Skip to content

M&M : Lekker een stukje wandelen Multi-Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 3/2/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een lekkere wandeling door het bos. De totale route is 4,5 kilometer. je kunt ook een korte versie doen. A nice walk in our park. The total route is 4,5 kilometer, but you can also take a shortcut.
Hoewel niet overal even goed aangegeven mag je het bos slechts betreden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Groenendaal is open during daytime

Nummer 1: Brouwertjes
Nummer 2: Team Castellum
Nummer 3: Birdie.nl


In de 17e eeuw vestigden rijke kooplieden zich al in het gebied, dat toen nog bestond uit een aantal afzonderlijke landgoederen. Zij kochten het land eerst als investering; met zand afgraving verdiende zij geld, en de resulterende bleek-velden ook. Pas in de 18de eeuw ontstond de wens voor een buitenplaats, waar men naartoe kon vluchten als de kanalen in de stad (eerst Haarlem, later Amsterdam) begonnen te stinken in de zomer. In deze bloei-tijd van de buitenplaatsen, is de bekende tuin van George Clifford geplant bij de Hartekamp, en de Haarlemmerhout opnieuw geplant door Henry Hope.Voor meer dan een eeuw, vanaf 1767, is het landgoed Groenendael in bezit geweest van de familie Hope, van de bekende Amsterdamse bank Hope & Co. In de tijd van John Hope (neef van Henry Hope) zijn de molens (windmolentje en later stoom-molen ernaast) gebouwd en de vijvers gegraven. Kenmerkend voor de Hopes was hun visie op uitgestrekte parken, waarschijnlijk overgenomen door hun vele Engelse relaties. Beide neven hebben veel aangrenzende land aangekocht om hun parken uit te breiden. Groenendaal strekte in die tijd tot aan de overkant van de Leidse trekvaart en tot aan de Haarlemmermeer. Ook is Bosbeek erbij geannexeerd, al heeft Jan Hope dit niet meer meegemaakt, want hij stierf in het jaar van aankoop, in 1784. Zijn zoon Adriaan Elias heeft de Belvedere gebouwd en de bekende walvisbank geplaatst.In 1913 is het bos van de Erven Van Merlen gekocht door de gemeente Heemstede, om te voorkomen dat het bos verkocht zou worden aan bollenboeren, die er een bollenveld van wilden maken. In de 2e wereldoorlog is een deel van het bos gekapt, deels door de bezetters, deels door particulieren in de hongerwinter. In 1948 is door de gemeente een groot deel van het naastgelegen landgoed Meer en Berg aangekocht. Door deze aankoop ontstond er één doorlopend wandelbos. In het park lopen tegenwoordig “Grote grazers” rond, Schotse Hooglandrunderen die het gebied moeten onderhouden.


Het bevrijdingsmonument van Groenendaal.In 1914 is de Vrijheidsdreef aangelegd ter herinnering aan de bevrijding in 1813 van de Franse bezetting. In 1948 is hier het bevrijdingsmonument geplaatst, vervaardigd door de Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen. Dit beeld toont een vrouw die zich uit haar boeien losmaakt. Aan de voet van het monument staat de inscriptie: 1940 - 1945, met daarop ingegrift de namen van de Heemsteedse oorlogsslachtoffers.

In Groenendaal heeft men tot drie keer toe een internationale Floratentoonstelling gehouden, in 1925, 1935 en 1953. Deze Floratentoonstellingen waren de voorlopers van de Floriade die in 2002 voor het laatst in de gemeente Haarlemmermeer gehouden werd.

In de loop der jaren zijn cultuurhistorische elementen als de koepel, schelpen-nis, walvisbank en Belvedere verdwenen. Bij de ingang van het tennispark Groenendaal is het in 1930 bij de Leidsevaart afgebroken stenen tolhek herplaatst met de heraldische wapens van Haarlem en Leiden, daterend uit 1695.


Kortom hier kun je heerlijk wandelen

Bovenstaande coordinaten zijn van de parkeerplaats. Pak hier vandaan de rode route en ga lekker wandelen. Geen ingewikkelde en afleidende opdrachten onderweg, maar lekker genieten. De wandeling is ongeveer 4,5 km. Volg de rode route tot je bij 52 20.142 / 4 36.661 bent (je kunt hier dus ook rechtstreeks naar lopen) : Hoeveel bouten tel je in dit bankje? = X. Je volgt de rode route verder en klimt de hoge berg op en weer af. tijdens de afdaling zie je links een informatiebordje over een boom. Wat is de woordwaarde van de boom? = Y. Even later ga je met de bocht mee naar links en zie je aan je linkerhand iets wat je maar zelden zo midden in een bos kunt aanschouwen. Is dit een man en een man: Z = 702. Is dit een man en een vrouw? Z = 618. Is dit een vrouw en een vrouw dan Z= 532.

Even een puzzeltje: A = X * (Y-X) - 3

B = A + Z

Je vindt de cache iets verder op de rode route op 52 20.A / 4 36.B

Volg naar de rode route tot je weer terug bent waar je startte.

The above coordinates will bring you to your parking place. Follow the red route from here. No anoying questions on the way, just go for a nice walk. Total walk will be about 4,5 km's Follow the red route until you've reached 52 20.142 / 4 36.669. (you could also go to this point directly) How many bolts do you see in this benche = X. You take the red route further and climb the steep hill. While going down you will see a information board about a tree. take the value of this tree name (adding the value of the different letters) = Y.You're almost there. After that you will make a turn left and on your left hand you will see something you don't see often in the middle of a wood. Go and stand right in front of it. Is this a man and a man: Z = 702, Is this a man and a woman? Z = 618 or is this a woman and a woman, then Z = 532.

time for a little puzzle: A = X * (Y-X) - 3.
B = A + Z.

Go to: 52 20.A / 4 36.B

After you've found the cache just follow the red route further and you will end where you have started.

Additional Hints (Decrypt)

Qr ivwsqr zrg rra oebrx nna. Gur svsgu jrnevat gebhfref.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)