Skip to content

STARMOEN NATURRESERVAT Traditional Cache

This cache has been archived.

NonaNorwegianAdiutor: Hei, trovo1
Denne geocachen arkiveres.

Vennlig hilsen
NonaNorwegianAdiutor
Geocaching Reviewer

More
Hidden : 12/22/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

STARMOEN NATURRESERVAT
Tidligere X-MJØS #22#

Formålet med fredningen er å bevare et naturhistorisk interessant område med vindblåst sand lagt opp i dyneform.

I løpet av kvartærtiden (de siste 2-3 millioner år av jordas historie) var Norge flere ganger dekket av store isbreer. Breene skurte på berget og formet et landskap med fjorder, daler, botner og tinder. De har både slipt og plukket med seg materiale fra berggrunnen. Dette materialet ble fraktet med breene eller smeltevannet, og senere lagt igjen som løsavsetninger. Disse løsmassene kom på plass under siste istid, særlig i sluttfasen av denne. En rekke karakteristiske terrengformasjoner ble dannet.

Starmoen naturreservat ligger ca. 5 km sørøst for Elverum sentrum i brannfeltet på Starmoen, vest for Starmoveien og elva Jømna. Småkupert bølgeterreng preger landskapsformene. Den sparsomme vegetasjonen domineres av furuforyngelse. Vindblåst sand (flygesand) er lagt opp i dyneform. Dynene går i øst-vestlig retning. Opphavsmatrialet er godt sorterte breelvavsetninger. I reservatet kan en se vindsår langs veier, og vindblåst sand har dekket til vegetasjonen flere steder. Høyden over havet er 210-225 m.

Området ble også den 30. juni 1976 rammet av det som den gang ble betegnet som norges største skogbrann. Den startet ved den kommunale soppelplassen som det ble brent søppel på åpen fylling. Flere ganger trodde brannmannskapene at de hadde kontroll over flammene, men de tok tak igjen og fortsatte med nærmest eksplosiv fart. Til og med den brede vegen fra Heradsbygda mot Melåsberget klarte ikke å stoppe flammene og de fortsatte på den andre siden med et smell!

Til alt hell ble ingen hus tatt av flammene, men det var nære på et par steder.
Det var fryktet at deler av området rett og slett skulle bli ørken etter brannen, men det er bare deler av det fredede området som har flyvesand.
Etter at det drøyt 9000 mål store området hadde blitt avkjølt etter brannen, begynte nye arter å etablere seg.
En av disse var den lille spurvefuglen HORTULAN som i mange år har vært utrydningstruet i norge. Den har hatt tilknytning til gamle hestebeiter og lignende områder. Siden disse ble borte ble også fuglen borte. Brannfeltet ble en etterligning av et slikt område. Og flere steder ble det dyrket opp, noe som da ga næringsområder for hortulanen. Hortulanen er også funnet på torvmyrer sør for Elverum.

Etterhvert har også andre aktiviteter kommet til og det har blitt etablert en "kulturpark". Her finner du Rikssenter for seilfly, med tilhørende flyplass. Modellflyplass. Travbane. Golfbane. Motorbane for motorsykkel. Bilcrossbane. Gocartbane. Paintballbane. I tillegg er området overstrødd med skiløyper vinterstid.

Additional Hints (No hints available.)