Skip to content

Maashorst en zijn Vorstin EarthCache

Hidden : 9/26/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Wandel over een metersdikke laag riviersediment en bezoek unieke Prehistorische begraafplaats op de Maashorst. Lokaal draag het de naam 'Het Urnenveld'.

Maashorst
Door de Peelrandbreuk zijn horsten en slenken ontstaan. De Maashorst is een onderdeel van dit geheel, een verhoogd gedeelte (horst) tussen de centrale slenk en de rivieren. In vroegere tijden is de horst en slenk overspoeld geweest door rivieren. Riviersediment heeft hier een metersdikke laag grof dekzand, grind, kiezels en keien afgezet. Door deze onvruchtbare grond is de Maashorst eeuwen lang een ruig en verlaten gebied geweest met heidevelden. De reden dat (ook in onze tijd) weinig bewoning voorkomt. Het is altijd een stuk ‘geheimzinnig’ gebied geweest waar niemand wat aan had dat je beter links kon laten liggen. WP brengt u naar de informatie borden.

Blootgelegd riviersediment met grafheuvels op de Maashorst.

Prehistorische begraafplaats
Op dit hooggelegen riviersediment zijn in prehistorische tijden begraafplaatsen aangelegd. Tijdens opgravingen zijn hier 38 begravingen met grote en kleine heuvels gevonden. Eén afwijkende en zeer bijzondere is die van de niet gecremeerde persoon (vermoedelijk een Vorstin) uit de periode 800-500 v.Chr. Een unieke archeologische vondst voor Nederland en in bijzonder voor de Maashorst. Begraafplaatsen waren afgedekt met heideplaggen. Wat erop duidt dat hier in die tijd al heidevelden waren. Door de onvruchtbare grond zijn vermoedelijk de graven eeuwenlang ongestoord gebleven.


Het Vorstin graf in riviersediment

Aanvullende informatie d.d. 4 juni 2021
De oudste jurk van Nederland
Uit nader onderzoek van de zeer zeldzame oude textiel resten door het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd duidelijk dat de vrouw een lange jurk met lange mouwen heeft gedragen. Ook werd het weefpatroon vastgesteld en kon geconcludeerd worden dat er rode en blauwe kleurstoffen werden gebruikt. Aan de hand van die kennis heeft het pre Historisch Dorp in Eindhoven een constructie gemaakt van het 2800 jaar oude kledingstuk.


Gevonden textiel resten

De geschiedenisboeken over de ijzertijd kunnen zo'n beetje opnieuw getekend worden. Althans de plaatjes waarbij de mensen gehuld in donkere, jute-achtige kledij gestoken zijn. De vondst in 2010 van textielresten in een grafveld op de Maashorst nabij Uden heeft dat beeld compleet achterhaald. Er waren toen ook mensen die kleurige kleding droegen. In ieder geval een ‘bijzonder dame’ die 2800 jaar geleden een fel rood-blauw geblokte wollen jurk droeg. Het kledingstuk zou in het huidig straatbeeld niet eens zo opvallen.

Reconstructie van een 2800 jaar oude jurk
Riviersediment
Archeologische site mag betreden worden via het verderop gelegen toegangshek. Ondanks de toenemende begroeiing van heide struiken valt meteen het ‘witte’ grofzand op met veel grind, kiezels en keien. Dit is het metersdikke laag riviersediment welke in vroegere tijden in dit deel van Brabant door rivieren afgezet is. Dankzij het archelogisch onderzoek is dunne humuslaag verwijderd. Hierdoor een unieke kans dit blootgelegde riviersediment in zijn originele staat te bewonderen. Het sediment oogt zo fris en schoon dat het lijkt of het pas ‘afgezet’ is. Valt het u op dat dit veel groffer van structuur is dan die van de stuifzanden zoals bij de Bedafse Bergen?


Detail riviersediment (met 1 euro muntstuk ter vergelijking).

Productie bossen
In 1920-1930 zijn de Slabroekse (productie) bossen aangelegd tbv stutwerk in de mijnbouw. De grove den doet het goed op deze schrale gronden. Ook is toen een begin gemaakt aan de ontginning tbv akkerbouw. Hierbij is een gedeelte van deze grafheuvels ontdekt en onderzocht.

In verband met het archeologisch weekend 17-18 juni 2023 zijn een aantal informatieborden vernieuw met andere teksten, zie om deze reden de schuine borden net om de hoek van het archeologische site.

Toegangshek WP N51 42.137 E005 36.062
Hier vindt u het toegangshek tot het opengelegd terrein.

Bereikbaarheid opengelegd terrein
Gezien het nabij gelegen bezoekerscentrum en start van de vele fiets en wandelroutes kan er veel fiets en wandelverkeer zijn.
Per auto; Opengelegd terrein is bereikbaar via een lange onverharde weg (Slabroekseweg) die redelijk met de auto bereidbaar is. De auto kan vrij dichtbij aan onverharde weg geparkeerd worden WP N51 42.124 E005 35.816. Let op parkeerverbod ten zuiden van de Keltenweg. Zet hem niet op het fietspad! Bij twijfel kan de auto geparkeerd worden op het parkeerterrein voorbij het bezoekerscentrum (WP N51 41.716 E005 35.891). Dan is het wel een kilometer lopen. Let op, in het bezoekerscentrum gebied geldt een parkeerverbod van 10:00-18:00 uur.
Per fiets; Langs onverharde weg (Slabroekseweg) ligt een verhard fietspad.
Archeologisch terrein; Is door het grove zand alleen per voet te betreden.

Meerdere prehistorische grafvelden in omgeving:
Traditional het Vorstengraf van Oss (GC35KNF).
Multi Paalgraven (GC55P2R).

Meer info
Archol onderzoek van Slabroek 2010

Earthcache loggen
Om deze te mogen loggen beantwoord de volgende vragen;
1. Door welke rivier is dit sediment afgezet?
2. Aan welke pols droeg de persoon één bronzen armband?
Optioneel; maak een foto van jezelf met gps bij één van de vele prehistorische graven waarbij het riviersediment duidelijk zichtbaar is.

Stuur je antwoorden per e-mail.
Als de vragen goed beantwoord zijn, zal de log blijven staan.

Additional Hints (No hints available.)