Skip to content

Oudemirdumerklif EarthCache

Hidden : 10/24/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Oudemirdumerklif






Het Almere was een meer waar tegenwoordig grofweg het IJsselmeer ligt. Door het stijgen van de zeespiegel, het afgraven van veengronden in West-Friesland (Enkhuizen, Medemblik, etc.) en overstromingen is hieruit ongeveer 1000 jaar geleden de Zuiderzee ontstaan. Door de veenerosie in de Zuiderzee staken er hoge kapen in de zee. Nabij Oudemirdum (Fries: Aldemardum) bevindt zich nog een restant van zo'n kaap, het Oudemirdumerklif.

Deze hoger gelegen landschapselementen werden zo'n 150.000 jaar geleden gevormd door het landijs. Enerzijds bestonden ze uit gestuwd rivierzand, zoals bij Muiderberg en Huizen. Anderzijds vooral uit keileem, zoals op Texel, Wieringen en Gaasterland. Keileem is een hard materiaal dat in de voorlaatste ijstijd door het landijs is achtergelaten. Tijdens stormen werden de kapen geërodeerd en onstonden steilranden; kliffen. Ieder jaar werd het klif verder naar achteren verschoven. Na afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee raakten de kliffen in verval. Vooral van de zandige kliffen bij Muiderberg en Huizen is weinig meer over. De keileemkliffen daarentegen zijn nog wel duidelijk te herkennen.



Omdat de keileem stevig was, zakte het klif niet in maar bleef de klifwand bestaan. Vanwege de constante afbrokkeling door de invloed van de zee bleven de hellingen voor de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 onbegroeid. Nadat de Zuiderzee IJsselmeer was geworden bleef het waterniveau constant. De steile wanden werden schuiner doordat er verbrokkeling (bij droogte) en erosie door water plaatsvond. Omdat er geen stroming meer was, bleef het afgespoelde zand en leem aan de voet van de kliffen liggen. Door de verzoeting van het IJsselmeer raakten de kliffen en het strand begroeid met bomen, struiken en planten. Vanwege het zout dat achterbleef in de grond, blijven er tot de dag van vandaag overigens wel zoutminnende planten groeien.



Om de cache te mogen loggen beantwoordt u de volgende vragen. Deze stuurt u via e-mail naar mij toe.

***

1a. Beschrijf op locatie de bodemsamenstelling van de stuwwal (denk aan kleur, korrelgrootte, etc.)
1b. Als u het klif zo eens observeert, welke natuurlijke functie zou het tegenwoordig dan nog meer gekregen kunnen hebben?

2a. De oude paalbeschoeiing aan het water is nog goed te zien. Voor die beschoeiing loopt een dijkje. Uit welk materiaal bestaat dit dijkje?
2b. De aanleg van deze dijk heeft invloed gehad op het hedendaagse aangezicht van de klif. Probeer dit eens te verklaren.

3a. Zoals beschreven is dit landschap onstaan in de Saale-ijstijd. In de tijd dat het Oudemirdumerklif is ontstaan, had het ijs zich al teruggetrokken tot de lijn Texel - Wieringen - Gaasterland - Steenwijk. Tot welke lijn kwam het ijs echter in de fase van de maximale ijsbedekking?
3b. In tegenstelling tot de stuwwallen hier, zijn de stuwwallen tot aan de lijn genoemd bij 3a bijna volledig weggeërodeerd door water, vorst en wind. Er zijn echter nog wel sporen te vinden in het landschap. Noem er één.

4. Het zou leuk zijn als u foto's van uw team op de cachelocatie bijvoegt, dit is uiteraard geen verplichting.


Houdt u zich alstublieft aan de regels van het gebied? Betreed het gebied niet tussen zonsondergang en -opgang. Honden mogen mee, mits aangelijnd.


Bronnen: Stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân, Geologie van Nederland

Additional Hints (No hints available.)