Skip to content

Skolorna runt Uren #5 Sigridslunds skola Traditional Geocache

Hidden : 5/18/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

I den här serien kommer du att besöka sju skolor som ligger runt sjön Uren.I cachen vid respektive skola finns en kod som du ska notera och använda för att räkna fram koordinaterna till Final cachen.

In this series, you will be visiting 7 schools placed around Lake Uren. At every cache you’ll find a code which you have to use to find the final cache.


 
Skolan var i bruk mellan 1826-2009, och mer information hittar du på Årdala Hembygdsförenings hemsida. Carlslunds skolhem uppfördes 1842 och fungerade fram till 1860 som övernattningsställe för det mest långväga skolbarnen. Det var även en småskola här 1882-1894. När du står vid cachen har du skolan till vänster och Carlslund till höger.
 
The school was in use between 1826 and 2009. You will find more information at the web side of Årdala Hembygdsförening.(in Swedish) Carlslunds building was built 1842. Children, who were not living close to the school, had the opportunity to sleep at Carlslund. The building was even used as a school for the youngest between 1882-1894. When you are at the cache, you can see the school to the left, and Carlslund at the right.
 
Sen hittade vi en artikel om 175 år jubileum: ”Ur Folket 21 maj 2001”
Sigridslund i Årdala utanför Sparreholm är landets äldsta i bruk varande grundskolehus. Och i lördags högtidlighöll man skolhusets 175-årsjubileum. Gamla och nya elever på Sigridslund samlades under lördagen i Årdala kyrka för att delta i 175-årsfirandet av Sigridslund.
En skola som är unik så till vida att den varit i gång och haft skolelever allt sedan 1826.
ELEVER FRÅN Sigridslund sjöng psalmer under skolans 175-årsjubileum.
 
FÖR ATT GE EN BILD av hur livet på skolan kunde te sig i början av 1900-talet hade man bjudit in gamla elever som berättade om sin skolgång.
 
SKOLHUSET I ÅRDALA uppfördes 1826 - och är därmed landets äldsta nu fungerande grundskolehus. I lördags firade man husets 175-årsjubileum. - Det har alltid funnits elever där. Just nu går 45 elever i skolan - och antalet har alltid legat runt 50, säger Lars Hillblom som är lärare på skolan och han fortsätter: - Det är ett gammalt hus, men vårt arbetssätt är modernt och vi ligger långt framme med det. Och eleverna på Sigridslund ligger också i täten. På centralprovet för femteklassare har det visat sig att man är bäst i kommunen. - Det kan kanske bero på att vi har mindre grupper på Sigridslund - och då blir det också lättare att lära ut, säger Lars Hillblom.
 
Med under firandet av Sigridslund var också Peter Karlsson som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Flens kommun. Han berömde skolan och önskade lycka till i framtiden. - I Flens kommun har vi flera mycket väl fungerande skolor - och vi är nöjda över att endast fem procent av eleverna som går ut grundskolan inte har betyg som räcker för att ta sig in på gymnasiet. Och härifrån Sigridslund får vi de bästa resultaten, säger han.
 
Sigridslund invigdes år 1826 - och innebar ett för den tiden radikalt tänkande. - Familjen Bonde ville satsa på allmogens utbildning. Något som var mycket radikalt. Visserligen var skolformen på den tiden anpassad till bondesamhället. Men skolan förvandlades under 1800-talet till en folkskola, säger Leif Jacobsson, före detta lärare på Sigridslund. Gamla elever För att ge en bild av hur skolan fungerade förr - kanske inte på 1800-talet men under tidigt 1900-tal - hade gamla elever bjudits in för att berätta om sin skolgång. - Jag började i skolan 1920 och gick här till 1926. Då var vi 20 stycken i fröken Anderséns klass, berättar Folke Eriksson som är född 1913. Och han fortsätter: - På den tiden fanns det ingen skolmat - så vi hade med oss matlådor. Och jag minns hur vi brukade byta smörgåsar med varandra. På den tiden fanns det inte heller någon elektricitet i skolhuset - så man fick nöja sig med det skumma ljuset från fotogenlampor.
 
Det var lite mörkt i skolan om vintrarna. Och det var också jobbigt att ta sig till skolan då. Man blev ofta våt om fötterna - och därför hängde vi upp våra strumpor på en lina ovanför kaminen i skolsalen. Sedan fick vi låna torra strumpor på skolan. - Fröken Andersén var inte speciellt sträng. Men sedan fick vi en manlig lärare som nog kunde vara lite strängare - och jag minns att jag fick en örfil en gång under slöjden för att jag använde en vinkelhake som hammare, säger Folke Eriksson. En annan som också minns sin skolgång är Alice Moberg: - Jag gick i skolan mellan 1933 och 1939. Och i slutet av 30-talet fick vi elektricitet i skolan. Men det fattades andra bekvämligheter som till exempel toaletter - och det var vanliga utedass som gällde, säger Alice Moberg.
 
Efter berättelser och sång fortsatte firandet nere på själva skolan Sigridslund. Där hade föräldraföreningen ordnat med kaffe, glass och annat gott. Och dagen fortsatte med utställningar, filmvisning och uppvisning av Sigridslunds version av "småstjärnorna".

Additional Hints (No hints available.)