Skip to content

Het Slobberstukje - Varen in het Ilperveld Traditional Cache

Hidden : 7/24/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een serie van 4 caches met bonus bij de enige uitstapplaatsen van het unieke natuurgebied

het Ilperveld.

Om het kwetsbare gebied niet te belasten is het dan ook ten strengste verboden om ergens anders aan land te gaan dan aangegeven.


Uitstapplaats N52° 26.943 E 004° 56.296


Het Slobberstukje:
Het Slobberstukje was ooit een woest stukje niemandsland.



Leest u vooral onderaan de algemene informatie over o.a. de bodemgesteldheid en u zult begrijpen dat het soms erg drassig kan zijn bij de uitstapplaatsen. Laarzen worden dus zeer aangeraden. De caches zijn alleen met een kano of een klein bootje te bereiken. Dit betekent dat u een vaartuig mee moet brengen. Er is ook een mogelijkheid om verschillende vaartuigen te huren bij het bezoekerscentrum van het Ilperveld. Hier is ook voldoende parkeer gelegenheid en de mogelijkheid om uw eigen vaartuig te water te laten. Als u besluit te huren is het verstandig om van te voren te reserveren. Telefoonnummer 088-0064455 (bgg 020-4825520)




Om de bonus te kunnen loggen moet u op elk van de 4 cache locaties twee vragen beantwoorden.

De vragen zijn:(indien nodig stapeltel het antwoord tot één cijfer)

Bij het Braamstuk:
A = De dikte van het trilveen in cm volgens het informatie bord.
B = Het aantal keren dat veenmos zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden.

Bij het Slobberstukje:
C = Het aantal letters van de naam van de vogel die met kuiken is afgebeeld op het informatie bord.
D = Het aantal maanden dat de vleeskoeien hier "werk in uitvoering" verzorgen

Bij het Landje van Dasia:
E = Hoeveel verschillende roofvogels worden er op het informatiebord genoemd.
F = De afstand hemelsbreed in km tot Amsterdam CS.

Bij De Banscheiding:
G = Het aantal miljoenen die de provincie Noord-Holland in het sanering project stak.
H = Het aantal letters van het product wat hier erg veel gestort is.(een rest product van de petrochemische industrie)





Routebeschrijving
Het bezoekerscentrum ligt aan de westkant van het Noord-Hollandskanaal ter hoogte van Watergang en is te bereiken vanaf autoweg A10, afslag Landsmeer. Vervolgens gaat u in het centrum van Landsmeer rechtsaf de Van Beekstraat in, u rijdt door tot het kanaal en daar gaat u linksaf. U kunt ook over het kanaalmiddels de pontjes bij Ilpendam of Het Schouw. In de ochtendspits(van 6:00 tot 9:00 uur) is er een inrijverbod vanuit het noorden.In de avondspits (van 16:00 tot 19:00 uur) vanuit het zuiden.

Algemene informatie over het Ilperveld:
Het Ilperveld kenmerkt zich heden ten dage als een veenweidegebied,bestaande uit 30 tot 70 cm dik drassig veen, waarop voornamelijk riet en veenmos groeit met hier en daar een moerasbosje. Veen bestaat grotendeels uit plantaardig materiaal. Zoals elk organisch materiaal verteert ook veen. Als het veen onder water staat, gaat dat heel langzaam verteren. Als de bodem geschikt moet worden gemaakt voor agrarisch gebruik moet het grondwaterpeil worden verlaagd. Dit heeft tot gevolg dat het plantaardig materiaal in contact komt met zuurstof uit de lucht en daardoor oxideert met als gevolg volume afname; er treedt bodemdaling op. Oxidatie van veenlagen in de bodem is een onomkeerbaar proces. Zo dankt West-Nederland zijn naam aan zijn ontginners zij hebben immers Bol-land tot Hol-Land gemaakt. In de afgelopen 1000 jaar is het Ilperveld wel 6 meter gezakt. Dus 1000 jaar terug heeft de grond zo hoog gelegen als het uitzichtpunt van het bezoekerscentrum. Er komen veel bedreigde planten en vogels voor, bijvoorbeeld groot nimfkruid, waternavel en diverse haarmossen; weidevogels als grutto en scholekster; moerasvogels als karekiet, rietzanger en roerdomp, en watervogels als de smient. Ook de in ons land zeldzame Noordse woelmuis komt er voor. Verder zijn er vissoorten als de bittervoorn, snoek en paling te vinden. Natuur herwinnen en natuurbehoud Helaas is het gebied, vooral in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, ook gebruikt als stortplaats voor vuil uit de grote steden. Daardoor kwamen de natuurwaarden van het gebied sterk onder druk te staan. Dit komt door een aantal slecht afgewerkte stortplaatsen, onvoldoende waterkwaliteit en grote hoeveelheden (vervuilde) bagger in de watergangen. Samen met alle betrokken partijen pakt Ilperveld Integraal deze problemen in een grootscheeps saneringsplan aan. Het doel: ervoor zorgen dat het Ilperveld een schoon en mooi natuurgebied blijft. De sanering van het Ilperveld is inmiddels nagenoeg voltooid. Sinds 1996 is het gebied met de komst van het bezoekerscentrum en de van hieruit georganiseerde activiteiten ´ontsloten´ voor de rust en natuurminnende recreant. Hier willen we een ieder laten proeven aan en meer bekend maken met de schitterende natuur van om de hoek. Onbekend maakt immers onbemind. Wie van de natuur leert houden is eerder bereid om haar te beschermen.

Wat is er te doen?
Elke zondagmiddag en ook op nog andere tijdstippen worden er vaarexcursies georganiseerd. Deelnemers worden onder begeleiding van een schipper en een gids aan de hand van dagthema’s vertrouwd gemaakt met het unieke karakter en de ‘bewoners’ van het Ilperveld. Maar ook zelf varen, met een kano, roeiboot of fluisterboot behoort tot de mogelijkheden. Verder zijn er mogelijkheden voor een (kinder)feestje en worden er ongeveer maandelijks speciale jeugdactiviteiten georganiseerd binnen Jeugdclub de Waterratten. Dat alles om zoveel mogelijk mensen van de rust en de omgeving te laten genieten en bewust te maken van het unieke karakter van dit prachtige natuurgebied.
Uniek landschap met een rijke historie Het Ilperveld en omliggend gebied waren vroeger een hoogveengebied. Vanaf het jaar 1000 is het ontgonnen, vandaar de vele gangen en sloten waarvan sommige verland zijn. Het bleek echter weinig rendabel vanwege het vele zout, afkomstig van overstromingen van de toenmalige Zuiderzee. Dit is ook de reden dat de het gebied nog veel brakwater minnende plantensoorten kent. De kleinschalige turfwinning heeft zich tot in het begin van de twintigste eeuw voortgezet. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd het - op kleine schaal - opgepakt. Grootschalige en nagenoeg natuurlijke ontstane moerassen komen tegenwoordig weinig voor. Het Ilperveld was ooit een dergelijk soort moeras, maar staat al meer dan 1000 jaar onder invloed van menselijke handelingen. Ontwatering, turfwinning, bemesting, plaggen, veenmostrekken, rietmaaien, beweiden en vele andere menselijke activiteiten hebben het Ilperveld omgevormd tot een natuurrijk cultuurgebied. Vanwege de hoge waterstand, regelmatige overstromingen en het zure veenpakket is het Ilperveld echter nooit omgevormd tot een veenpolder met raaigraslanden en poldersloten. Door deze natuurlijke handicaps is er een zeldzame mengvorm van moeras en grasland ontstaan, met in het kerngebied een relatief groot oppervlak aan moeras (30-40%). De veenmosbodem tussen Den Ilp en Ilpendam was kennelijk van voldoende kwaliteit, want juist hier is de meeste turf gewonnen. Het uitgebreide netwerk van wateren en kleine eilandjes dat hierdoor ontstond, onderscheidde het Ilperveld van de veel minder vergraven Polder Purmerland. En de hoogste natuurwaarden in het Ilperveld vallen nu juist samen met de locaties waar het meeste veen is vergraven.
In sommige grote en diep uitgegraven petgaten hebben zich veenmosrijke berkenbroekbossen ontwikkeld die van een hoge waarde zijn. Het betreft moerasboscomplexen met een uitbundige ondergroei van gewoon en slank veenmos, die tot 0,5m hoge moskussens kunnen uitgroeien. Bij het uitblijven van een regelmatig vegetatiebeheer zal de voedselarme moerasvegetatie niet zelfstandig kunnen blijven bestaan, en tenslotte geheel overgaan in rietruigten en bos.

Uniek qua biodiversiteit
Het Ilperveld herbergt een unieke en gevarieerde fauna. Het is een belangrijk broedgebied voor weidevogels, maar is vooral van bijzonder groot belang voor Noordse woelmuis, een diertje dat momenteel de eerste plaats bezet op de lijst van meest bedreigde zoogdieren in ons land. Woelmuizen hebben een voorkeur voor allerlei rietlanden, waaronder jonge verlanding, overgangsvenen, moerasheiden en natte ruigten. Ook de vochtige en structuurrijke graslanden vormen een biotoop, zij het minder preferent. Struweel en bos worden door de Noordse woelmuis juist gemeden. In het Ilperveld komt deze woelmuissoort op de voor hem geschikte locaties in relatief grote aantallen voor. Het diertje is zeer gevoelig voor concurrentie waardoor deze door andere woelmuissoorten vaak uit gebieden wordt verdreven. Het ontbreken van concurrentie, zoals het geval is in het Ilperveld, kan bij deze soort leiden tot een hoge dichtheid. Het Ilperveld kwalificeert zich hierdoor als een van de belangrijkste internationale leefgebieden voor Noordse woelmuis en dat schept verplichtingen! Het Noord-Hollands Landschap heeft dan ook als taak de populatie Noordse woelmuizen in het Ilperveld te behouden door middel van geschikt beheer.
Het Ilperveld kent een keur aan oeverplanten, maar ook de kleine veenbes en een zeldzaam, doch in het Ilperveld in grote aantallen voorkomend plantje: de kleine zonnedauw. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen. De plant is in Nederland wettelijk beschermd. Kleine zonnedauw is een bladrozet vormende, 2-10 cm hoge, overblijvende, vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie (Droseraceae). De kleine zonnedauw komt voor op stikstofarme, natte, zure heidevelden en, zoals in het Ilperveld, op veengrond.
Tot slot
Behalve vanwege de rust die er te vinden is, is het Ilperveld dus uitermate interessant qua biodiversiteit. Niet voor niets is het sinds enige jaren ook Europees beschermd in het kader van Natura 2000. Alle reden om ervoor te zorgen dat we dit unieke stukje Nederland behouden voor het nageslacht!
Voor meer informatie: www.landschapnoordholland.nl/het-ilperveld


Succes!!


Additional Hints (Decrypt)

3 xyrvar xyrhgregwrf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)