Skip to content

Ronttismäen tehtaalaismuseo Traditional Geocache

This cache has been archived.

Tarya: Forssassa ilmenneen vandalismin takia arkistoon tämäkin. Kiitos kaikille kävijöille!

More
Hidden : 10/30/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[FI] Kätkö sijaitsee II linjalla, kivenheiton päässä Ronttismäen tehtaalaismuseosta.

[EN] The cache is located not far from the Ronttismäki Factory Workers' Museum.



[FI] Ronttismäen tehtaalaismuseolla näet, miten elettiin ja työskenneltiin pienessä tekstiiliyhdyskunnassa ennen vanhaan.



Idyllisen Kalliomäen II linjalla sijaitseva museo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1800-luvulta 1970-luvulle. Nähtävillä on myös alueella työskennelleiden puuseppien, räätälien ja suutarien verstaat.

Ronttismäen tehtaalaismuseo on avoinna vain kesäisin, kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Ronttismäen historiaa

Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen alaosastona toiminut Forssa-kerho sopi Forssan kaupungin kanssa 1970-luvun alussa museon perustamisesta Ronttismäen eli nykyisen Kalliomäen II linjalle. Ronttismäen tehtaalaismuseo on kolmen asuinrakennuksen ja niiden pihapiirin käsittävä ulkomuseo.

Forssan tehtaiden ensimmäisinä vuosikymmeninä tehtaalaiset rakensivat talonsa ahtaasti Kuhalan tai Linikkalan talollisilta vuokraamilleen tonteille. Tehdasyhtiön saatua 1870-luvulla haltuunsa useita Linikkalan taloja vuokrasi se sieltä myös asuintontteja. 1870-luvulla tehtailija Wahren mittautti Ronttismäelle säännölliset kadut ja tontit. Katuja kutsuttiin linjoiksi ja ne alkoivat Tammelaan johtavalta tieltä, nykyiseltä Hämeentieltä.

Yhtiö antoi työläisille rakennuspääomaa lainaksi ja peri sen viikkopalkasta pienissä erissä takaisin. Tontilleen pikku könsän rakentaneista muodostui ennen pitkää tehtaalaisten keskuuteen oma "yläluokka". Useat oman talon rakentaneista tehtaalaisista olivat kotoisin lähitienoon taloista. Heidän oli mahdollista saada siirtää vanhoja rakennuksia uudisrakennuksikseen. Niinpä monen Ronttismäessä olevan talon alku on tehty vanhan savupirtin, aitan tai muun rakennuksen hirsistä. Tavallista oli, että ensin tehtiin vain yksi huone, myöhemmin sitten toinen jne. Eriaikaisuus näkyy myös rakennuksissa.

Vuonna 1920 kauppaneuvos Isak Julin kartoitutti Ronttismäen ja jakoi sen kokonaan tonttialueisiin. Niille työläisille, joilla oli alueella vuokratontti, se myytiin omaksi 5 markasta neliömetriltä ja muille 10 markasta. Samalla Julin muutti vanhan köllinimen Kalliomäeksi. Ronttismäen nimi oli tullut käyttöön alueella asuneen sotamies Frontin mukaan. Hänen kerrotaan olleen Vanhan-Similän talon poikia, mutta Frontin nimeä ei ole kirkonkirjoissa.

Huom! BYOP - uusi kätköpurkki on hiukan pienempi eikä sinne mahdu kynää.

[EN] This is how they used to live and work hundred years ago! Ronttismäki Factory Workers' Museum shows three houses as an example of textile factory workers' dwelling and workshops from the late 19th century till the 1970's.

The museum is open only during the summer months.

NB! BYOP - the new cache container is a bit smaller and therefore there's no pen inside.

Additional Hints (No hints available.)