Skip to content

Ouw Loôn Multi-Cache

This cache has been archived.

Hellebaardjes: gaat even het archief in. Mogelijk komt hij weer terug als de verbouwingen in het dorp af zijn.

More
Hidden : 6/17/2011
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Er zijn wel 1001 redenen om Loon op Zand te ontdekken... Gezelligheid, rust, ontspanning. Maar ook een eeuwenoude historie. Deze cache voert u door het oude Loon, "ouw Loôn" geheten in de volksmond. In deze 2,6 km. lange tocht komt u langs deze stukjes historie. Wij gaan ervan uit dat u uw GPS kent en ook geocache begrippen kunt toepassen.

Loon op Zand, vroeger Venloon geheten, dankt zijn naam aan de vennen ten noorden en ten noordwesten van het dorp. Tussen 1300 en 1400, toen als gevolg van zandverstuivingen de Loonse en Drunense Duinen ontstonden, raakte het dorpscentrum in het tegenwoordige Land van Kleef onder het stuifzand. In of kort na 1383 bouwde de Zuid-Hollandse edelman Paulus I van Haestrecht een kasteel bij het dorp Venloon. Dorp en heerlijkheid had hij gekocht van een familielid dat het had geërfd uit de familie Van Horne, die deze heerlijkheid sinds 1269 in leen hield van de hertogen van Brabant. De zandverstuivingen van 1391 waren de aanleiding om het dorp te verplaatsen. Als gevolg van deze ontwikkelingen veranderde de naam van het dorp in Venloon op 't Sand.
Nog lang daarna bleven de heren van Loon op Zand hier resideren. Door vererving ging de heerlijkheid in de loop van de tijd over van de familie Van Haestrecht naar achtereenvolgens die Van Grevenbroeck, Van Immerseel, Van Salm-Salm en ten slotte Verheyen.

In die bestaansgeschiedenis van ruim zes eeuwen kende het kasteel van Loon op Zand een roerige geschiedenis. In de broederstrijd om opvolging, vonden belegeringen en een bestorming plaats en ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog wisselde het kasteel enige malen van eigenaar. Later in de zeventiende eeuw verkeerde het kasteel dan ook in een tamelijk slechte staat van onderhoud.
Na 1800 veranderde de naam in Loon op Zand. In 1811 werd Loon op Zand van een heerlijkheid een gemeente.
Wat van dit oude kasteel nu nog resteert is in architectonisch opzicht niet meer dan het fundament van de oorspronkelijke woontoren, en misschien een deel van het keldergewelf. Belangrijk is echter dat het oude grachtensysteem grotendeels intact bleef, inclusief een groot deel van waterlopen die dienden voor de aan- en afvoer van water. Vrijwel zeker bevinden zich ook een groot deel van de fundamenten van de overige bouwdelen nog in de bodem, maar hiernaar is nog nooit een gericht bodemkundig onderzoek gedaan.
Langs de doorgaande weg in het dorp werd onder Paulus I van Haastrecht ook een kerk gebouwd die in 1392 werd gewijd. Midden veertiende eeuw kreeg deze kerk een monumentale toren die nog steeds het beeld van Loon op Zand domineert. Al snel na 1400 begon de bewoning zich te concentreren langs de weg en bij kasteel en kerk, waardoor een typisch straatdorp ontstond. Dit hele patroon van kasteeldomein met kasteel, kerk en straatdorp (tegenwoordig de Kerkstraat en de zuidrand van het Oranjeplein) is in Loon op Zand nog moeiteloos herkenbaar en is ondanks geleidelijke aanpassingen en verdichting van de bebouwing in zeshonderd jaar tijd feitelijk niet van karakter veranderd.

Parkeren kan op : N 51.37.627 E005.04.513

Loop vanaf hier naar WP1: N51.37.640 E005.04.533

U ziet hier een monumentaal dubbel landhuis, in 1918 gebouwd.

- Hoe heet het gebouw aan de overkant van de straat? Woordwaarde daarna stapeltellen = A
- Cijfer op de paal - A = B

Vervolg uw weg naar WP2: N51.37.6A9 E005.04.44B

U staat nu op een gezellige locatie, wat vroeger een plein met muziekkiosk was. Thans is het originele karakter behouden maar omgebouwd naar gezellig café.

- Eerste cijfer van het jaar waarin de pomp is aangeboden = C
- De letterwaarde van de eerste letter van de vrouw die dit mede heeft aangeboden = D

WP3: N51.37.70C E005.04.CDC

- (A+B+C) = E
- F = som van de letters van het 2de woord van de naam van dit gebouw/2 . a=2, z=9

WP 4: N51.37.E55 E005.04.F6

Deze boom met plaquette is geplaatst ter nagedachtenis aan een opmerkelijke Loonse inwoner.

G=Wat voor soort boom staat hier ? eik=6, els=7, beuk=8
H= Cijfer wat het meest op deze plaquette voorkomt.

WP5: N51.37.G34 E005.04.H9H

U staat nu in een straat, vernoemd naar een van de families van de Heerlijkheid Loon op Zand.
Welke letter komt het meest voor in de naam van deze straat. Aantal = I

Ga vanuit hier AB1 graden en 1D(G-C)meter naar WP 6.

(Hoogste waarde van het huisnummer - laagste waarde van huisnummer ) x I = J

WP7: N51.37.ID1 E005.04.JB

Op de hoek bevindt zich een monumentale Langgevelboerderij uit het begin van de 20e eeuw. De gevel op de hoek is hersteld omdat in januari 1935 een stoomtram, die destijds langs het pand reed, ontspoorde en de hoek ernstig beschadigde. Er vielen een dode en twee gewonden te betreuren.

K=wat is de som van het aantal kilometers vanuit hier met de fiets naar de Efteling en De Moer ?
L=hoeveel kilometer is het op de fiets naar Tilburg

Misschien moet u de andere afstanden ook even onthouden.

WP8: N51.37.5K3 E005.04.1LK

M=L + aantal K's in de naam van dit gebouw
N=(2 x het aantal meters dat u berekend hebt bij WP5) +4

WP9: N51.37.6M E005.04.N

U staat nu voor een gebouw, wat tot een rijksmonument behoort. De bouwstijl vertoont invloeden van de neo-renaissance en de neo-gotiek en is gebouwd in 1898.

Tel het aantal punten van de grote en kleine toegangspoorten bij de ingang en tel hierbij 100 op. Dit is het aantal graden wat u moet projecteren.
Het aantal te projecteren meters is (afstand met de auto naar Tilburg vanaf WP 7)(afstand met de auto naar Waalwijk vanaf WP7)

Dit leidt u naar WP10.

O = na "putkast" alle letters omzetten in de eerder gevonden waardes, daarna alle cijfers stapeltellen

CACHE
N51.37.OO(K-L)
E005.04.O(D-A)(G-E)

Pas op voor muggles bij het loggen. Zie Spoiler.

Additional Hints (No hints available.)