Skip to content

HET JAAGPAD VAN MIDDELHARNIS Traditional Cache

Hidden : 7/7/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


MONUMENTEN OP DE DIJK

JAAGPAD EN DE MURALTMUUR

Waterschap Hollandse Delta heeft 460 meter van de Buitenhavendijk in Middelharnis versterkt. Deze dijk langs het Haringvliet zou op termijn namelijk niet voldoen aan de veiligheidseisen. Het waterschap heeft de dijk versterkt met extra aandacht voor de omliggende natuur en cultuur.

Een van de cultuurhistorische elementen is de 'De Muraltmuur', een betonnen muurtje dat vroeger diende als goedkope dijkverhoging. Deze muur kon niet gehandhaafd blijven, maar is teruggebracht in een trapzitelement. Ook het oude jaagpad is in ere hersteld. Het jaagpad  werd vroeger gebruikt om schepen vooruit te trekken als de wind niet gunstig was. Bovendien is de waterstand in het natuurgebied achter de dijk verhoogd. Dit zorgt voor nieuwe vegetatie en dat verbetert de kwaliteit van het natuurgebied.

Geschiedenis:
Tussen 1900 en 1940 werden in Zeeland vele kilometers zeedijk verhoogd met een betonnen muurtje. Men sprak hierbij over het systeem De Muralt of De Muraltmuurtjes, naar de bedenker van deze vorm van dijkverhoging, jonkheer ir. R.R.L. de Muralt.

Op relatief simpele en goedkope manier konden de dijken circa 50-80 cm worden verhoogd. Om een dergelijke verhoging van de dijkkruin over enkele tientallen kilometers met grond te kunnen realiseren was enorm veel grond nodig, want niet alleen boven de dijk, maar ook de beide taluds en de dijkvoet moest verzwaard worden. Bovendien moest door het opbrengen van grond eventuele bebouwing en of begroeiing wijken. Het systeem De Muralt was dus niet zo'n gek idee.

Na de Watersnoodramp van 1953 werden de dijken op Deltahoogte gebracht, waarbij vele kilometers De Muraltmuur het veld moesten ruimen. Hetgeen niet wil zeggen, dat er na de Ramp niet meer van dergelijke muurtjes werden aangebracht.

Zo stond hier in het Zuid-Hollandse Middelharnis langs het buitendijkse gebied op de Buitenhavendijk een muurtje daterende uit 1956 die in het kader van de dijkversterking door waterschap De Dijkring Flakkee onder auspiciën van de Provinciale Waterstaat Zuid-Holland werd geplaatst. Een muur samengesteld uit 500 gewapend-betonelementen van 1 meter breed en 1.44 meter hoog. De betonelementen waren geleverd door de betonfabriek De Hoop te Terneuzen, die er patent op had.

Bij de plaatsing werd eerst een betonnen werkvloer op de dijk gemaakt, waar deze betonsegmenten waterpas naast elkaar kwamen te staan. De voegen tussen de betonelementen onderling werden gevuld met stampbeton van grindzand en cement.  Met ijzeren koevoeten werden ze tegen de diaboolzuilen die in de glooiing liggen, aangedrukt. Het resultaat was een massieve keerwand die aan de buitenkant holvormig voor de wateroploop was. De dijk met muur werd in totaal 5.50 meter boven NAP. (Normaal Amsterdams Peil).

alleen toegang tussen zonsopgang en zonsondergang!

Plaats de cache weer goed terug, zoals het hoort!!!


 Succes met zoeken naar de cache.

met dank aan logo wshdvoor toestemming van deze cache

Additional Hints (No hints available.)