Skip to content

Rijksweg A44, afrit 3 Eendenkooi Traditional Cache

Hidden : 2/27/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache maakt deel uit van een serie van alle 9 afritten van de Rijksweg A44.
Het zijn caches van verschillende types en van nano tot heel groot.
LET OP ! Er is nog een bonuscache.


A44
Vanwege het milieu en de omgeving waar je doorheen rijdt, is deze serie het best te doen met de fiets! Simpelweg omdat sommige caches in deze serie beter bereikbaar zijn met de fiets, dan het eerst moeten zoeken naar een parkeerplaats voor de auto.

Tot deze cache-serie behoren:
Rijksweg A44, afrit 1, .... GC2BAN0
Rijksweg A44, afrit 2, .... GC2PDRF
Rijksweg A44, afrit 3, .... GC2Q5AW
Rijksweg A44, afrit 4, .... GC3HN6W
Rijksweg A44, afrit 5a, ...GC2Q997
Rijksweg A44, afrit 6, .... GC3HN8B
Rijksweg A44, afrit 7, .... GC2XCJ8
Rijksweg A44, afrit 8, .... GC2XD7Y
Rijksweg A44, afrit 9, .... GC2XEHJ
Rijksweg A44, bonus, ....GC49RV3


Als je de hele serie wilt doen, heb je naast een GPS nog extra nodig:
• een pen
• een kompas
• je eigen stempelboek
• eventueel een eigen stempel

Pas als alle caches geplaatst mogen en kunnen worden, wordt de bonuscache bekend gemaakt, maar je kunt nu alvast de hinten sparen.
Vergeet dus niet de hint te noteren om de bonuscache te kunnen vinden.

Over deze cache van Rijksweg A44, afrit 3 Eendenkooi:


afrit 3

Waarom deze cache?
We wilden u eerst met een Earth cache op een educatieve manier kennis laten maken met een heel uniek kenmerk in het Groene Hart van de Randstad.
Echter voldeed onderstaande informatie niet om als Earth cache online te mogen. Dus hebben we er nu een traditionele cache van gemaakt.

Eendenkooi Warmond
Een eendenkooi is altijd omgeven geweest met een waas van geheimzinnigheid. Het was niet of nauwelijks mogelijk de kooi te bezoeken of zelfs maar in de buurt ervan te komen. Er zijn maar 119 eendenkooien in Nederland geregistreerd.
U bevindt zich nu op ongeveer 150 meter van de Eendenkooi Warmond. Deze eendenkooi ligt in de gelijknamige Kooipolder, naast de Kagerplassen.

Ook bij deze Eendenkooi geldt:
Ga NIET achter het informatiebord het hek over of het weiland is !!!
Laat de dieren met rust. Geniet zelf ook van de rust en stilte.
Als u met de auto bent, parkeer die dan even verderop langs het hek.

Als u eens een kijkje wilt nemen in de eendenkooi, neem dan contact op met de Stichting Eendenkooi Warmond. Af en toe wordt er een rondleiding gegeven.

schets eendenkooi .... luchtfoto eendenkooi
Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Ze zijn op kaarten (en Google earth) te herkennen aan het typische roggenei-model in de vorm van een H.

Fungeren van een eendenkooi als vangkooi

Om overvliegende eenden te lokken heeft de kooiker, de beheerder van de kooi, op de kooiplas een groot aantal staleenden die hij dagelijks voert. Zij zijn gewend aan de kooiker en zijn hond.
Als het jachtseizoen geopend is laat de kooiker zijn hond, de kooikershond, langs de pijp lopen om de rustende vreemde eenden te lokken. De pijp is aan weerszijden voorzien van rietschermen zodat de eenden de kooiker niet zien. Het hondje laat hij voor en achter langs de schermen lopen. De eenden, nieuwsgierig geworden door het verstopgedrag van het kooikerhondje met zijn opvallende, grote witte pluimstaart, die steeds weer verdwijnt en een eindje verder weer tevoorschijn komt, zwemmen achter het hondje aan de steeds nauwer wordende pijp in. Dan komt de kooiker achter de schermen vandaan en jaagt de eenden op. De eenden vliegen dan verder de pijp in het licht tegemoet. Het kooibos rond de kooiplas wordt namelijk aan het eind van elke pijp opengehouden. De eenden vliegen uiteindelijk tegen de zogenaamde spiegel, een schuin gespannen net aan het einde van de pijp. Ze vallen dan naar beneden en kruipen naar de enige schijnbare uitweg namelijk het einde van de pijp, het vanghokje. De kooiker laat het vanghokje dichtvallen zodat de eenden gevangenzitten en niet meer terug kunnen.
In de daarvoor toegestane periode zullen door de kooiker regelmatig eenden gevangen worden voor onderzoek (ringen) en lokale restaurants.

Fungeren van een eendenkooi als natuurgebied
De flora en fauna in en om een eendenkooi kunnen bijzonder genoemd worden. In een kooibos verblijven allerlei soorten vogels en zoogdieren en er is vaak een grote diversiteit aan planten en bomen. Het afpalingsrecht zorgt voor een groot gebied rond de eendenkooi waarin rust en stilte heersen, hierdoor zijn de eendenkooien en de omgeving een goede broedplaats voor vogels. Zo is het niet onwaarschijnlijk dat de ijsvogel hier broedt.
ijsvogel

Eendenkooien zijn dan ook uit biologisch en natuurwetenschappelijk oogpunt zeer waardevolle terreinen. Het is dus niet voor niets dat natuurbeschermingsorganisaties haar best doen om eendenkooien in beheer te krijgen.

De eendenkooien in Nederland hebben een geconcentreerde verspreiding. Over het algemeen liggen de eendenkooien in natte, waterrijke veelal afgelegen en dus rustige landstreken. Het zijn die gebieden die voor het vangen van waterwild het gunstigs waren. Factoren die voor een eendenkooi van belang zijn, is de aanwezigheid van: broedgelegenheid, foerageergebieden, ook de afstand en ligging hiervan, en rust en stilte. Ook is het belangrijk dat de eendenkooi in de trek van de eenden ligt.

Vangprincipe
Het principe van het vangen in een eendenkooi is "veer met veer". Dit wil zeggen dat eenden gevangen worden met behulp van andere eenden. In een eendenkooi wordt dus geen schot gelost, alles gebeurt in rust en stilte.
Een wilde eend vangen gaat niet zomaar. Ten eerste moet de kooiker een kooikersakte bezitten, te behalen door de kooikeropleiding te volgen, dan moet hij ook nog beschikken over een in goede staat verkerende eendenkooi, een vervallen eendenkooi zal nooit werken. Maar zelfs al heb je beide dan nog ben je er niet. Eenden vangen door middel van een eendenkooi is een vak apart! Het vergt veel geduld en samenspel tussen hond en makke eenden om tot een goed resultaat te komen.

De zintuigen voor zien en horen zijn bij eenden goed ontwikkeld, daarom is rust en stilte in een eendenkooi zeer belangrijk om te voorkomen dat de eenden uit de eendenkooi verjaagd worden. Ook houdt de kooiker rekening met het feit dat eenden goed kunnen zien. In een eendenkooi dient men donkere kleding te dragen, zodat de kooiker weinig opvalt in vergelijking met het bos. Het dragen van fel gekleurde kleding is niet gewenst omdat de eenden van deze kleuren opgeschrikt kunnen worden.

Over de Eendenkooi Warmond zelf
In de 17e eeuw is in Warmond een eendenkooi opgericht. Deze eendenkooi bevond zich in een Warmond zonder snelweg en spoorverbinding. De vlakbij gelegen Haarlemmermeer was toen nog een groot en gevaarlijk meer.
Na jarenlang als pure eendenkooi beheerd te zijn vindt de eendenkooi zich anno 2009 op een keerpunt. Het eenzijdige gebruik als bedrijfsmatige eendenkooi sluit niet langer aan bij de wensen van de samenleving. Niettemin is de eendenkooi Warmond een uniek stuk cultuurgoed en natuurgebied in de gemeente Teylingen.

Om de bijna 400 jaar oude eendenkooi een plek in onze moderne maatschappij te geven is een grote stap nodig waarvoor de inzet van velen nodig is. De Stichting Eendenkooi Warmond is de uitdaging aangaan om met enthousiaste vrijwilligers de eendenkooi een nieuw leven te geven.
De eendenkooi in Warmond zal na het hoognodige grote onderhoud weer bevolkt worden door wilde en tamme eenden.

zeearend .... zeearend sloot
Op 30 januari 2010 meldde de Stichting Eendenkooi Warmond dat er in de Kooipolder een zeearend was gesignaleerd. Een bijzondere vogel in dit gebied, dat wel. Maar op het menu van de zeearend staat onder andere: eend.
Of het een eenling is, is niet bekend. Maar als er een (broed)paartje gevormd wordt en zich nestelen rond de Kagerplassen, dan kunnen we de zeearend vaker gaan zien, aangezien vrouwelijke jongen meestal in het gebied waar ze zijn opgegroeid blijven.

pelikaan .... pelikaan met zwanen
Zelf hadden we even verderop tussen het spoor en de snelweg een pelikaan op de gevoelig plaats kunnen vastleggen. Deze bleek ontsnapt te zijn uit diertuin Artis.
De pelikaan is een sociale vogel. Tijdens zijn verblijf hier bij de Kagerplassen was hij een ‘relatie’ aangegaan met een zwanenpaar en vermaakte zich opperbest.
Helaas is hij een week na het maken van deze foto’s ergens in Duitsland doodgereden.

Hint voor de bonus-cache: G = aantal zwemmende eenden op de foto op het informatiebord.

Additional Hints (Decrypt)

bc ± ubaqreqivwsramriragvt pragvzrgre ng ± bar uhaqerq naq friragl svir pragvzrgref

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)