Skip to content

Water & Vuur Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Hidden : 4/26/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache ligt vlak bij de brandweer van Spijkenisse in een stukje gemeentegroen. Als je stil bent hoor je water stromen in de zuiveringsinstallatie vlak bij de cache.

Parkeer je auto op een veilige plek in de buurt! Dus niet op de doorgaande weg en zeker niet voor de brandweerkazerne.


Op zoek naar wat informatie over de brandweer in Spijkenisse kwamen we op de site van de brandweer de volgende informatie tegen. Altijd leuk om zo iets te weten te komen over de geschiedenis van je eigen woonplaats!

 

Geschiedenis brandweer Spijkenisse.

Het is zaterdag 13 juni in het jaar 1648. Ergens tussen 9 en 10 uur breekt er in het dorp Spijkenisse een verschikkelijke brand uit. Binnen de kortste tijd werden 47 huizen, 21 korenschuren en 6 andere schuren verwoest. Bij deze brand is 1 persoon om het leven gekomen. Ook het schoolgebouw dat net was vergroot en hersteld ging in vlammen op. Verder werden er 7 huizen zwaar beschadigd. De inboedel kon in de meeste gevallen niet meer gered worden. Het verslag wat werd gemaakt over de brand meldt dat "het beste van de plaetse is affgebrant". De schade werd geschat op ruim fl. 150.000,-. Voor die tijd was dit een astronomisch bedrag. Uiteraard werd er ook direct actie ondernomen om te proberen dit voorval niet nog eens een keer te laten gebeuren. Daarom heeft de ruwaard(een functionaris die namens de landheer een gewest bestuurde) samen met de schout(hoofd van het dorpsbestuur) en schepenen(openbaar bestuurder op plaatselijk niveau) van Spijkenisse en Braband op 17 juni 1648 een wet opgesteld waarin staat dat het verboden is om daken met riet te bedekken. Voortaan zouden er alleen nog maar pannen gebruikt mogen worden.

Ook in die tijd hield met zich nog niet altijd aan de regels. En ook de controle op regels was nog niet zo sterk. Daarom gebeurde het voorval nog een keer. Op 14 april 1741 viel Spijkenisse nog een keer ten prooi aan een felle brand. Binnen een uur werden er 21 huizen en 14 schuren aan de oostzijde van de Voorstraat en aan de Nieuwstraat in as gelegd. Ook bij deze brand is er een slachtoffer gevallen. Dit keer was het een kind. De oorzaak van de brand was snel gevonden. Ondanks het verbod, wat al ruim 100 jaar stond, waren de meeste daken van huizen nog steeds van riet. Aan een van de woningen in de Nieuwstraat ziet u nog steeds een houten bordje hangen waar het jaartal 1741 op staat. Dit is ter herinnering aan deze brand.
Om wederom te proberen zo'n brand te voorkomen is er opnieuw een verbod uitgesproken op rieten daken. Slechts pannen mochten dienst doen als dakbedekking. Maar hier bleef het niet bij. Op 26 april 1741 verboden schout en schepenen het roken van tabak op zolders en straten (zie: het begin van het rookverbod). Dit om de kans van een (grote) brand te verkleinen. Maar ook hier werden weer regels opgesteld en werd er niet op gecontroleerd.

Op 27 november 1747, net 6 jaar later, brandden tussen 9 en 10 uur aan de westzijde van de Voorstraat 10 huizen af. 11 huizen raakten zwaar beschadigd. De ramp was compleet omdat in dat jaar ook de veeziekte heerste en die al tot economische problemen had geleid. De maatregelen die werden genomen om de ondergang te voorkomen waren 2-delig. Ten eerste werd er geld ingezameld. Dit werd bij iedere grote brand gedaan en de kerk speelde daarbij een belangrijke rol. De inzameling werd in heel Holland gehouden en de opbrengst was groot. Dordrecht gaf bijna fl. 1900,- terwijl rotterdam nog geen fl. 54,- opbracht. Het is in dit verband ook wel sneu dat de eigenaar van de boerderij op de Welplaat, die op 11 augustus 1809 als gevolg van blikseminslag tot op de grond afbrande, niet uit Rotterdam, maar uit Dordrecht kwam.

Hoe stond het met de blusmiddelen? We weten dat bij de brand in 1747 hulp werd ontvangen van de brandspuit van Geervliet en Heenvliet. Maar wat was er voorhanden in Spijkenisse zelf? In oorsprong waren de blusmiddelen beperkt tot de bij inwoners opgeslagen emmers, ladders en haken die in opdracht van de ruwaard van Putten vanaf 18 mei 1688 op voorhanden moest zijn. Dankzij een op 1 september 1717 opgemaakte lijst, de zogenoemde lijst van de brandgeweer, weten we precies wie wat in bezit had en met regelmaat werden deze blusmiddelen dan ook gecontroleerd. Maar had Spijkenisse ook een eigen brandspuit? Zeker, maar wanneer deze precies is aangeschaft, is niet bekend. Wel is bekend dat op 6 april 1799 een reglement op de brandspuit werd vastgesteld. In feite de basis voor de brandweer in Spijkenisse.

 

Additional Hints (No hints available.)