Skip to content

Välkommen till uddevalla Traditional Cache

This cache has been archived.

uddevallaren: Stängd

More
Hidden : 11/23/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Välkommen till uddevalla... här är informationsskylten om uddevalla kommun...

lägg tillbaka burken där du tog den... mvh

Uddevalla
Koordinater: 58°21'N 11°55'O


Uddevalla Tätort
Land
Sverige


Landskap
Bohuslän


Län
Västra Götaland


Kommun
Uddevalla kommun


Församling
Uddevalla församling
Bäve församling

Koordinater
58°21'N 11°55'O
Area 1 691,76 hektar

Folkmängd 31 212 (2010-12-31)[1]

Befolkningstäthet 18,45 inv./hektar

Grundad 1498

Postort

UDDEVALLA
Postnummer

451 XX


Riktnummer

0522


Tätortskod

4608

För den historiska stadskommunen, se Uddevalla stad. För dagens kommun, se Uddevalla kommun.
Uddevalla är en tätort i Bohuslän och centralort i Uddevalla kommun, Västra Götalands län.
Tätorten har 31 212 invånare (senaste mätning var 2010-12-31) medan kommunen har 52 148 (2011-09-30 [2]).

Staden ligger vid Byfjorden, en vik av Skagerrak, vid Bäveåns mynning och är den största orten i landskapet Bohuslän.


Innehåll
[göm] 1 Allmänt
2 Historia 2.1 1400-1500-talet
2.2 1600-1700-talet
2.3 1800-1900-talet

3 Stadsdelar
4 Infrastruktur
5 Kända personer från Uddevalla
6 Musikgrupper
7 Idrott
8 Befolkningsutveckling
9 Noter
10 Externa länkar


Allmänt [redigera]

Bra förbindelser har alltid varit av vital betydelse för Uddevalla. Där korsvägarna möttes grundades staden som en norsk medeltida handelsplats. Ett dokument med stadsrättigheter för Uddevalla finns bevarat och är daterat till 1498. Dock kan Uddevalla ha grundats långt före det, men inget dokument för detta finns att tillgå. Den äldsta bevarade handlingen som nämner Uddevalla under dess norska namn, Oddewall som stad är från 1496.

Uddevallas utveckling genom historien har gynnats genom återkommande sillperioder och dess läge vid havet som har medfört stor import- och exporthandel. 1800-talets industrialisering lade grunden till dagens skiftande näringsliv. Företag som Kampenhofs AB (bomullspinneri), Uddevalla Tändsticksfabrik och textilföretag som exempelvis Tigerfabriken och inte minst Uddevallavarvet har bidragit till utvecklingen mot dagens regioncentrum.

Staden har genom århundradena härjats av krig och bränder och inte mindre än sex gånger har den brunnit ner till grunden. De fem första gångerna var det svenska trupper som brände ned staden. Därutöver har stora bränder ödelagt delar av staden flera gånger. Uddevalla har genom tiderna ömsom legat i Sverige, Norge och Danmark. Staden har bytt nationalitet sju gånger.[3]

År 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. En del menar på att man borde ha firat Uddevallas 500-årsjubileum 1996 på grund av dokumentet som nämns här ovan.


Utsikt över centrala Uddevalla.

Karta över Uddevalla under tidigt 1900-tal
Historia [redigera]

Staden Uddevalla fick stadsrättigheterna bekräftade 1498. Den äldsta bevarade handlingen som nämner Oddewall som stad är från 1496. Att 1498 nämns som det år då Uddevalla fick stadsrättigheter beror helt enkelt på att det är det äldsta datum från vilket stadsrättigheter finns bevarade. I själva verket måste medeltida städer få sina stadsrättigheter bekräftade av varje ny kung, och det finns också senare privilegiebrev bevarade. Uddevalla låg i ett omstridd område som ofta fick skifta rikstillhörighet. Vid varje sådant skifte behövdes ett privilegiebrev från den nye härskaren och alltså även när rikstillhörigheten kvarstod men ny kung valdes. Därmed kan Uddevalla ha fått sin stadsrättighet många år tidigare, kanske hundratals år före året 1498, men inga dokument från detta eventuella scenario finns bevarat.

En gång i tiden hette platsen Oddevold, det vill säga "slåttermarken på udden", ett typiskt ägonamn relaterat till en närliggande bondgård. (En frångången äldre teori är att namnet skulle ha något att göra med Oden.) Namnet Oddevold lever idag vidare i ett fotbollslag. Namnet Oddevold kan härledas ur det norska språket vilket var det talade språket i Uddevalla(Oddevold) fram till den svenska ockupationen år 1658. Efter 1658 tilläts befolkningen under en övergångsperiod ha kvar det norska språket, kulturen och lagar. Det enda som de behövde göra var att svära sin trohet till den svenske kungen. Fortfarande används norska ord i dialekten som talas i Bokenäs som ligger utanför Uddevalla stad, men i Uddevalla kommun.

Tre händelser har under årens gång påverkat Uddevalla stad mer än några andra. Det är de tre stora stadsbränderna som alla praktiskt taget förintade staden.

Första gången Uddevalla brann ner var år 1564, under det nordiska sjuårskriget, då svenska trupper plundrade och brände den då norsk-danska staden. Den 9 maj 1690 blev återigen stora delar av Uddevalla nerbrända. Den tredje stadsbranden började som eldsvåda den 29 juli 1806 i Sveriges då femte största stad. Numera är Uddevalla Sveriges 50 största stad.

1400-1500-talet [redigera]

En blomstrande tid med ständiga krig

1498 kom unionskungen Hans till Uddevalla. Borgmästaren Lars Sinclair bad kungen om en bekräftelse på Uddevallas stadsprivilegier. Den 19 december undertecknade kungen ett privilegiebrev för Uddevalla som i och med detta kunde besluta om skatter, regler för handel, vakthållning och liknande. Detta privilegiebrev överensstämde ord för ord med det som utfärdats för Marstrand 1455, med undantag för stadsnamnet och den sista meningen.

Redan 1501 brände svenska trupper den nya staden och i stället för att bygga upp den igen på samma plats flyttade man den längre inåt landet till ett mera skyddat läge där Bäveån rinner ut i Byfjorden. Staden byggdes upp på båda sidor av Bäveån.

1519 försökte svenskarna förgäves inta Bohuslän, varvid en dansk trupp brände ner Uddevalla. 1521 upphörde unionen och två år senare intog Gustav Vasa norra Bohuslän och Uddevalla. 1534 gick Kristian III till anfall och återtog Bohuslän. Han lyckades dock inte inta Bohus fästning, vilket var hans huvudmål. Han återlämnade därefter de områden han intagit.

Gustav Vasa sålde mellersta och norra Bohuslän samt Dalsland till Danmark för 1200 rhenska gyllen. På så vis blev Uddevalla återigen danskt. Nu följde en god tid för Uddevalla som kunde sälja ekvirke till danskarna. 1563 bröt det nordiska sjuårskriget ut och i augusti året därpå plundrade och brände svenskarna staden till grunden. Uddevalla hade vid den här tiden många invånare från Tyskland, Skottland och Nederländerna.

1600-1700-talet [redigera]

Krig och storhet som hamnstad


På Kungstorget i Uddevalla avtäcktes 31 augusti 1915 en (av Johan Teodor Lundberg modellerad och av grosshandlare A. F. Cavalli-Holmgren bekostad) staty av Karl X Gustav och Erik Dahlbergh.
1611 startade det så kallade Kalmarkriget mellan Sverige och Danmark. 1612 drabbades Uddevalla vilket slutade med att svenskarna brände staden på nytt. Uddevalla byggdes snabbt upp igen och snart blomstrade staden åter. Kristian IV beordade byggandet av en försvarsskans på toppen av dåvarande Galleberget som numera heter Skansberget. På 1620-talet var Uddevalla en stor hamnstad med betydande utförsel av timmer, kött m.m. Under år 1640 utgick 231 fartyg från Uddevallas hamn.

Under Hannibalsfejden brändes den norska staden ner igen 1644. Detta som svenskarnas hämnd för att den danske ståthållaren över Norge, Hannibal Sehested, anfallit Sverige. I februari 1658 gick en svensk här under ledning av Karl X Gustav över isen på Stora och Lilla Bält och angrep Köpenhamn. Den 26 februari 1658 tvingades Danmark lämna ifrån sig bl.a. Bohuslän. Statyn på Kungstorget i Uddevalla är rest 1915 till minne av den segern.

1675 förklarade Danmark krig mot Sverige och 1676 intog den dansk-norske befälhavaren Ulrik Frederik Gyldenløve nästan hela Bohuslän. 1677 genom att inta Carlstens fästning i Marstrand. Han försökte fullborda erövringen av Bohuslän 1678 men misslyckades när han skulle inta Bohus fästning. Efter ett antal attacker undertecknades den 26 september 1679 ett fredsfördrag som slutade med att Sverige fick tillbaka sin erövring från 1658, Bohuslän.

Den 9 maj 1690 var elden framme igen, och stora delar av staden blev nerbränd till grunden. Uddevallas södra och västra delar utplånades, medan Uddevalla kyrka och de östra delarna klarade sig. Stadens södra och västra delar byggdes därefter upp igen på samma plats.

1700-talet började med krig; "Det stora nordiska kriget" rasade från 1700 - 1721. Bohuslän berördes dock inte förrän 1711 då den norske generalen Lövendal gick över Svinesund med sin armé. En svensk här stoppade dock Lövendal utanför Uddevalla och denne drog sig tillbaka till Norge.

I augusti 1716 passerade den unge Karl XII Uddevalla för första gången. Den svenska stormaktstiden fick sitt slut den 30 november 1718 då Karl XII föll vid Fredrikstens fästning vid Fredrikshald i Halden. Den 13 december kom kungen för andra gången till Uddevalla, denna gång död. kroppen balsamerades och placerades i en lokalt tillverkad kista. Det hölls också fältriksdag på Kungstorget i Uddevalla innan liktåget bar av mot Stockholm. Ulrika Eleonora erkändes som Sveriges drottning.

1719 var Bohuslän åter i fara när en norsk flotta ledd av Amiral Tordenskjold var på väg. Uddevalla byggde upp sina försvarsverk för att möta hotet. Den norska flottan var på väg in i Byfjorden men vände när man insåg hur starkt Uddevalla var. Kriget med Danmark-Norge var över 1720. Med Ryssland slöts fred 1721.

1746 besökte Carl von Linné Uddevalla. Han tillbringade två dagar i staden och vid Skalbankarna, samt ute vid Gustafsberg. Gustafsberg blev nu för första gången känt som kur- och badort (badhuset byggdes först 1774).

1788 gick Gustav III, till anfall mot Ryssland. Danmark-Norge hade tidigare lovat att stötta Ryssland, och de blev därför tvungna att angripa Sverige. En trupp gick över Svinesund och in i Bohuslän. Svenska trupper försökte förgäves hejda norrmännen. Detta ledde till en ockupation av Uddevalla under en månad. Norrmännen tågade sedan tillbaka.

1800-1900-talet [redigera]

Sveriges äldsta kur- och badort, varvsindustri


Blomstervalls hus vid Stora Nygatan i Uddevalla. Huset kan vara från 1860-talet. Det har varit bostad åt rådman Robert Blomsterval. Han fick burskap i Uddevalla som traktör 1852 och drev hotell Phoenix på Lagerbergsgatan. 1921 övertogs huset av kyrkan och var fram till 1979 komministerbostad.

En typisk gångväg i Uddevalla, med en karakteristisk bergvägg
1804 fick Gustafsberg besök av den sjuklige kronprinsen Gustaf. Besöket och brunnsdrickningen lär ha gjort underverk för hans hälsa. Därefter blev Gustafsberg ett populärt resmål för rika.

På morgonen tisdagen den 29 juli 1806 utbröt en brand i apotekare Bergius lada, belägen där Kungsgatan idag ligger mellan Hallmans Bokhandel och Kochska Gränden. Elden spred sig till närliggande hus och snart brann en stor del av staden. På kvällen fanns endast förkolnade rester kvar. Branden orsakade dock endast ett dödsfall. Man tror att det var skomakare Colin som orsakade branden genom att inte ha släckt sin eld i spisen och att en gnista flög upp ur hans skorsten och in i apotekare Bergius lada. Först förekom branden bara på ena sidan av Bäveån men sedan spred den sig med hjälp av ekarna vid Bäveån. Nästan hela staden brann ner.

Under återuppbyggnaden fick staden gåvor från Tönsberg i Norge, Wolgast i Mecklenburg, Hamburg, London och S:t Petersburg. Man fick också rätt att tullfritt införa holländskt tegel. Uddevalla återuppbyggdes nu efter en rätvinklig stadsplan med bredare gator.

1911 fick Uddevalla sin första taxi, eller droska. Året därpå startade första busslinjen. Andra världskriget var inte enbart dåliga nyheter för staden. Junohus sålde monteringsklara hus till svenska försvaret liksom till England. Företaget ändrade senare inriktning, etablerade sig i fönsterbranschen, bytte namn till Elitfönster men lades ner 1993.

1946 grundade redaren Gustaf B Thordén Uddevallavarvet. Han köpte en varvsanläggning från USA. Varvet kom att bli Uddevallas stora arbetsplats med över 1200 anställda 1950. Mindre företag startades och staden byggdes ut. 1961 arbetade över 3700 personer på varvet.

1971 tog Statsföretag över varvet och en ny torrdocka byggdes vid Sörvik tillsammans med en bockkran och andra byggnader. Tisdagen den 11 december 1984 var det dock slut. Styrelsen i Svenska Varv beslöt att varvet i Uddevalla skulle läggas ner på grund av den svenska varvskrisen. Två år senare var avvecklingen klar och symbolen för varvet, bockkranen, revs.

Volvo byggde en ny bilfabrik men den storskaliga produktionen lades ner efter bara några år. Idag lever fabriken vidare som tillverkningsort för Volvo C70. Fabriken ägs av Volvo Cars tillsammans med italienska Pininfarina.

Stadsdelar [redigera]


Bleket
Bohusgården
Boxhult
Bräcke-Kuröd
Centrum
Dalaberg

Egersberg
Elseberg
Fasseröd
Fossum
Gustafsberg
Hedegärde

Helenedal
Herrestad
Jakobsberg
Kissleberg
Kapelle
Kurveröd

Misteröd
Hovhult
Ramneröd
Skansberget
Skeppsviken
Skogslyckan

Sockertoppen
Söder
Sörvik
Tureborg
Underås
Unneröd
Vännerberg

Walkesborg
Äsperöd


Infrastruktur [redigera]


Uddevallabron (som i folkmun kallas för Sunningenbron)

Inre hamnen i Uddevalla

Uddevallas gamla badhus, numera turistbyrå

Bäveån som rinner genom Uddevalla E6:an går strax väster om Uddevalla, via Uddevallabron.
Riksväg 44 går från Torp Köpcentrum genom staden via Lidköping till Götene och E20.
Länsväg 161 går från Torp Köpcentrum till Lysekil.
Länsväg 172 går från Kuröds industriområde till Arvika i Värmland.
Bohusbanan går igenom Uddevalla och anknyter staden med Göteborg i söder och Strömstad i norr.
Älvsborgsbanan går Uddevalla - Borås över Vänersborg.

Både Älvsborgsbanan och Bohusbanan har Uddevalla centralstation som en gemensam förbindelsepunkt. I Uddevalla centrum utgår och även passerar en del busstrafik busstationen Kampenhof.

Kända personer från Uddevalla [redigera]


Uddevallas f.d. turistbyrå vid Bäveån (numera samlingslokal för organisationen Vänkraft) och klocktornet på Agneberget. Håkan Andersson, motocrossåkare - världsmästare 1973.
Åke Andersson, bandmedlem i före detta dansbandet Jigs
Percy Barnevik, industriledare, företagsledare och finansman
Fredrik Birging, programledare och nyhetschef på MTG Radio
Lars Bäckström, riksdagsman, landshövding
Berit Carlberg, sångerska, skådespelare, regissör och revyprimadonna
Valdemar Carling, advokat och högerpolitiker
Martin Dahlin, fotbollsspelare (född i Uddevalla, uppvuxen i Lund)
Robert Dahlqvist, gitarrist i Hellacopters
Joacim Ernstsson, handbollsspelare
Alexander JR Ferrer (Newkid) , artist
Hagge Geigert, artist, skribent och teaterdirektör
Joel Gistedt, målvakt i ishockey
Berndt Grundevik, generalmajor
Jan "Blondie" Hammarlöf, tennistränare, musiker och dokusåpadeltagare
Linnéa Hillberg, skådespelare
Bente Hjelm, sångerska, låtskrivare, radiopratare på SR Väst
Cristina Husmark Pehrsson, Moderat politiker, socialförsäkringsminister
Per Johansson, förbundskapten för svenska damlandslaget i handboll
Louise Karlsson, simmare
Agneta Klingspor, författare och kulturjournalist
Kaju von Koch, arkitekt och möbeldesigner
Kim Kärnfalk, sångerska i duon Nina & Kim, samt f.d. sångerska i dansbandet Friends
Cecilia Ljung, skådespelare
Heléne Lööw, historiker, författare och chef för Forum för levande historia
Agnes Magnell, den första kvinnliga arkitekten utbildad vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH)
Jesper Odelberg, komiker
Peter Olofsson, handbollsspelare
Ester Roeck Hansen, skådespelare
Björn Runge, regissör och filmare
Lars Schmidt, teaterförläggare
Erik Segerstedt, artist, deltagare i Idol 2006 på TV4. Medlem i gruppen E.M.D.
Birger Simonsson, konstnär
Anders Sköld, konstnär
Peter Sunde Kolmisoppi, medgrundare till The Pirate Bay
Gustaf B Thordén, redare och varvsägare
Sylvia Vrethammar, artist och sångerska
Cissi Wallin, skådespelare, skribent och sångerska
Martin Wallström, skådespelare
Axel Wenner-Gren, företagsledare och finansman

källa wikipedia

(eng)

Uddevalla
Coordinates: 58°21'N 11°55'ECoordinates: 58°21'N 11°55'E
Country

Sweden
Province

Bohuslän
County

Västra Götaland County
Municipality

Uddevalla Municipality


Area[1]
- Total 16.92 km2 (6.5 sq mi)

Population (2005-12-31)[1]
- Total 30,513


- Density 1,804/km2 (4,672.3/sq mi)

Uddevalla is a city and the seat of Uddevalla Municipality, Västra Götaland County, Sweden with 30,513 inhabitants in 2005.[1]

It is located at the bay Byfjorden, of the south-eastern part of the sea known as Skagerrak. The beaches of Uddevalla are filled with seashells, and Uddevalla has one of the largest shellbanks in the world.

Uddevalla has a small port and once hosted a large shipyard called Uddevallavarvet, which in 1960 was the largest employer in Bohuslän. But in the 1970s all shipyards in Sweden experienced a recession which also led to the closure of Uddevallavarvet.

History

Uddevalla got its city rights in 1498 but was probably a place of trade long before that. Historically Uddevalla was part of Norway. Because of its location close to Sweden and Denmark, it was often besieged. In 1612 it was burnt by Swedish troops under the command of Jesper Mattson Krus and in 1644 it was again burnt, by the Swedish commander Harald Stake. In 1658, at the treaty of Roskilde, it was ceded to Sweden. A year later the Norwegians retook it, but in 1660 it was once again ceded to Sweden in the peace treaty of Copenhagen. Norway later repeatedly reconquered Uddevalla and the nearby fortress on Galleberg, the last time in 1788.

In the 18th and 19th century, Uddevalla's main importance lay in its herring fishing. But what also marked the city were the great fires which several times damaged the city. Most notably in 1806, when the entire city, four houses spared, was burnt to the ground, and 4,000 people were made homeless.

In the 19th century, Uddevalla had trouble getting out of its recession and struggled with poverty and alcoholism. The reasons were mainly that the herring fishing had decreased, the canal of Trollhättan opened, together with the after effects of the 1806 fire.


Uddevalla around 1700 from Suecia antiqua et hodierna
Sometime around 1870-1880, Uddevalla began to attract industries. Much of the development in that century can be attributed to the Scottish businessman William Thorburn[disambiguation needed ], who is said to have been amazed by the city's beauty and hence settled there with his wife Jessy Macfie in 1822.[2] He founded a number of industries, mostly textile in the beginning. Another factor contributing to Uddevalla's recovery was the railroad, Bohus Line.

[3]At the time of the 1958 FIFA World Cup, Uddevalla was one of twelve swedish cities to host the tournament. The matches were played at the Rimnersvallen stadium.

[edit] Today

After the Swedish shipyard crisis in the 1980s, forcing the closure of Uddevallavarvet, Uddevalla suffered economic setback. The population has been steady, slowly increasing, over the last thirty years.

[edit] Education

All the high schools in Uddevalla have been united under one name Uddevalla Gymnasieskola or High School of Uddevalla, which is now the largest high school in Sweden, with 4000 students, divided as follows:
Agneberg - Social studies
Sinclair (High school) - Art and Media studies
Östrabo 1 - Science studies
Östrabo Y - Preparation for work in heavy industry.
Margretegärde - Social studies and Science studies.

There are also many primary schools in Uddevalla, for example Äsperödskolan, Västerskolan, Fridaskolan, Ramnerödsskolan, Norgårdenskolan, Norrskolan, Sommarhemsskolan

(from wikipedia)

Additional Hints (Decrypt)

Haqre cf yätt gvyyonxn ohexra qäe qh gbt qra... qf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)