Skip to content

Tussen de Dommel en de Keersop Multi-Cache

This cache has been archived.

Lucas & co: Helaas blijkt er te veel verdwenen en gezien de "nieuwe" bruggetjes hier misschien ook wel eens tijd voor wat nieuws. Deze gaat het archief in.

More
Hidden : 9/21/2011
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een wandeling van ongeveer 4,5 kilometer waarvan een gedeelte over smalle paadjes gaat, waar het gebruik van een rolstoel of kinderwagen niet mogelijk is. Anti-muggenlotion wordt aangeraden. Om bij de cache te komen moeten 9 waypoints bezocht worden, waarbij tweemaal gepuzzeld moet worden om naar het volgende waypoint te kunnen gaan.

Tussen de Dommel en de Keersop


Deze wandeling loopt door het stroomgebied van twee rivieren en ondanks de ontwatering, blijkt uit de drassige paden bij nat weer, duidelijk de lage ligging van dit gebied. Als het geen dagen achter elkaar heel hard geregend heeft, is deze wandeling echter goed te lopen. Respecteer aub de natuur en wijk niet van de paden af. Ook de cache kan vlak naast een pad gevonden worden.

Midden tussen de riviertjes de 'Dommel' en de 'Keersop' ligt het plaatsje Dommelen in de provincie Noord-Brabant, grenzend aan en behorend tot de Gemeente Valkenswaard. Tot 1934 was Dommelen een zelfstandige gemeente, waar honderden jaren lang zo’n 300 a 400 inwoners woonden. In de eerste helft van de 20e eeuw liep dat aanvankelijk nog langzaam op tot ruim 700 inwoners, maar vanaf ongeveer 1970 heeft Dommelen een complete metamorfose ondergaan. De bouw van duizenden woningen en de daarmee gepaard gaande stijging van het aantal inwoners hebben het oorspronkelijke gezicht van Dommelen voorgoed veranderd. Een echte integratie tussen de oorspronkelijke kern en het veel grotere nieuwe gedeelte is er nog nauwelijks en zelfs na 40 jaar bestaat nog een zeer duidelijk onderscheid tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ Dommelen. In oud Dommelen staan rondom de kerk nog veel mooie karakteristieke panden. De pastorie met daar achter de Martinusschool en de gerestaureerde watermolen zijn daar enkele voorbeelden van, maar landelijk veel bekender is natuurlijk de brouwerij die al sinds 1744 het dorpsgezicht van Dommelen bepaald. Het Dommelsch Bier is ver buiten Dommelen een begrip geworden en is uiteraard (na afloop van deze wandeling) in dit dorp te verkrijgen.

Om deze cache te vinden moeten onderweg een aantal waypoint berekeningen gemaakt worden, waarbij letters in de coördinaten staan voor een bepaalde waarde (0 t/m 9).
Elke letter die gebruikt wordt in dit document heeft steeds dezelfde waarde, maar verschillende letters kunnen wel dezelfde waarde vertegenwoordigen. Om misverstanden te voorkomen, worden de letters E,I,N en O niet gebruikt. De waarde die tijdens de wandeling aan deze letters wordt toegekend, is uiteindelijk nodig voor het bepalen van de cache locatie.

WP1 / Startpunt
Het startpunt van deze wandeling is op het zandpad achter sportpark 't Heike aan de Loonderweg te Dommelen, waar ook ruimte is voor het parkeren van een auto. Dit startpunt is te vinden op de coördinaten: N 51° 21.914’ E 005° 25.684’
Als je op deze startlocatie naar het zuiden kijkt, zie je de huizen in Schepelweijen, een van de nieuwbouw wijken van Dommelen. Recht voor je zie je het einde van de Korfvlechterwei. Oorspronkelijk was dit het einde van de – in verkorte vorm nog steeds bestaande – Dommelstraat, welke tegenover de watermolen begint en evenwijdig aan de rivier de Dommel loopt. Op een aantal plaatsen vind je in deze straat tussen al die nieuwe huizen, nog enkele van de hier ooit heel eenzaam gelegen oude panden. De meeste van deze panden zijn echter helaas verdwenen, net zoals nog recent de boerderij op foto bovenaan deze pagina (kijkend naar de locatie waar je nu staat) waar je vandaag de nieuwe huizen ziet staan links van deze weg.
Opdracht:
W = de letterwaarde van de klinker die meer keer voorkomt in de naam van dit kerkdorp
X = het aantal keer dat deze klinker in de naam van deze plaats voorkomt

Ga naar WP2: N 51° 21.(W+X)80’ E 005° 25.(W+X)82’

WP2
Brabant Water wint, zuivert, transporteert en levert drink- en industriewater van hoge kwaliteit vanuit 33 waterproductiebedrijven aan ruim 2,4 miljoen inwoners en bedrijven in Noord-Brabant.
Opdracht:
Y = de som van de cijfers op het bordje, herleid tot 1 cijfer
Z = (de kwadraat van Y / het totaal van de onderste 2 cijfers) * 0

Ga naar WP3: N 51° 21.84Y’ E 005° 26.ZWY’

WP3
Opdracht:
De letterwaarde van de letters ABCDFGHJ, kan gevonden worden in onderstaande opdracht. Elke letter heeft bij deze opdracht een unieke waarde (dus geen 2 letters met dezelfde waarde) en de cijfers 0 en 3 worden bij deze opdracht niet toegewezen aan een van de letters. De waardes van A en J kunnen in de nabije omgeving van dit waypoint gevonden worden.

A = het nummer van de lantaarnpaal
J = het aantal parkeervakken dat hier naast elkaar ligt
D – F = 2
C + G = 17
A / B = 2
F * G = 40

Ga vervolgens naar WP4: N 51° 21.CDB’ E 005° 2F.GHJ’

WP4
Dit WP ligt ten noorden van Dommelen, ongeveer exact in het midden tussen de Dommel in het oosten en de Keersop in het westen. Voor je ligt het door Natuur Monumenten aangekochte natuurgebied ’t Heike, waar uiteindelijk de rivier de Keersop in de Dommel stroomt. De naam ’t Heike houdt verband met het feit dat in het verleden dit gebied een nat heidegebied is geweest. Anders dan de naam suggereert vind je hier echter nu geen heide meer. Dit kleine, maar prachtige natuurgebied bestaat vooral uit weilanden, polulieren-aanplant en elzenbroeken.
Opdracht:
K = het getal achter de komma van de som: oppervlakte vrachtwagen + oppervlakte bus.

Ga naar WP5: N 51° 22.217’ E 005° 25.(K/2)KK’

WP5
Het wandelroutenetwerk Zuidoost Brabant bestaat uit ruim 2600 kilometer aan wandelpaden en wandelvriendelijke wegen die u langs de mooiste plekjes leiden. U loopt eenvoudig van knooppunt naar knooppunt en bepaalt zo uw eigen route, de routes zijn bewegwijzerd in beide richtingen. De aaneengeschakelde wandelrondjes variëren tussen de 3 en 10 kilometer. Een knooppuntenkaart van deze omgeving is te verkrijgen bij de VVV in de Oranje Nassaustraat 8a te Valkenswaard.
Opdracht:
L = het juiste antwoord op de volgende vraag.
De kleuren op de bordjes van de wandel knooppunten komen overeen met die van de voetbalclub:
1 = PSV
2 = FC Utrecht
3 = ADO Den Haag

Ga naar WP6: N 51° 22.LK(K/2)’ E 005° 25.(K/2)(K/2)K’

WP6
Opdracht:
M = het juiste antwoord op de volgende vraag.
Rechts van dit wandelpad ziet u een rivier. Deze rivier heet:
1 = Keersop
2 = Dommel
3 = Tongelreep

Voor de letterwaarde van de letters PQRS moet op de volgende sudoku puzzel opgelost worden. Door de waardes van de eerder gebruikte letters in te vullen krijg je een gewone sudoku puzzel en kun je de waardes van de letters PQRS vinden.


Ga naar WP7: N PQ° 22.4RS’ E 005° MP.SRQ’ en blijf daarbij zo dicht mogelijk bij de rivier.

WP7
De Dommel is een markante rivier die in België ontspringt, bij Borkel en Schaft Nederland binnenkomt en nabij het plaatsje Engelen (even voorbij 's-Hertogenbosch) in de rivier de Maas uitmondt. De Dommel wordt ook wel de "slagader" van het Brabants landschap genoemd.
De Dommel kent vele zijrivieren. Vanaf de Belgische grens komen achtereenvolgens de volgende grotere zijrivieren op de Dommel uit:
• de Keersop
• de Run
• de Tongelreep
• de Kleine Dommel
• de Hooidonkse Beek
• de Ekkersrijt
• de Beerze
• de Beeksche Waterloop
• de Essche Stroom
• het Drongelenskanaal

De eerste van deze rivieren – de Keersop –ontstaat als Elsenloop ten noorden van Lommel, passeert oostelijk van Luyksgestel de Nederlandse grens, stroomt zuid-oostelijk langs Bergeijk en Westerhoven en westelijk langs Dommelen om uiteindelijk hier op deze mooie plaats waar je nu staat in de Dommel te eindigen.

Opdracht:
T = het juiste antwoord op de volgende vraag.
Precies op het punt waar de Keersop in de Dommel stroomt, staat een boom. Deze boom is een:
1 = Populier
2 = Eik
3 = Wilg

Ga naar WP8: N 51° 22.TGT’ E 005° 25.THT’

WP8
Links en rechts staan 2 bomen als poortwachters op dit afgesloten pad. De rechtse boom is een den en links staat een eik. De naam “eik” komt van het Oudindische “igja” dat verering betekent. Ook bij onze eigen voorouders was dit soort verering voor deze zeer sterke boom bekend.
Opdracht:
U = het aantal niet gebruikte schakels.

Ga naar WP9: N 51° 22.(J-F)D(U*2)’ E 005° 25.(C-D)HR’

WP9
Dit laatste WP van deze wandeling ligt op een mooi plekje. Op weg naar deze locatie ben je de cache voorbij gelopen. Om de cache te vinden moet je dus een aantal meters terug lopen en wel in de richting: WU°. Het aantal meters dat je terug moet lopen kun je als volgt berekenen:
Het aantal letters waar tijdens deze wandeling een waarde aan is toegekend maal het cijfer wat daarbij het meeste is gebruikt.

Additional Hints (Decrypt)

Gvc ovw JC5 goi avrg ibrgonyyvrsurooref: qr zvqqrafgvc ina urg fgnqvba ina qrmr ibrgonypyho yvtg bc pböeqvanng: A 52°03.769’ R 004° 22.969’. Pnpur: ovw rra rvx iynx annfg urg cnq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)