Skip to content

DHV - Bruggen en sluizen 10 - Haveltersluis Multi-Cache

This cache has been archived.

Zeldenrust: Het is mooi geweest.
Iedereen bedankt voor het zoeken.

More
Hidden : 6/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Drentse Hoofdvaart



Deze serie gaat per 1 januari 2014 in het archief

Naar aanleiding van mijn 40ste verjaardag heb ik besloten om een serie (Powertrail) te maken van 40 caches.
Deze serie kan op meerdere manieren gedaan worden:
-    Met de auto (wat de meesten zullen doen)
-    Op de fiets
-    Met de boot
-    Wandelend

Aan beide uiteinden van de route is een Wherigo te vinden. Deze is gelocked en kan unlocked worden door middel van de tekens die je in de andere caches (behalve Witteltersluis) zult vinden. Deze tekens moeten in volgorde van de caches achter elkaar moeten worden geplaatst. Als je 1 van beide Wherigo's gedaan hebt, kun je de bonus-cache "Witteltersluis" doen.
Degene die als eerste de serie met de boot gedaan heeft, krijgt nog een extraatje. Ik wil dan uiteraard wel bewijsmateriaal.
Ik wens jullie veel plezier met deze serie. Als je "Witteltersluis" gevonden hebt, mag je de banner plaatsen.

De Drentse Hoofdvaart - Haveltersluis

In de 17e eeuw werd in Drenthe op initiatief van kapitaalkrachtige ondernemers uit het westen begonnen met de ontginning van het Drentse veengebied. Voor de afvoer van de turf en de afwatering van het gebied werd tussen 1750 en 1780 een nieuw kanaal gegraven tussen Meppel en Assen: de Drentse Hoofdvaart. Het kanaal met een lengte van 44 kilometer volgde voor een deel de loop van enkele bestaande waterlopen. Tussen Meppel en Assen was er sprake van een behoorlijk verval. Om dit op te lossen werd in 1870 een zestal sluizen gebouwd met sluiswachterswoningen.  De Haveltersluis is een van deze sluizen. Het sluiswachtershuis werd in 1893 gebouwd volgens een standaardontwerp. Door de toename van het scheepvaartverkeer aan het begin van de 20e eeuw ontstonden problemen met het op peil houden van de waterstand bij de sluis. Dit werd opgelost door de bouw van een elektrisch gemaal naast de sluis in 1925. Het gemaal pompt het door het schutten van schepen verloren gegane kanaalwater weer terug in de sluis. Het pompgemaal is opgetrokken in baksteen, met  een schilddak en een jaartalsteen in de zijgevel. In 1950 werd een tweede pompgebouw bijgebouwd om de maalcapaciteit te vergroten.

Dit is de 2de sluis die je tegenkomt vanuit Meppel.
Hij is 27,5 meter lang en 6 meter breed.

Additional Hints (No hints available.)