Skip to content

Rondje Kattuk Multi-Cache

This cache has been archived.

cleanmountain: Tis mooi geweest.

More
Hidden : 7/8/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

LET OP: Het beeld bij WP6 is tijdelijk weggehaald. Het antwoord is F=9. Vanwege werkzaamheden is het aantal vliegers mogelijk niet meer goed te tellen. c=12

Even een note vooraf:

 

Je kunt de auto parkeren op parkeerterrein in de  zuidduinen (betaald van 1 april tot 1 oktober).  In het gebied rond het startpunt betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur.

 

Deze cache is een wandeling over de Boulevard en door een gedeelte van het centrum van Katwijk. Natuurlijk is deze cache op een mooi dag te combineren met een heerlijke wandeling door het duingebied en over het strand en vergeet niet op het terras van een strandtent te genieten van een heerlijk kopje koffie. Tijdens de wintermaanden tref je maar één strandtent aan en wel tegenover de vuurtoren. Natuurlijk moet je ook het gezellige centrum niet vergeten.

 

Houd je bij een wandeling door het duingebied aan de geldende regels van Staatsbosbeheer (SBB).

De cache is gelegd met toestemming van SBB.

 

De wandeling gaat van WP naar WP. Er hoeft tijdens de wandeling niet te worden gerekend. De afstand van de wandeling is ongeveer 5,5 kilometer en is eventueel ook op de fiets te doen.

 

Parkeren kan je op de coördinaat die bovenaan de pagina wordt vermeld.

 

Ga naar: 1e wp: N 52° 11.636 E 004° 23.382

Midden in de duinen, aan de zuidzijde van Katwijk, staat de soefitempel, een ontwerp van de Nederlandse architect S. van Embden. Het gebouw is opgetrokken vlak naast de duinpan waar in 1922 de soefi mysticus Inayat Khan een bijzondere geestelijke ervaring had. Hij noemde die plek ‘Murad Hassil’, wat ‘gezegende plaats’ betekent. In 1956 kreeg de Soefi Beweging op die plek 1,8 hectare duin in erfpacht en een bouwvergunning voor de tempel, die Universel Murad Hassil zou worden genoemd; een ontmoetingsplaats waar men de inspiratie van de wereldreligies kan ondergaan. Bovenop het duin dat uitsteekt boven de duinpan waar Inayat Khan zijn bijzondere ervaring had ontwierp van Embden de tempel volgens de ideeën van Inayat Khan. Het moest een vierkante zaal zijn met een koepel zonder ramen. Het vierkant stelt stabiliteit en kracht voor en de lichtdoorlatende koepel symboliseert het menselijk hart dat, gericht op de hemel, zich open stelt voor het goddelijk licht. In 1970 werd het gebouw in gebruik genomen.

 

A = het huisnummer.

 

Loop vanaf de parkeerplaats in westelijke richting. Je loopt nu richting de boulevard en je ziet voor je een gebouw met een halfrond dak.

 

B = de letterwaarde van de vierde letter van de naam van het gebouw.

Nu loop je in noordelijke richting over de boulevard.

 

Ga naar 2e wp: N 52 12.120 E 004 23.475

 

C = aantal vliegers

 

Ga naar 3e wp: N 52 12.167 E 004 23.539

De oude kerk of ook wel de witte kerk genoemd. Het kan zijn dat de kerk nog tijdelijk bruin is. De witte verf is er tijdelijk vanaf gehaald zodat de stenen konden “ademen”. Er zit namelijk veel zout in de stenen. Bij de kerk zie je de vissersweduwe met haar zoon. 

 

D = het honderdtal van de som van alle jaartallen.

 

Ga naar 4e wp: N 52 12.214 E 004 23.533

In 2000 heeft koningin Beatrix met Koninginnedag een bezoek gebracht aan Katwijk. Het bezoek heeft veel indruk gemaakt. Als herinnering aan dit bezoek is het (toen tijdelijk aangelegde pad) over de duinen weer in ere hersteld. Op het hoogste punt van dit pad heb je een schitterend uitzicht over de Boulevard en de zee. Bij helder weer is Scheveningen met zijn pier goed te zien bij heel helder weer kan je zelfs tot aan de Maasvlakte kijken. Ook Noordwijk is goed te zien.

 

Ga naar 5e wp: N 52 12.330 E 004 23.646

De gemeente Katwijk heeft een strand van 4,5 kilometer lang, grenzend aan de stranden van Wassenaar en Noordwijk. Gedurende het zomerseizoen vind je aan de 20 strandafgangen informatieborden met de geldende regels. Kenmerkend zijn de strandcabines op de verhuurde strandvakken. Naast de verhuurde strandvakken zijn er tevens een aantal vrije strandvakken. Ook zijn er in de zomermaanden leden van de Katwijkse Reddings Brigade aanwezig die de zwemmers in de gaten houden. Om badgasten te informeren staan er langs de boulevard diverse informatieborden.

 

E = bij welke strandopgang vind je de strand bibliotheek? (let op: mogelijk staat hier een fout. Het juiste antwoord voor deze cache: E = 6)

 

Ga naar 6e wp: N 52° 12.547 E 004° 23.845           

Op de Boulevard kom je 2 oude mensen tegen die, weer of geen weer, aan het pootje baden zijn in de zee.

 

F = tiental van jaartal op bordje

 

Ga naar: 7e wp: N 52° 12.583 E 004° 23.887

Monument voor verdronken vissers (1919-2000) ('Zonen van Katwijk die niet terugkeerden')

Het monument bestaat uit zes platen roestkleurig cortent-staal en beelden een verwrongen scheepshuid uit.  In 2005 is dit monument geplaatst ter nagedachtenis van de vissers die op zee zijn verdronken. Of zoals ze in Katwijk zeggen “op zee zijn gebleven”. Uit het monument zijn namen gesneden van alle omgekomen zeelui van Katwijk (1919-nu). Als je erdoorheen kijkt, zie je de golven.

 

G= letterwaarde van de vermelde naam op 3e plaat, linkerkolom, 10e regel, 1e letter.

 

Ga naar 8e wp: N 52 12.476 E 004 23.950

In Katwijk hebben diverse schilders gewoond. Eén daarvan is Jan Toorop. Hier is ook een straat naar vernoemd. In deze straat bevindt zich “de tennisbaan”. Hoeveel mensen staan er op de 5 platen afgebeeld?

 

H = het aantal mensen op de platen.

 

Ga naar 9e wp: N 52 12.308 E 004 23.803

In het centrum kom je een aantal zwijgende zeelui tegen.

 

I = de letterwaarde van de 1e letter van de achternaam van de kunstenaar.

 

Ga naar 10e wp: N 52 12.217 E 004 23.819

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het oude vissersdorp en is gehuisvest in een ruim en recent uitgebreid complex. Een voormalige, monumentale rederswoning vormt hierbij de blikvanger. In het museum tref je een fraaie verzameling lokale en streekgebonden bezienswaardigheden, diverse schilderijen en een oud vissershuisje in originele stijl. Vroeger heeft er in dit gebouw het plaatselijke politiebureau gezeten. De celdeuren zijn nog aanwezig.

 

J = het tiental van het jaartal van het beeld voor de ingang van het museum.

 

Ga naar 11e wp: N 52 12.195 E 004 23.681

Een karakteristiek stukje Katwijk direct achter het centrum. Je vindt hier diverse oude vissershuisjes. Ook wel de Schippersdam genoemd.

 

K =  het duizendtal van het jaartal wat je hier aantreft.

 

Ga naar 12e wp: N 52 12.150 E 004 23.576

Sinds 2010 ligt er achter de oude kerk een watergolfslagfontein. Op bepaalde tijden komt het water in beweging en wordt het een heus golfslagbad. Op en rond de fontein (en de kerk) vind je een aantal bronzen vissen (pas op dat je er niet over struikelt). Let op: het gaat om alle vissen, dus ook de vissen die je niet kan zien vanaf de opgegeven coördinaat.

 

L =het aantal vissen

 

Ga naar 13e wp: N 52 12.025 E 004 23.458

De vuurbaak van Katwijk aan Zee, ook wel Vierboet genoemd, is het op één na oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. (De oudste vuurtoren in Nederland is de Brandaris.) De toren heeft een hoogte van 14 meter en staat aan de boulevard bij het Vuurbaakplein. Tegen kinderen werd verteld dat zij niet door de ooievaar werden gebracht, maar uit deze Vierboet kwamen. In de zomermaanden is de toren geopend voor publiek. Het verzoek om een vuurbaak te bouwen werd in 1605 ingediend bij stadhouder Prins Maurits. Uiteindelijk werd hier pas in 1628 goedkeuring aan gegeven. In navolging van Katwijk kreeg elke vissersplaats aan de kust zijn eigen vuurtoren of vuurbaak. Op het platte dak lag een rooster waarop een houtvuur werd gestookt, later een kolenvuur en halverwege de 19e eeuw werd een olielamp met reflector in een lichthuis geplaatst. Sinds 1913 is de toren niet meer in werking, omdat er toen geen schepen meer in Katwijk aan land kwamen. In 2005 is de vuurtoren ter gelegenheid van had 400-jarig bestaan voorzien van een graffitikunstwerk. De Vuurbaak is sinds 1971 een rijksmonument

 

M = het totaal aantal treden die je moet beklimmen om toegang te krijgen tot de vuurtoren (Let op: onderste trede meetellen).

 

Ga naar 14e wp: N 52 11.826 E 004 23.635

 

Hier ligt midden op de rotonde een anker ( je hoeft de rotonde niet op).

 

N = het aantal plassen die één van de wegen aan de rotonde heeft

 

De cache ligt op:

N 52 (2 * A + N - I) . (F * H * L – L * G )

E 004 (3 * J + A) . (B * M + K - L +C + D)

 

Succes!!

Additional Hints (Decrypt)

Gbgnny nyyr nagjbbeqra = 125 Ibbe qr pnpur ybpngvr: ybbc inans urg cnexrregreerva ivn urg cnq ynatf urg ibrgonyiryq. Bc ahychag rira cevxxra. Mvr fcbvyre sbgb.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)