizermeeden vormden één rechtstoel.

De rechtstoel van Uithuizen en Uithuizermeeden was opgedeeld in vier compartimenten, de klauwen. Deze klauwen waren op hun beurt weer verdeeld in een aantal heerden. De Clauwbrief Uythuyster en Meedster redgerrecht uit 1489 vertelt dat het gebied is opgedeeld in vier klauwen met in totaal 20 heerden.



Twee klauwen vielen binnen het kerspel Uithuizen (Albranda en Sibranda) en eveneens twee klauwen binnen Uithuizermeeden (Menolde en Hiddinga).

In een klauwboek of klauwregister stond de volgorde vermeld van de eigenaren van de heerden die aan de beurt waren voor het vervullen van het redgerambt.

Hoewel kerkelijk gescheiden, bleven er in bestuurlijk opzicht nauwe banden tussen de twee dorpen. Ook waren er familiebanden tussen de verschillende bewoners van de edele heerden.

Ook opvallend is dat de naam van heerden is gekoppeld aan de klauw. Dit zegt iets over de belangrijkheid van de families. Zij waren vermogend wat met name bleek uit de vele grondaankopen die aan het einde van de 14e/begin 15e eeuw.

Dit alles past in het beeld dat P. Noomen schetste voor een deel van Fivelingo, waarbij er in de 12e en de 13e eeuw sprake was van grootgrondbezit, met daaraan gekoppeld de machtsposities van enkele aanzienlijke families. Er was sprake van grote, soms aaneengesloten domeinen.

We zien al vroeg dat het redgerrecht van meerdere boerderijen in handen komt van de plaatselijke en regionale elite. In de 13e eeuw is dat vooral de familie Aylbada. We zien in de 14e eeuw echter een ontwikkeling waarbij ook de regionale elite land en rechten verwerft. Dat geldt zowel voor de redgerrechten maar ook andere rechten als de dijk- en zijlrechten. De plaatselijke bewoners krijgen daardoor beduidend minder invloed op de rechtspraak en pastoorkeuze in hun gebied. Zo heeft bijvoorbeeld Ode ten Dijke uit Pieterburen omstreeks 1440 veel landbezit in Uithuizermeeden. Aan het eind van de 15e eeuw is die ontwikkeling voltooid en zijn het vooral lieden van buiten het kerspel die het recht uitoefenen. Het prachtige beeld van de 20 welgestelde plaatselijke herenboeren die de rechtspraak deelden was verdwenen. Een kleine groep aanzienlijken was erin geslaagd bestuur en rechtspraak in de kerkdorpen naar zich toe te trekken.

Dingvonder

In de middeleeuwen vond de rechtspraak plaats in de open lucht, op een speciaal daarvoor aangewezen plek. Dit was bij het dingvonder, op de grens van de kerspelen Uithuizen en Uithuizermeeden. Hier lag waarschijnlijk een gerechtsplaats. In 1604 schreef Butto Ausma: "als ick op Hemelvaert nae dat de clocke in beyde Carspelen geluijdt is gewest, bin bij dingsloot gekoomen, om de aensweeringe te doen". Het gebied halverwege Uithuizen en Uithuizermeeden heet De Dingen en de sloot heette Dingsloot. Dingen heeft twee betekenissen. Enerzijds kan het nieuw ontgonnen land betekenen. Anderzijds heeft ding de betekenis van gerecht of gerechtsplaats. In dit geval waren beide van toepassing. De vermelding van "Aesterfenne" of Ooster venne in 1387 bevestigt dat het land ontgonnen was. Vennen zijn van sloten voorziene weidelanden. Het gebruik om het recht op Hemelvaartsdag te wisselen bleef tot in de 18e eeuw gangbaar. Een voorbeeld uit 1779: "Het Redgerrecht van de Meeden van nu tot Hemelvaart naast komende in dezer voegen te hebben opgedragen". Ter herinnering is in 2005 een gedenksteen onthuld bij Dingvonder.



De vier klauwen met hun heerden en de volgorde waarin de eigenaren het redgerambt mochten uitoefenen:

  • Albrandaklauw: Albranda (1), Ulbada (5),Tijassinga (9), Menkema (13) en Alrixma (17).
  • Menoldeklauw: Ripperda (2), Alderhuijsinga (6), Dodinga (10), Tijarkinga (14) en Aijlbada (18).
  • Hiddingaklauw: Herckinga Alde (3), Aijlbarda (7), Geralda (11), Hiddinga (15) en Reidinga (19).
  • Sibrandaklauw: Bindada (4), Siccinga (8), Ulbranda (12), Hiddesma (16) en Elberda (20)


Los de puzzel op. Ga vanuit STAGE1 naar FINAL. De afstand en richting vindt u als u de puzzel goed oplost. Veel plezier.


Furcas
MacOZ58
TeckelTitus en Martinus52

Additional Hints (No hints available.)