Skip to content

Sightseeing Tour Bijlmer Multi-Cache

This cache has been archived.

DJFM: Cache geript, helaas! Bedankt voor de leuke logs!

More
Hidden : 5/1/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De tocht voert langs een 8-tal locaties en is ongeveer 10 kilometer lang. De tocht is bedoeld als fietstocht maar kan ook wandelend worden afgelegd. De start is bij trein-, bus- en metrostation Amsterdam Bijlmer ArenA alwaar de mogelijkheid tot het huren van (OV-)fietsen bestaat.

Sightseeing Tour Bijlmer

De vooroordelen voorbij...


 

Inleiding

De Bijlmer, een woonwijk in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, staat bekend als een smeltkroes van culturen. Nederlanders, Surinamers en Antillianen maken het grootste deel van de bevolking uit, maar vele andere nationaliteiten zijn er ruim vertegenwoordigd. In totaal zijn er mensen van meer dan 130 nationaliteiten woonachtig in de Bijlmer.

De Bijlmermeer is gebouwd in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw en was destijds bedoeld als 'modelwijk', dé wijk voor de moderne mens. Dit kwam niet overeen met de praktijk, de Bijlmermeer werd al zo'n 10 jaar na de bouw landelijk bekend vanwege sociale problemen. Bepaalde plekken in de Bijlmermeer werden geplaagd door criminaliteit, verloedering en drugsoverlast. Ook was er aanzienlijke werkloosheid. Bovendien bleek het ten tijde van het ontwerp zo moderne idee van de functionele stad minder goed uit te pakken dan verwacht. De strikte scheiding tussen wonen, werken en recreatie zorgde ervoor dat sommige delen van de Bijlmer na het vallen van de avond veranderden in verlaten spooksteden. Lees meer...

In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd echter een grootschalige vernieuwingsoperatie in gang gezet met als doel een minder eenzijdige bevolkingssamenstelling en een prettigere woonomgeving te creëren en daardoor zijn grote delen van de Bijlmer de afgelopen tijd eindelijk veranderd in de destijds beoogde modelwijken.

De Bijlmer heeft veel te bieden, van de Amsterdam ArenA en de Heineken Music Hall tot het Bijlmerpark en Bijlmer Parktheater. De Bijlmer is een groene en tegelijk kleurrijke buurt, reden genoeg om jullie nader met deze plek kennis te laten maken en wellicht zelfs de nog altijd bestaande vooroordelen over deze wijk te ontkrachten.

De tocht

De tocht voert langs een 8-tal locaties en is ongeveer 10 kilometer lang. De tocht is bedoeld als fietstocht maar kan ook wandelend worden afgelegd. De start is bij trein-, bus- en metrostation Amsterdam Bijlmer ArenA alwaar de mogelijkheid tot het huren van (OV-)fietsen bestaat (klik hier en hier voor meer informatie, kosten en openingstijden).

De tocht kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Diemerbos (meer info hier), of bijvoorbeeld met een bezoek aan een of meer van de vele caches in de buurt van de Gaasperplas (klik hier voor een kaart).

Mede-cacher MCMAL heeft de tocht proefgelopen waarvoor hartelijk dank!

Parkeren

De tocht is in een min of meer in een rechte lijn uitgezet tussen locaties 1 en de eindlocatie. Als je je auto ergens op deze voorgenoemde lijn (dus bijvoorbeeld in de buurt van een van de punten) parkeert verandert dat dus niet veel aan de lengte van de tocht, al is het wel aan te raden de punten in de juiste volgorde af te werken. Parkeren op straat is in Amsterdam Zuidoost in de meeste gevallen gratis.

Parkeren in de buurt van de Amsterdam ArenA, het beginpunt, kan tegen betaling bij P+R Arena, meer info hier. Andere parkeerplaatsen in die buurt zijn op deze wellicht verouderde kaart uit 2004 te zien.

Nabij de Gaasperplas bevindt zich een aantal caches (klik hier voor een kaart). Het zou dus een idee kunnen zijn om je auto in de buurt van de Gaasperplas neer te zetten als je van plan bent meerdere caches op een dag te doen. Parkeren kan dan tegen betaling bij P+R Gaasperplas (meer info ) nabij de A9 maar zoals gezegd is parkeren op straat in Amsterdam Zuidoost in de meeste gevallen gratis.

De antwoorden

Bij elke tussenstop moet je een of meer vragen beantwoorden.

Soms bestaat het antwoord op een vraag uit letters/woorden in plaats van uit cijfers. Als dit het geval is zal er in de vraag een (*L*) staan. Bereken van elke letter de letterwaarde (A=1, B= 2 etc.) en zet deze achter elkaar. Deze letterwaardes tel je vervolgens bij elkaar op.

Tenslotte ga je stapeltellen tot je 1 cijfer overhoudt. ‘MOL’ bijvoorbeeld wordt dus 13 15 12,vervolgens 13+15+12= 40, tenslotte stapeltellen: 4+0 = 4.

Is het antwoord echter een getal dat uit een of meer cijfers bestaat? Dan altijd dat getal door stapeltellen terugbrengen tot 1 cijfer. 1999 wordt dus 1+9+9+9 = 28, 2+8 = 10, 1+0 = 1.

Na het beantwoorden van alle vragen kun je controleren of je goed zit door alle antwoorden bij elkaar op te tellen. Dat zou uit moeten komen op 92.

 

Locatie 1: ArenA Boulevard
N52 18.762 E4 56.594

De ArenA Boulevard is een voetgangerspromenade in het centrumgebied van Amsterdam Zuidoost in Nederland, aan de westzijde van Station Bijlmer ArenA, aansluitend op winkelcentrum de Amsterdamse Poort. Aan de ArenA Boulevard zijn onder andere gelegen de Ziggo Dome, Heineken Music Hall, Pathe ArenA, de Amsterdam ArenA, woonmall Villa ArenA (met parkeerdak met uitzicht over de omgeving) en diverse kantoorgebouwen, winkels en horecagelegenheden. Lees meer...

De Amsterdam ArenA is een sportstadion met plaats voor 52.960 toeschouwers in Amsterdam Zuidoost aan de noord-west-kant van de ArenA Boulevard op nog geen 200 meter ten westen van Station Amsterdam Bijlmer ArenA. Daarmee is het het grootste stadion van Nederland. Het valt vergeleken met andere voetbalstadions niet op door de lengte en breedte maar vooral door de hoogte. Sinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van de voetbalclub AFC Ajax. Lees meer...

De Heineken Music Hall is een concertzaal waar wekelijks enkele popconcerten worden gehouden. De hal is geopend in 2001 en bevindt zich aan de ArenA Boulevard nabij de Amsterdam ArenA in Amsterdam. De hal wordt in de volksmond vaak HMH, of, vanwege ligging en sponsor, de Bijlmer Bierhal genoemd. De optredens worden gegeven in de grote zaal, de Black Box genoemd. Deze zaal is 3000 m2 groot en heeft een capaciteit van 5500 personen; het is daarmee de grootste popzaal van Nederland. Daarnaast is er een kleinere zaal, met een capaciteit van 700 man, geschikt voor de afterparty. Lees meer...

Vragen:

Kijk naar de Amsterdam ArenA, je ziet een omgekeerde trap. Als je deze trap om zou draaien, uit hoeveel treden zou deze dan bestaan (= A)?

Recht onder deze trap bevindt zich een van de vele ingangen van de ArenA. Wat is de volledige naam van deze ingang (*L*)(= B)?

Hoeveel sterren steken er uit de Heineken Music Hall (= C)?

 

Locatie 2: Amsterdamse Poort
N52 18.806 E4 57.113

De Amsterdamse poort is een groot winkelcentrum en kantorengebied in Amsterdam Zuidoost. Het ligt ten oosten van station Bijlmer ArenA en het Arena-gebied. Het winkelcentrum is het belangrijkste winkelgebied van het stadsdeel. In de kantoren van Amsterdamse Poort bevond zich onder andere het stadsdeelkantoor totdat dit circa 2006 verhuisde naar een nieuwbouwkantoor aan het Anton de Komplein. Het beroemdste kantoor van het gebied is het hoofdkantoor van de voormalige NMB-bank ontworpen door Ton Alberts en gebouwd in 1987. Lees meer...

Vragen:

Ergens op dit plein vind je een vierkant muziekinstrument (nabij de hinkelbaan). Hoeveel toetsen heeft dit instrument (= D)?

Midden op het plein staat een paal met een aantal groene wegwijzerbordjes. Hoeveel bordjes zijn dit (= E)?

Voor de route naar locatie 3 heb je de keus: lopen door de Amsterdamse Poort (gewoon je GPS volgen) of fietsen via N52 18.737 E4 57.167.

 

Locatie 3: Bijlmer Parktheater
N52 18.845 E4 57.562

In 2003 namen vier podiumkunstinstellingen uit Amsterdam Zuidoost: Krater Theater, de Jeugdtheaterschool, Circus Elleboog en de Theaterwerkplaats, het initiatief tot de realisering van het Bijlmer Parktheater. Hun doel was het realiseren van een professioneel, kleurrijk theater voor Amsterdam Zuidoost met een grootstedelijke uitstraling. Een plek waar iedereen zijn kunsten echt kan vertonen. Het idee werd omarmd en ondersteund door het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. De realisatie werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanhet Europees fonds en Gemeente Amsterdam. Lees meer...

Vragen:

In de railing van de brug waar je nu bij staat zijn twee teksten verwerkt, een aan de noordkant (???) en een aan de zuidkant (Bijlmer Park). Zet de twee woorden van de tekst aan de noordzijde van de brug achter elkaar (*L*)(= F).

Als je met je gezicht naar het Bijlmer Parktheater staat zie je rechts van je een voetballer. Wat is zijn geboortejaar (= G)?

Wat is het huisnummer van het Bijlmer Parktheater (= H)?

 

Locatie 4: Bijlmerpark
N52 18.883 E4 57.733

Het Bijlmerpark is een stadspark middenin Amsterdam Zuidoost. Het park is aangelegd in 1970 en is ongeveer 43 hectare groot. Jaarlijks wordt het Kwakoe Zomerfestival (lees meer...) georganiseerd in het Bijlmerpark. Stadsdeel Zuidoost is bezig om het Bijlmerpark opnieuw aan te leggen. In het nieuwe Bijlmerpark komen onder andere sportvelden en een sport- en speelplek mede ontworpen door jongeren en kinderen uit het stadsdeel. Verder komen er een vlinderheuvel, een magnoliavallei en waterpartijen. Langs de randen van het park komen woningen.In de Bijlmerbomentuin komen de nationale bomen van de landen waar de inwoners van Zuidoost oorspronkelijk vandaan komen. Lees meer...

Vragen:

Kijk om je heen. Je ziet een aantal tankstations, hoeveel (= I)?

Ga met je rug naar de tankstations staan en kijk naar rechts. Achter de bomen (ongeveer 120m naar het noorden) staan een aantal rode palen in het water. Hoeveel rode palen zijn dit (= J)?

 

Locatie 5: Straat van Sculpturen / Tayouken Piss
N52 19.117 E4 58.143

Met de Straat van Sculpturen realiseren particulieren, bedrijven, kunstfondsen, de gemeente Amsterdam en de bewoners van Amsterdam Zuidoost een internationale collectie actuele kunst in de openbare ruimte van de Bijlmermeer. Hiermeedrukken vijftien kunstenaars hun stempel op het aanzien van de Bijlmer. Het Stedelijk is dicht, de Bijlmer ligt open. Lees meer...

De fontein, onder het viaduct over de Groesbeekdreef, bestaat uit een aantal levensgrote zelfportretten (kop tot teen) van de in Brussel gevestigde Karemoense kunstenaar Pascale Marthine Tayou die zich voordeed als 'Manneken Pis'. De kleuren van de "Pisseurs d 'Amsterdam' (rood, wit, blauw, groen, geel en zwart) zijn gebaseerd op de vlaggen van Kameroen, Nederland en België. De beschrijving van het kunstwerk door de kunstenaar is kort en duidelijk: 'Een aantal fonteinbeelden in mijn exacte gelijkenis, zowel mijn lichaam als mijn gezicht, in de pose van de beroemde Manneken Pis van Brussel. De figuren zullen worden geplaatst onder de brug, hun voeten op het wateroppervlak.' Tayou geeft geen verdere uitleg over de beweegredenen achter het werk. Het is wat het is: een aantal zelfportretten van de kunstenaar als Manneken Pis. Lees meer...

Vragen:

Midden op de brug waar je nu op staat staat een lantaarnpaal. Welk nummer staat er op deze paal (= K)?

Uit hoeveel zelfportretten bestaat het kunstwerk (= L)?

Door hoeveel blauwe pijlers wordt het viaduct, waar de mannen zich onder verschuilen, ondersteund (= M)?

 

Locatie 6: Bijlmerramp / Bijlmermonument
N52 19.136 E4 58.442

De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp waarbij op zondag 4 oktober 1992 een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht 1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. De ramp kostte 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. Buiten de 43 geregistreerde doden waren er mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners te betreuren. Hun exacte aantal heeft men nooit kunnen achterhalen. Lees meer...

De overlevenden en nabestaanden van de ramp richtten snel na de ramp een herdenkingsplaats in rondom "de boom die alles zag", een boom op de rampplek die de crash en de brand had overleefd. Rondom deze boom werden waxinelichtjes en foto's geplaatst. Al snel werd deze plek een belangrijke plaats voor mensen die hun verdriet wilden verwerken. Later werd deze plaats wat geïnstitutionaliseerd: door de architect Herman Hertzberger werd er een soort galerij opgericht met teksten die betrekking hebben op de ramp en met mozaïektegels die bewoners, overlevenden, en hulpverleners zelf hebben gemaakt onder leiding van Akelei Hertzberger, de dochter van de architect. Lees meer...

Vragen:

Tegenover ‘de boom die alles zag’ zie je een muur met daarop een aantal teksten, behorend bij het tapijt van mozaïektegels. Tel alle getallen bij elkaar op die op de zuidkant van deze muur staan (dus te zien vanaf het bankje om de boom heen). Let op, enkel getallen gebruiken, geen woorden (dus enkel 5 en 7 en niet ‘vijf’ en ‘zeven’), en het kleine bordje rechts onderin telt ook mee (= N).

Hoeveel mozaïektegels telt dit monument (= O)?

 

Locatie 7: Gouden Leeuw
N52 19.553 E4 58.467

Gouden Leeuw is een onder architectuur gebouwd appartementencomplex, ontwikkeld halverwege de jaren 70.  De bouwstijl wordt getypeerd als structuralisme. Gouden Leeuw is, samen met het naastgelegen zustercomplex Groenhoven, genomineerd om als jong monument te worden aangewezen. Het complex bestaat uit 400 woningen, verspreid over tien torens en ligt in een bijzonder fraai park. Het complex is ontworpen door architect Joop van Stigt en bevat uitsluitend koopflats. Naar gebruik in de Bijlmer is de flat vernoemd naar een boerderij die in de omgeving gestaan heeft. De flat kan opmerkelijk worden genoemd, omdat deze bij de bouw in 1974 volledig anders van opzet was dan vrijwel alle andere woningen die toen in de Bijlmermeer stonden, de "honingraatflats" die eind jaren 1960 daar zijn gebouwd. Lees meer...

Vragen:

In de buurt van deze plek staan twee bankjes, de tot fauteuil omgetoverde boomstronk niet meegerekend. Hoeveel houten planken zijn er in totaal in deze twee bankjes verwerkt (= P)? ((LET OP: De bankjes zijn blijkbaar ten prooi gevallen aan vandalisme. Het goede antwoord op deze vraag is hoeveel planken er in deze twee bankjes verwerkt zaten toen ze nog nieuw waren.))

Locatie 8: Eindlocatie: ???

Gebruik onderstaande berekeningen om de eindlocatie, en daarmee de locatie van de cache, te berekenen. De cache is een plastic container met ruimte voor goodies.

N52 1S.TUV
E4 5W.XYZ

S = A+B
T = D-C
U = L+M
V = F-G
W = I+J
X = K-O+4
Y = P-H
Z = E-N

Terugweg

De snelste terugweg naar het beginpunt is uiteraard een rechte lijn terug naar het beginpunt. Een wat toeristischer route kun je nemen via N52 18.637 E4 59.499 - N52 18.318 E4 58.320 - N52 18.666 E4 57.383 waarbij je langs de Gaasperplas terugfietst.
Wandelaars kunnen vanaf bushalte Geerdinkhof (N52 19.398, E4 58.828) bus 45 terug nemen naar Station Bijlmer ArenA.


Geen foto's van de cache plaats AUB!
No pictures of the cache location PLEASE!
free counters

Additional Hints (No hints available.)