Skip to content

Buskerud Hovedgård Traditional Cache

Hidden : 12/6/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[NOR] Denne cachen er plassert på Buskerud Hovedgård, gården hvor Buskerud Amt ble opprettet i 1760 og som fylket er oppkalt etter.

[ENG] This cache is located at Buskerud Manor, the farm where Buskerud Amt was created in 1760 and the place from where the county got its name.



The main entrance

[NOR] Om stedet:
Av fylkene i landet vårt er det bare Buskerud som har fått navnet etter en gård, Buskerud Hovedgård, senere også kjent som Buskerud landbruksskole. Det var her at dokumentet som etablerte dagens fylkesgrenser ble underskrevet den 14. juli i 1760. Buskerud Amt bestod i 1760 av de ni fogderiene Ringerike, Hallingdal, Hurum, Røgen, Eger, Lier, Buskerud, Nummedahl og Sandsverd (Flesberg og Nore). Kommuner som administrativ inndelingsenhet ble innført med formannskapsloven av 1837, og som i dag har blitt til 21.

Buskerud Hovedgård har en lang historie. Gården omtales i flere dokumenter i Diplomatarium Norwegicum, samlingen av norske middelalderdokumenter til ca 1550. Tar vi dokumentene i kronologisk rekkefølge, er det eldste tilknyttet området fra 1221, da skjenket kongen Håkon Håkonsson fiskeretten Døvikfossen til kirken. Vel hundre år senere, i 1331, attesterer Assulfuer i Biscopsrui at et dokument er riktig avskrevet. Det er første gangen navnet Biscopsrui er nevnt. Tre år senere, i 1334 ble et en tvist mellon Nonneseter og Hovedøya kloster i Oslo om fiskeretten, dvs. lakseretten, i Døvikfossen. Saken gikk til Paven (!) som oppnevnte Biskopen i Hamar til å dømme i saken. Utfallet er ikke kjent.

Så i 1395 kan vi lese om et arveoppgjør mellom Stein og Gunvald etter deres far Asulfr. På denne tiden kan gården ikke ha vært geistlig gods, for i 1418 testamenterte fru Live Arnesdottir sin rette odel til St. Olavsklosteret i Tunsberg. I den anledning skrev hun seg inn i klosteret, sikkert for å leve der de siste årene hun levde, noe som var ganske vanlig. Hennes to sønner fikk bygsel på gården. Ved reformasjonen i 1536 ble alt kirkegods lagt under tronen, kongen.

Fra 1536 til 1657 var Buskerud fogdegård, da ble gården solgt til private. I denne perioden fikk gården flere privilegier, slik at i 1680 heter det at Buskerud var et adelig sete og en fri gård. Privilegiene bestod av bl.a skattefritak, arbeidsfolkene var fritatt for militærtjeneste, og det var forkjøpsrett til alt tømmer i Modum, Sigdal og Krødsherad. Privilegiene ble etter hvert avviklet, de siste i 1836. Av eierne kan nevnes Daniel Knoff i Drammen og en rik enke i København, Margrethe Wilders som i 1708 testamenterte gården til sin niese Alhed Maria von Hein. Hun ble gift med assessor i overhoffretten Nicolai Schwartz. Han opprettet et legat, Det Schwartzske Legat, der utbyttet skulle gå til fattige barn i Modum. Dette legatet ble avviklet i 2005.



The main building

Men det er med Collettfamilien at gården fikk sin virkelige storhetstid. I 1762 kjøpte Peter Collett d.e. godset. Han var 22 år gammel og etter sine foreldre hadde han arvet en betydelig sum, 50.000 Riksdaler. Man mener at det var han som bygde den vakre hovedbygningen på Buskerud. Peter Collett var gift to ganger, fra første ekteskap hadde han sønnen Peter d.y. Hans andre hustru var Johanna Henricha Anker. Etter at Peter d.e døde 46 år gammel, drev hun godset fram til år 1800. Etter en del forviklinger tok da Peter d.y over gården. Dette er en virkelig interessant herre. 19 år gammel reiste han til København for å avlegge studenteksamen der. Han ble eksaminert i alle fag, på latin. Han bestod eksamen med utmerkelse. Han studerte så juss og i 1788 avla han eksamen og reiste hjem til Christiania der han ble ansatt ved overhoffretten. Tre år senere, 25 år gammel, ble han utnevnt til assessor. I årene som fulgte hadde han stillinger flere steder i landet, men da den norske høyesterett ble opprettet i 1814, ble han assessor ved den. I 1805 ble Peter Collett oppnevnt som medlem av forhørskommisjonen i saken mot Hans Nilsen Hauge. Han ble etter hvert klar over hvor dårlige de juridiske begrunnelsene i saken var, og at Hauge gradvis vant sympati støtte også blant norske embetsmenn. Dette redegjorde han for i et brev til kanseliet i København, noe som vakte både oppsikt og forskrekkelse der. Samtidig var Collett urolig over at en fattig bondegutt kunne slå seg opp i vellykkede handelsforetak med god økonomisk gevinst. På denne tiden var gården på sitt største med ca 1500 dekar dyrka jord, 40 husmenn og om lag 400 mennesker knytta til godset. Der var bl.a eget meieri og ysteri. Peter Collett anla en flott park og en natursti (Collettstien) på gården, og i 1809 kjøpte han Hassel jernverk i Bingen. Han hadde også gjennom årene bygd opp et betydelig bibliotek, ca 4500 bind. Halvparten av disse testamenterte han til universitetsbiblioteket, den andre halvparten skulle være på Buskerud gård og stå til disposisjon for befolkningen i Modum. Dessverre gikk det ikke slik med samlingen på Buskerud. En prest tok seg til rette og sendte Modum-samlingen til latinskolen i Drammen, der ble den bare lagt på loftet. Nå er samlingen i Drammen Museum. I 1883 solgte Collettfamilien godset. I de kommende år var gården stadig på salg og med flere eiere.

Men i 1910 kjøpte Buskerud Amt gården til landbruksskole. I flere år hadde man vært på utkikk etter en passende gård. Det ble det utført store forandringer og utbygginger på gården, for å få den i tidsmessig stand og høsten 1912 begynte de første elevene. Buskerud landbruksskole ble en institusjon i fylket, en fagskole på høyt nivå. I 1998 satte fylket i gang med å restaurere den gamle herregårdsbygningen fra 1760, arbeidet ble avsluttet i 2001. I den har fylket en interessant og verdifull bygning. Høsten 2004 ble landbruksskolen en avdeling av Rosthaug videregående skole på Åmot.

Kilde: http://www.eiker.org/

[NOR] Om cachen
Buskerud Hovedgård befinner seg på Åmot i Modum kommune og stedet er enkelt tilgjengelig med bil. Cachen er plassert høyt, så med mindre man er minst 180 cm høy vil nok teamwork være nødvendig. Cachen er en kamuflasjemalt tupperware boks av liten størrelse og som initielt innenholder cachedokument, loggbok, en blyant samt noen bytteting.

[ENG] About the cache
Buskerud Manor is located at Åmot in Modum municipality and the location is easily accessible by car. The cache is placed high, so unless you are at least 180 cm high, teamwork could be necessary. The cache is a camouflaged Tupperware box of small size. It contains initially a cache document, a logbook, a pencil and some items for trade.


free counters

Free counters

Additional Hints (No hints available.)