Skip to content

flevopoly 16 "Parel van Flevoland" Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 6/30/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit is een cache uit de serie “Flevopoly”

Natuurlijk hoef je niet alle caches te doen maar of je dan de bonus kan vinden is de vraag.
De codes in de stash kunnen je verder op weg helpen.



Het ontstaan van Urk

Urk is een keileembult in de voormalige Zuiderzee, waarvan het hoogste punt reikt tot een hoogte van 9 meter boven NAP. Keileem is een grondsoort dat bestaat uit een slecht gesorteerd mengsel van keien, grond, zand en leem ( een fijnkorrelig materiaal van verschillende soorten gesteente ). Vaak worden er ook zwerfstenen in gevonden. Bij de bouw op Urk zijn veel van deze zwerfstenen uit de grond gehaald en zijn daardoor terug te vinden op het landoppervlak. Hieronder staat een foto van zo´n zwerfsteen dat tijdens de laatste ijstijd ( Saaliën ) naar Nederland is gebracht. Het is Scandinavische graniet. Het heeft zijn naam te denken aan het gebied waar het vandaan komt: Scandinavië, een gebied in het noorden van Europa.

Hieronder staat een kaart van Urk uit 1773 waarop je goed kan zien waar Urk zich bevond op de Zuiderzee. Urk is ontstaan tijdens het Pleistoceen ( een tijdvak in het Kwartair van 2,588 miljoen en 11,56 miljoen jaar geleden ) onder verschillende ijstijden, waarbij landijs allerlei afzettingsmateriaal bracht naar Nederland en zo een grote rol speelde bij het toekomstige landschap van Nederland. In het IJsselmeer is een hele boog van deze zogenaamde keileemopduikingen. Denk maar aan Urk, Schokland, Texel, Wieringa, de Voorst of Gaasterland.

Als gevolg van de stijgende temperatuur is ten zuiden van deze eilandenboog, door het smeltende landijs, een meer ontstaan. Dit meer noemde men later Almere ( Almare ). Door de jaren heen heeft Almere vele namen gehad: Zuiderzee, Flevomeer & IJsselmeer. De wateren van Almere speelden een grote rol in het leven van de mensen op de eilanden. Almere was een bron van veel vis, maar de woeste wateren zorgden tegelijkertijd voor afkaveling van de oevers van het eiland. Daardoor werd Urk steeds kleiner en kleiner. Almere had dus voor de Urkers voor- & nadelen.

Vermoedelijk is Urk en Schokland samen ooit één groot eiland geweest op het Almare. Hiervoor heb ik verschillende aanwijzingen kunnen vinden. De kaart die hierboven staat heb ik op internet gevonden ( zie bronnen ). Het is een kaart uit de 16de eeuw gemaakt door de Vlaamse kaartenmaker Abraham Ortelius en laat een Nederland zien uit begin van onze jaartelling. Het laat één groot eiland zien in Almare. Dit eiland bestond grotendeels uit veen ( vegetatie en water ). Hiervan zijn nog restanten van terug te vinden in de luwte ( windstille plaats ) van de grotendeels bebouwde heuvel op Urk. Ik vermoed dat door de felle storm in 1170 door de enorme watermassa een groot deel van dit oorspronkelijke eiland is weggevaagd. Deze storm noemt men ook wel de Grote Vloed. Uiteindelijk bleef van dit eiland twee kleine eilandjes over: Schokland en Urk.

Toen ik hierover hoorde, had ik meteen het vermoeden dat als Urk en Schokland ooit samen één eiland waren geweest, dat er hiervan nog steeds verbanden van moeten zijn te zien. Ik dacht meteen aan het dialect dat wordt gesproken op Urk, het Urkers. Het Urkse dialect, dat vrij zeldzaam is in Nederland, heeft inderdaad nauwe verwanten met het dialect dat wordt gesproken in het Noorden van Schokland. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat Urk en Schokland ooit samen één eiland zijn geweest.

Succes met het zoeken naar de cache

Additional Hints (No hints available.)