Skip to content

Borderline Traditional Cache

This cache has been archived.

Fogass: Denna har nu gjort sitt!

More
Hidden : 2/21/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cachen är en nanocache så tag med egen penna. Den är belägen i anslutning till parkeringsfickan i södergående riktning. Vägbanan behöver ej beträdas.

Denna cache tar oss precis till gränsen mellan Västra Götalands län och Hallands län. Ett ensamt träd vid vägen känns som en naturens markering av gränsen. Cachen ligger i Hallands län om än med minsta möjliga marginal.
 
Nedanför rinner ån Viskan i en sträckning som kallas Veselången. Veselången har fått sitt namn från det gamla ordet ”uisa” som betyder fuktig ängsmark. Länge låg här en långsträckt grund sjö omgiven av fuktiga ängsmarker. I mitten av 1800-talet bestämde man sig för att dika ut sjön för att få mera odlingsmark.
 
Nu finns här sanka betesmarker omgivna av åkrar. Efter kraftiga regn svämmar markerna över och då kan man få återuppleva lite av den forna sjöns attraktionskraft för sjöfåglar. Då kryllar det av änder, sångsvanar och gäss ute på de öppna vattenvidderna. De ses bra från platsens fågeltorn Höst, vinter och vår hörs det mycket kackel över Veselången.
 
Stora flockar med kanada- och grågäss drar omkring i området. Grågåsen var i princip utrotad i Sverige för 50 år sedan, men genom inplanteringar har den ökat explosionsartat. Idag är det möjligt att se mer än tusen grå- och kanadagäss i Veselången. De öppna markerna lockar till sig flera arter rovfåglar.
 
Världens snabbaste fågel, pilgrimsfalken, jagar vipor och småfågel medan ormvråk och röd glada hoppas på en läcker åkersork till lunch. Om vintern får man lätt “örnfrossa” vid Vese-lången. Båda våra två arter örn, kungs- och havsörn, besöker regelbundet dalgången. Havsörnen är störst med upp mot 2,5 meter mellan vingspetsarna. Sveriges örnar har en positiv trend och har ökat i antal de tio sista åren.

Additional Hints (No hints available.)