Skip to content

Cittaslow Midden-Delfland Multi-Cache

Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze puzzeltocht voert je langs de natuur van de gemeente Midden-Delfland. Het credo voor deze tocht is vooral genieten van de natuur op de fiets in de geest van CittaSlow. De tocht is ongeveer 35 km.

Let op! Sinds 16-3-2022 is de beschrijving aangepast!


De filosofie van Cittaslow staat voor een goed leven, wat vertaald wordt in het kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven in het dorp of in de stad voor de inwoners gemakkelijk en plezierig maken. De filosofie staat ook voor een ‘slow’ leven, in de vorm van het langzaam haasten, ‘festina lente’, zoals men vroeger zei in het Latijn en het dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd.

Je zou dus kunnen zeggen dat het motto is:

’leef minder hectisch, minder productiegericht en minder snel’

Binnen de filosofie wordt ook het thema ‘SlowFood’ toegepast. Meer informatie is te vinden op http://www.slowfood.nl, http://www.cittaslow-nederland.nl/ en http://www.midden-delfland.nl/

Hoofdstad
De gemeente Midden-Delfland is op 28 juni 2008 uitgeroepen tot de eerste Nederlandse Cittaslow en is daarmee ook Cittaslow hoofdstad van Nederland. In deze tijden van urbanisatie en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. Door een Cittaslow netwerk te creëren, kunnen gemeenten samenwerken om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken.

Cache
Geheel in de sfeer van Cittaslow is een cache opgezet als fietsroute. Deze fietsroutes leiden langs kenmerkende punten van Cittaslow en laat het goede leven van de gemeente Midden-Delfland zien. De onderstaande route heeft een lengte van ongeveer 35 kilometer en is alleen met de fiets af te leggen (dus bewust auto-onvriendelijk gemaakt).

Onderweg
Onderweg zijn er voldoende bankjes om te genieten van het uitzicht en/of van een lunch te genieten. Er zijn verschillende uitspanningen te vinden langs de route. Vraag gerust eens rond als je niets kunt vinden. Zaterdag is overigens de beste dag hiervoor.
Ook zijn er andere geocaches vinden die binnen een paar honderd meter van de route liggen. Los dus de puzzelcaches in de omgeving op en zet de traditionals in de GPSr voordat je op pad gaat.

Eindpunt
Onderweg verzamel je informatie om het eindpunt te vinden. Hier is een constructie te vinden die allerlei speeltjes en aardigheidjes herbergt. Hieruit kan iets worden meegenomen als er iets gelijkwaardigs voor in de plaats wordt achtergelaten. Neem dus iets mee om te ruilen.
De kwartetspellen zijn van de Gemeente Midden-Delfland en ieder team mag daar vrij één van meenemen.

Ik dank de gemeente Midden-Delfland voor de ondersteuning in het realiseren van deze cache en de beheerder van het terrein voor het plaatsen van de eindcache.

Let op! De eindcache is alleen dinsdag tot en met zondag van 10.00u tot en met 17:00u bereikbaar. Respecteer alstublieft deze tijden en log de cache alleen als het hek openstaat.

De route
Komt u met de auto, parkeer dan uw auto in de buurt van N51 58.835 E4 19.231 en haal hier uw fietsen van de auto af. Het startpunt van de route bevindt zich bij het nieuwe gemeentehuis. Elke keer dient er een nieuw punt te worden berekend waar naar toe gereden dient te worden. Soms is het zoeken naar een plaatje of kokertje en bij sommige punten wordt een vraag gesteld. Neem dus altijd een uitdraai van deze cache en een rekenmachine mee.

Let op! Onderweg vind je een aantal aluminium plaatjes. Het cijfer rechtsonder is een volgnummer en moet je negeren

Waypoints met vragen
Waypoint Coördinaat Beschrijving en/of vraag
A, Startpunt N51 58.800 E4 19.080 Startpunt bij het gemeentehuis. Welke dakbedekking is hier gebruikt? Neem de gestapeltelde woordwaarde hiervan.
(woordwaarde: bijv. klei => 37 (11+12+5+9)
(stapeltellen: bijv. 55 => 10 (5+5) => 1 (1+0)
B N51 59.555 E4 19.5(A-2)(A+2) Hier bevindt zich een aluminium plaatje. Neem hier het meest linker cijfer als antwoord.
C N52 00.0(B)2 E4 19.(A)09 Op de brug hier is vernoemd. Stapeltel de twee cijfers van de geboortedag bij elkaar op. Ga daarna de brug over en direct rechts.
D N52 00.(C-1)(C-1)6 E4 19.425 Tel hier alle zichtbare huisnummers bij elkaar op die onder een straatnaam staan (vier stuks) en stapeltel deze waarde tot een enkel cijfer.
E N52 00.(B)6(B) E4 19.082 Ook hier een leuk bruggetje met de specifieke naam ‘Markerlee’. Deze naam is gegeven ter gelegenheid van een bepaald evenement op een bepaald moment. Tel het aantal letters en cijfers bij elkaar op van dit bepaalde evenement. Trek van dit totaal het laatste cijfer af.
Je kunt aan het eind van de weg over een stukje voetpad aan het eind de weg vervolgen. Anders: Neem de weg terug en houd tweemaal rechts aan.
F N52 00.(E)02 E4 18.(C)61 In blauw/wit is hier boven de deur een woord getoond. Neem de letterwaarde van de elfde letter. Een eindje verderop vindt u overigens de moderne variant terug. Kies straks het slingerende fietspad.
G N52 00.1(F)0 E4 17.(C)6(E) Hier vindt u een informatiebord over ‘Vroeger en nu’. Welk onderwerp wordt hier behandeld? Neem het aantal letters hiervan.
H N51 59.(C)43 E4 17.7(G)0 Uit hoeveel woorden bestaat het gedicht waar menigeen draaierig van wordt?
J N51 59.(A)6(F) E4 17.(G)4(F) Een mooie locatie (maar wel privé-terrein, dus toon respect). Neem gerust even de tijd om rond te kijken. Neem daarna het nummer van de dichtstbijzijnde lantaarnpaal (zwart op oranje). Als dit meerdere cijfers zijn, tel ze bij elkaar op (bijv: 116 = 8). Neem het nummer wat je ziet als je aan komt rijden (aan de achterkant staat nummer 18. Negeer deze waarde)
Oversteken is straks niet nodig. De route is veiliger en mooier als de weg verderop wordt gekruist. Dus eerst rechtsaf de route vervolgen.
K N51 59.173 E4 17.(E)(E)(G) Hier vindt u een aluminium plaatje. Deze is verplaatst! Neem vanuit het cijfer 0 eenmaal een zogenaamde Paardensprong (schaakterm). Slechts twee waardes zijn mogelijk, neem hiervan de hoogste waarde.
L N51 58.(K)(G)(D) E4 18.11(D) Dit is het begin van een mooi pad (niet toegankelijk tijdens het broedseizoen), een wandelroute door de polder heen. De ....s zorgen er voor dat het pad begaanbaar blijft. Neem de cijferwaarde van de eerste letter.
M N51 58.6(L)(G) E4 18.(D)2(J) Langs deze route is het nog even genieten van het oude dorp. Wat is de totale letterwaarde van de naam van dit vergulde dier (a=1, b=2, ...)? Niet stapeltellen!
Vervolg de route via de dichtstbijzijnde brug.
N N51 58.2(D)(F) E4 18.(G)(J)(B) Hoeveel kruizen zijn er te ontdekken in de dakconstructie?
P N51 56.(F*100 - (H*E) - A) E4 16.B(M + A*J) Let op! Dit punt is verplaatst. Ga op punt N51 56.977 E4 16.697 (waar eerst het plaatje te vinden was) eerst naar beneden en daarna direct rechts weer omhoog een smal pad op. Pas echter wel op voor tegenliggers.
Hier is een metalen cilinder verstopt (dikste boom, touw, hoog). Hierin zit een toepasselijk woord. Wat is na stapeltellen van de totale letterwaarde het resultaat?
Niet te lezen/vinden, maar je ziet wel een cijferblokje? Neem dan bij 1: Koeien, 2: Polder, 3: Molen, 4: Zuivel, 5: Tractor, 6: Weidevogel, 7: Boerderij, 8: Kikker
Q N51 56.(E)(C)5 E4 16.4(L)9 Hier is laag een blauw plaatje vastgeschroefd met een specifieke code. De waarde is te vinden als XXX in: "CODE 103 X XX". Dit resulteert in een getal met 3 cijfers.

Let op, de waarde voor deze letter Q wordt alleen in het volgende coördinaat en in het eindcoördinaat gebruikt.
R N51 56.(L)22 E4 16.(Q - 622) Hier is een soort windroos in de tegels gemaakt. Eén richting wijst naar een grote boom. Welke richting is dit (de zon, die in het oosten daagt en over het zuiden naar het westen kruipt, kan je wellicht helpen)? Neem de cijferwaarde over van de juiste richting. ZW = 1, ZO = 3, W = 8, NO = 0
S N51 56.(R)(G)5 E4 16.2(C)(P) Dit gebouw uit 1917 was vroeger een: Waag = 25, Slachterij = 33, Bakkerij = 10, Boerderij = 44. Vervolg de weg naar rechts toe en blijf vervolgens aan deze kant van het water.
T N51 55.(S*(H+J) - L - R) E4 16.2(F)(J) Op de foto hieronder is één van de vele oude boerderijen te vinden. Deze karakteristieke woning heeft echter geblindeerde ramen op de foto. Neem het aantal vakken (met glas) van deze twee ramen. Let op, het is wel even goed over de heg heen kijken.
U N51 56.(R)(G)(D) E4 17.(P-J)9(A) Hier WAS het zoeken naar een ander woord. Het is bijna een soort van vogelspotten. Neem de woordwaarde van de naam van de vogel en stapeltel dit tot een enkel cijfer. Omdat de vogel wederom is vertrokken, ondanks zijn grote behuizing, mag je een stuk verderop bij het zitje het aantal traptreden tellen. Haal hier het aantal stoelen en banken af en deel het resultaat vervolgens door twee.
V N51 56.339 E4 18.(R)0(G) Een leuk uitzichtpunt. Op de foto is een nummer weggepoetst. Welk nummer zoeken we hier?
W N51 56.7(C)(V) E4 17.(A)3(K) Uit hoeveel woorden bestaat de naam van deze logies?
X N51 57.(L)7(W) E4 17.(E)9(C) Hier is weer een plaatje bevestigd met informatie (nummer 3). De waarde voor ‘W’ is het onderste cijfer (maar niet die helemaal rechtsonder in de hoek!).
Vanaf dit punt kun je risicoloos het volgende punt bereiken door eerst een stukje rechtdoor te gaan en daarna pas rechtsaf. Wil je een gok nemen, nog een paar traditionals extra doen en erop wagen dat je mogelijk kan afsnijden, ga dan hier direct rechts. Spierkracht vereist. Druk het wiel goed in, anders loopt de ketting niet mee. In het slechtste geval heb je vier kilometer extra op de teller.
Y N51 5(A).(V)(K)4 E4 1(F).(C)7(R) Het laatste plaatje is onder (het tafelgedeelte van) dit oude gebruiksvoorwerp te vinden. Neem het cijfer wat precies vier keer voor komt (negeer echter het cijfer rechtsonder die aanduidt dat dit plaatje 4 is). Plaatje is te vinden op de voet, niet op het blad.
Neem vanaf hier de eerste weg naar rechts toe om het volgende punt te bereiken.
Z N51 5(K).(W)(L)(V) E4 1(D).(E)(X)0 Hier staan een aantal knotwilgen om de kruising heen. Hoeveelheid = Z. Als er een kleine staat, tel die dan ook mee.
Ga vervolgens de hoek om. Je vindt langs dat stukje fietspad meerdere bankjes voor de eindberekening.
Eind N51 __Eind1__ E4 __Eind2__ Zoek een bankje op om de eindberekening te maken.
Eind1 = (Q * T * (Y-Z)) + (B * M * N) - (D * S) - (B * X)
Eind2 = (S * T * H) + (Q*(A+L)) + (((G * V) + C + J) * F) + (E * J)
(het resultaat is een waarde van 5 cijfers. Een waarde van 12000 betekent 12.000)

De benodigde code is: P . (W - U) . (K - R)
De constructie is draaibaar en aan de achterkant te openen. Bij het sluiten: dichtdrukken met bovenstaande code en de code weer terug op 0 0 0 graag met de code zichtbaar naar voren. Mocht je er niet bij kunnen, dan mag je hier het hek iets verdraaien om erachter te kruipen. Je mag per team een spel van de Gemeente Midden-Delfland meenemen.

Eindberekening
Alle waarden van A tot en met Z opgeteld vormen het aantal van 1117.

Additional Hints (Decrypt)

Uvre jbeq vx xevroryvt ina... [Bij vragen of opmerkingen:] 06 55 npug-artra-rra-ivws-ahy-mrf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)