Skip to content

Kayersbeek Traditional Geocache

This cache has been archived.

poppejoppe: In de loop der tijd is dit een vies plekje geworden. Hier wil ik mensen niet meer naar toe laten gaan. Bedankt voor alle bezoeken en fijne logjes.

Groet,
poppejoppe
(CO Kayersbeek)

More
Hidden : 7/12/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Parkeren kan hier: N52 11.091 E5 58.030 Met dank aan de Gemeente Apeldoorn Denk eraan: zelf pen meenemen! Let op: Nieuwe coördinaten per 22-04-2014.

Op de kaart van 1832 werd de Kayersbeek nog de Kanaalbeek genoemd, omdat die het Kanaal voedde (reeds vóór de verlenging). Deze beek liep achter het huidige havenmeestershuis (Deventerstraat 52), onder de weg naar Arnhem (Korte Kanaalstraat) en verder richting Wormen. Opvallend is dat de verkaveling langs de Grift, de Kayersbeek en het Kanaal daar waar deze waterlopen nauw bij elkaar komen geen regelmatig patroon had, tot in de jaren '80 van de 20e eeuw. Waarschijnlijk is deze onrechtlijnige verkaveling ontstaan in de tijd dat de Grift een natuurlijke beekloop had en het Kanaal nog niet bestond. Langs de loop van de Kayersbeek, tussen de Grift en het Kanaal, werd het verkavelingspatroon op basis van ontwikkelingsbehoeften telkens veranderd. Elders in het dorp, zoals in de kern ervan, werd er voortgeborduurd op het patroon van rond 1900. Deze locatie is herhaaldelijk opnieuw ingericht. Het herhaalde onregelmatige patroon karakteriseerde dit gebied uiteindelijk tot de jaren '80 met de rechtlijnige nieuwe woningen. Waterschap Veluwe herstelde de Kayersbeek en Zwaanspreng. Ook voerde het waterschap groot onderhoud uit. Hiertoe werden bomen gekapt, beschoeiing vervangen, bruggetjes aangebracht, taluds hersteld en slib en bladmodder uit de watergangen verwijderd. Deze werkzaamheden kwamen voort uit het Beheers- en onderhoudsplan (BOP) cluster Vrijenbergerspreng. Bij deze wateren was sprake van achterstallig onderhoud. Veel beschoeiing was in slechte staat en de hoeveelheid bomen en prunus nabij de beken was veel te groot geworden. Om het bos gezond te houden en meer licht in de spreng te brengen zijn bomen verwijderd. De werkzaamheden zijn november 2006 gestart en in december 2007 afgerond. Deze cache is tot stand gekomen met volledige medewerking van Waterschap Veluwe, onder voorwaarde dat er geen schade aan de oevers, taluds en watergang wordt toegebracht. Slootje springen is niet nodig, er zijn bruggetjes. Aan de andere kant van de parkeerplaats vind je: Kinderboerderij Malkenschoten Zwembad Malkander Restaurant Malkenschoten

Additional Hints (No hints available.)