Skip to content

Etnavassdraget EarthCache

Hidden : 12/4/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Etnavassdraget

 

Formålet med denne earthcachen

Jeg har lyst til å vise fram et stykke av geologien i Nordre Land kommune, og da falt det naturlig å lage en earth cache i tilknytning til Etnavassdraget. Etnavassdraget byr på en stor variasjon i både geologi og landskap, og det renner gjennom fem kommuner i Oppland.

Etna ble varig vernet for vannkraftutbygging i 1993. Av kapittelet om vernestatus går det fram at  Etnavassdraget har store verneverdier knyttet til de kvartærgeologiske formene på elveslettelandskapet i den nedre delen av Etnadalføret før samløpet med Dokka ved Randsfjorden. Jeg har derfor skrevet et eget kapittel om dette nedre partiet av Etnadalføret, som viser tydelige spor både etter avsluttede geologiske prosesser og prosesser som fortsatt pågår. Oppgavene til cachen er også knyttet til en del av dette området, der elva fortsatt går i sine naturlige elvesvinger, før samløp med Dokka.

Siden Etnavassdraget dekker et stort og variert område både hva geologi og landskap angår, har jeg funnet det naturlig å beskrive geologien fra der Etna elv har sin kilde og til der den renner i samløp med Dokka elv ut i en av Norges største innsjøer, Randsfjorden.

Siden elver har betydd mye for sivilisasjoner gjennom alle tider, og de forskjellige miljøene i tilknytning til elvelandskapet byr på variert flora og fauna, har jeg også viet noen linjer til disse delene av områdets historie.

En del av ordene er forklart i en ordliste helt til slutt.

Jeg håper du finner besøket her ved Etna interessant, og at du får lært eller i hvert fall repetert litt av den geologiske historien til vår viktige elv Etna.

Beliggenhet og klima

Etna ligger mellom elvene Begna og Dokka i Oppland fylke. Elva har sitt nedbørsfelt fra fem kommuner i fylket; Nordre Land, Etnedal, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal og Øystre Slidre.Nedbørsfeltet dekker 927 kvadratkilometer. Dets høyeste punkt, Skaget, ligger på 1686 moh, og utløpspunktet ved Randsfjorden ligger på 135 moh. Hele nedbørsfeltet ligger over marin grense.

Etna løper sammen med Dokka like før utløp i Randsfjorden ved Dokka tettsted. Etnavassdraget har sine kilder på 1140 meters høyde i et myrlendt høyfjellslandskap på vannskillet mot Vinstravassdraget.  Hovedvassdraget renner i hovedsak i sør – sørøstlig retning. Før samløpet med Dokka dreier elva mer mot øst i bunnen av det brede og åpne dalføret til Etna.  

Dalbunnen langs nedre deler av Etnas løp er bebodd og dyrket. Oppdyrkede arealer er det også nederst i de store sidevassdragene. I de stilleflytende partiene før samløp med Dokka er store jordbruksarealer påvirket av vannstanden i hovedelva. Derfor er Etna forbygd flere steder. Det drives aktivt skogbruk innenfor store deler av nedbørfeltet, og det fins også flere turistrettede virksomheter.

Det er kontinentalt klima i området, med kalde vintre og relativt varme somre. Nedbøren varierer fra ca. 500 mm i de lavereliggende deler til ca. 700 – 800 mm i de høyereliggende deler av feltet.

 

Vernestatus

Etnavassdraget har vært vernet mot vannkraftutbygging siden vedtak i Stortinget 1. april 1993 (Verneplan IV, objekt nr. 012/18). Etnavassdraget har store verneverdier knyttet til de kvartærgeologiske formene på elveslettelandskapet i den nedre delen av Etnadalføret før samløpet med Dokka ved Randsfjorden. Dette landskapet er også viktig for biologisk mangfold og er leveområde for flere norske rødlistearter. De store, viddepregede fjellområdene i de midtre og nordlige delene av Etnas nedbørsfelt er viktige områder for friluftsliv. Etnavassdraget er også rikt på kulturminer, spesielt knyttet til tømmerfløting.

Nedbørfeltet har altså stor geologisk og landskapsmessig variasjon der det strekker seg fra jordbruksområder ved utløpet via større barskoger til myrlendte høgfjellsområder. De faglige verdiene ble vurdert til å være meget store i verneprosessen. Etna ble således vurdert til å være godt egnet som såkalt typevassdrag, men på grunn av kanalisering og forbygninger i nedre del av vassdraget og omfattende jordbruksvirksomhet i dette området ble referanseverdien noe redusert.

 

Litt om nedbørsfeltets flora, fauna og menneskenes aktiviteter

Nedbørfeltet har mange små og mellomstore vann både over og under tregrensen. Flere av innsjøene har et sterkt forgreinet mønster som gir variasjon i landskapet. Feltet inneholder mange plantearter med flere sjeldne og/eller næringskrevende arter. Noen av artene er varmekjære lavlandsarter, mens andre er sjeldne, østlige barskogsarter.

Det er registrert mange fuglearter knyttet til våtmark, og fåtallige arter som storlom og trane hekker med flere par.

Ørret og abbor er de vanligste fiskeartene i øvre del av nedbørsfeltet. Nedenfor Høljerast fins det også sik og gjedde. Storørreten fra Randsfjorden har gyte- og oppvekstplasser på de nederste strekningene. Vilt- og fiskeressursene i fjellet har vært utnyttet fra steinalderen.

Boplassene ved Etnsenn er spesielt interessante. Disse boplassene tyder på at noen av folkene kom vestfra, mens andre hadde fast tilhold i innlandet. Ved Møllerstugufossen ligger et særlig fint helleristningsfelt. Disse helleristningene er fra fangststeinalderen og har avbildninger av elger. I vassdraget fins det mange rester som viser elvas betydning. Damanlegget ved Etnsenn, som er fra 1880-årene, er et av flere tydelige minner fra tida med tømmerfløting som det er verdt å besøke. I vassdraget er det mange gamle kvern-, mølle- og sagsteder samt gamle gårdsverk. Viktige ferdselsminner er knyttet til Den Bergenske Kongeveg, en gammel vegstrekning som en ser spor etter flere steder, og som er bevart mellom Breien og Ton. Den fredete Lunde bru fra 1829 er Nord-Europas største natursteinbru. Cachene Møllerstufossen Helleristninger, Lundebrua og Etnesenndammen anbefales i denne forbindelse.

Nedre del av Etnas dalbunn er bebodd og oppdyrket, og her er deler av elva forbygd for å hindre oversvømmelse på dyrket mark. Om våren og ved store nedbørsmengder stiger Etna likevel over sine bredder flere steder og står over dyrket mark. Selv om klimaet og jordsmonnet tilsier at det kan dyrkes korn i dalføret, blir arealene som er mest utsatt for oversvømmelse brukt til grasproduksjon.

 

Vassdragets geologi

Vassdraget drenerer områder som har stor geologisk variasjon. I nord er berggrunnen relativt ensartet med Valdres-sparagmitt. I sentrale deler dominerer lettere forvitrelige bergarter fra kambro-silur. Felter med tyngre forvitrelige eokambriske bergarter finnes spredt. Også rester av Jotundekket kan konstateres i fjellpartier som stikker opp i det ellers relativt flate landskapet. Nedre deler av Etnedal ligger på grunnfjellsbergarter.

Etnas nedre deler går i en U-dal som lenger opp går over til en trang V-dal. I de nedre deler renner Etna på ei bred elveslette med mange spor etter tidligere elveløp. Elvesletta er omkranset av terrasser med glasifluvialt materiale. Moreneavsetningene i feltet kan til dels være av betydelig tykkelse. I området rundt og nord for Etnsenn ligger det en rekke rogenmorener. Rogenmorener kalles det når morenerygger har lengdeutstrekning på tvers av isbevegelsesretningen. De forekommer nær iskulminasjonssonen i viddebassenger eller på tvers av daler med lengdeutstrekning i isbevegelsesretningen.

Områdene nord for Etnsenn har rolige, slake former med brede U-formede daler. Etna går i en canyon ned til Hestkinn. Nedenfor veksler elva mellom stryk og roligere partier i bunnen av en U-formet dal. De nederste kilometrene før samløp med Dokka renner Etna meget rolig i et meandrerende løp. Dalsidene i de nedre delene av vassdraget er bratte, før de flater ut til et småkupert høydeplatå på ca. 800 moh.

Nedbørfeltet har mange små og mellomstore innsjøer, hvorav Fullsenn er størst med et areal på ca. 5,9 kvadratkilometer. Vannet ligger nord i vassdraget og renner via Folda ut i Etnsenn, som er eneste innsjø i selve hovedvassdraget. Sør for Etnsenn slutter sidevassdragene Rotvolla, Åfeta og Leppa seg til Etna fra øst, mens Dalselva kommer inn fra vest. Alle disse sidevassdragene har nedbørfelt i størrelsesorden 80 kvadratkilometer, og er de største delnedbørfeltene til Etna. Rotvolla drenerer innsjøene Heisenn, Røssjøen, Sebu-Røssjøen, Steinbui og Rotvollfjorden. Åfeta drenerer Hafsenn, Ølsjølifjorden og Killinghusfjorden, mens Dalselva drenerer Steinsetfjorden. Leppa drenerer kun mindre vann.

Glasifluviale og fluviale avsetninger forekommer spredt langs vassdraget, men spesielt store avsetninger finnes bare i de lavereliggende deler av Etnedal. Her renner Etna i meander på en bred elveslette med mange spor etter tidligere elveløp. Elvesletta er omkranset av terrasser med glasifluvialt materiale.

 

Mer om geologien knyttet til Etnas elveslette fra Leppa til samløpet med Dokka

Fra Leppas utløp i Etna og ned til samløpet med Dokka går Etna i en 8 km lang dal med dalbunnsbredde på 750 – 1000 meter. Elveløpets lengde på denne strekningen er 11,5 kilometer. Det antas at den vide dalformen vesentlig skyldes iserosjon. Dalbunnen er kantet av terrasser med varierende bredde. Ved Nordsinni kirke er det dødisgroper på terrassen, noe som indikerer at terrassene kan være rester etter elvemateriale som ble avsatt mens det ennå var is tilstede i dalbunnen. Fra Nordsinni kirke til samløpet med Dokka går Etna i et meandrerende elveløp. Det er flere spor etter eldre meandrerende løp; buete erosjonsformer, kroksjøer og innersvingbanker i elveløpet.  

På Etnas elveslette fins det altså flere former og spor etter avsluttede geologiske prosesser. Det foregår imidlertid flere aktive prosesser med meanderdannelse og dannelse av elvebanker. Mye av verdien ved dette området ligger i at området er relativt stort, og at både former og aktive prosesser fremdeles er relativt intakte på deler av elvesletta.

De best bevarte delene av elvesletta når det gjelder prosesser skapt av is og vann er strekningen fra Øyom til samløpet med Dokka. Her fins både aktive erosjons – og sedimentasjonsprosesser med meanderdannelse og dannelse av elveører (innersvingbanker) og formelementer som viser eldre elveløp (kroksjøer). I tillegg fins flere vollformede forhøyninger (leveer) langs elveløpet som er dannet ved at elva har avsatt oppvirvlet sandmateriale langs sidene av løpet under flom.

Viktige formelementer som inngår i elvesletteområdet er avsnørte meandersvinger (kroksjøer), f eks ved Øyom, Røste og ved Kolterud. De aktive elvesletteprosessene knyttet til dagens elveløp kommer best til syne på strekningen fra Nedre Esbjug til samløpet med Dokka der Etna danner relativt intakte meandere.

 

Oppgaver

For å få godkjent funn av earthcachen Etnavassdraget må du besvare spørsmålene nedenfor.  Spørsmålene er i hovedsak knyttet til den nederste delen av Etnavassdraget sitt hovedløp. Gå til oppgitte koordinater og se på landskapet i sørøstlig retning.  Det kan være en fordel å ha med kikkert, men ikke nødvendig for å løse oppgavene.

Du må sende svarene på mail til meg.

1 Om dalføret:

a.      Er den delen av Etnadalføret som du ser fra utsiktspunktet en såkalt U-dal eller en V-dal?

b.      Beskriv hovedforskjellen i måten en U-dal og en V-dal blir dannet på.

2 Fra utsiktspunktet skal du kunne se flere geologiske fenomen beskrevet i cacheteksten. Nevn minst tre av dem.

3 Om elva:

a.      Hvor mange tydelige elvesvinger kan du med det blotte øye se fra utsiktspunktet?

b.      Hva kan du si om avstanden mellom dem?

4 Hvis du vil, kan du ta et bilde av deg selv og/eller gps’en fra utsiktspunktet eller ved et annet sted langs Etnavassdraget som er nevnt i geologisk sammenheng.

 

View from Haugner church:

Utsikt fra Haugner kirke

 

 

Ordliste:

Nedbørsfelt:  Arealet som bidrar med vann til et hav, en elv, en innsjø eller en bekk. Nedbøren som faller i et nedbørsfelt, fratrukket fordampning og annet tap, vil ende opp i f eks elvas nedbørsfelt. 

Marin grense: Et steds marine grense er havets høyeste nivå etter siste istid.

Kontinentalt klima: Innlandsklima eller fastlandsklima, der det er lite vind, moderat med nedbør, lav luftfuktighet og stor daglig temperaturforskjell. Kjennetegnes også med varme somre og kalde vintre.

Valdres-sparagmitt: Feltspatrik sandstein, gjerne med dårlig rundede, grove korn. Begrepet ble innført i 1829 for sandsteiner av eokambrisk alder fra Sør-Norge. Begrepet sparagmitt brukes ikke utenfor Skandinavia, jf. Arkose.

Kambro-silur: De geologiske periodene kambrium, ordovicium og silur, dvs. for 545 – 417 millioner år siden.

Eokambriske bergarter: Bergarter fra tida da sparagmittavleiringene ble avsatt i Norge.

Jotundekket: Ei flere km tykk skive av sterkt omdannede prekambriske bergarter. Jotundekket fins i indre Sogn og i Jotunheimen.

Glasifluvialt materiale: Materiale avsatt av breelver; elver som fører smeltevann fra en isbre.

Fluviale avsetninger: Materiale avsatt av rennende vann; f eks er et delta et flatt slettelandskap med til dels tykke lag av fluvialt materiale.

Rogenmorener: Morenerygger som har lengdeutstrekning på tvers av isbevegelsesretningen.

Iskulminasjonssonen: Isens endepunkt.

Canyon: En dal med steile sider som er oppstått ved at en elv har grav seg ned i hard berggrunn.

Meander: Elvesving, elveslyng.

Kroksjø: Tjern eller grunn sjø dannet ved avsnøring av en krapp elveslyng (meander).

Innersvingbanker: Blir dannet ved at det blir avsatt mye masse i innersvingene til meanderne.

Erosjonsprosesser: Den stadige avgnagningen, bortslitingen og nedbrytningen som foregår på jordoverflata, dvs. når ytre krefter som elver, isbreer og rennende vann drar med seg og gnager av steinpartikler og forflytter materialet fra et sted til en annet, f eks breerosjon, elveerosjon.

Dødisgrop: Grytehull, forsenkning i løsmateriale, dannet ved slutten av siste istid da innlandsisen smeltet, ved at isresten ble begravd og senere smeltet. Dødisgroper kan være tørre i bunnen, men det er vanligst å finne dem som vann, tjern eller myrer i bunnen.

 

River Etna (Etnavassdraget)

 

The purpose of this earth cache

I would like to show off a piece of the geology of the municipality Nordre Land, and then it fell naturally to create an earth cache in association with River Etna (Etnavassdraget). Etnavassdraget offers a variety of geology, its landscape is very varied, and it flows through five municipalities in Oppland.

Etna was permanently protected for hydropower in 1993. The chapter about conservation status shows that Etnavassdraget has great conservation value associated with the Quaternary forms on the river easy landscape in the lower part of the valley of Etna before the confluence with Dokka by Randsfjorden, one of the biggest lakes in Norway. I have therefore written a chapter about the lower section of the valley of Etna, which shows clear traces of both the completed geological processes and processes that are still ongoing. The tasks of the cache is also linked to a part of this area, where the river is still in its natural river bends, before finishes of with Dokka.

Since Etnavassdraget covers a large and diverse area both geology and the landscape is concerned, I have found it natural to describe the geology of where Etna river has its source and to where it flows in the finishes of the Dokka river in Randsfjorden.

Since the rivers have meant a lot to civilizations through the ages, and the different environments in relation to the river landscape offers diverse flora and fauna, I have also devoted a few lines to these parts of the area's history.

Some of the words are explained in a glossary at the end.

hope you find your visit here at Etna interesting and that you have learned or at least repeated some of the geological history of our major river Etna.

 

Location and Climate

Etna is located between the rivers Begna and Dokka, in the county of Oppland. The river has its watersheds from the five municipalities Nordre Land, Etnedal, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal og Øystre Slidre. The catchment area covers 927 square kilometers. Its highest point, Skagen, is located at 1686 m above sea level, and end point, by Randsfjorden, is located on 135 m above sea level. The entire catchment area is located above the marine limit.

Etna runs with Dokka just before the expiration of Randsfjorden by the village of Dokka. Etnavassdraget has its sources in the hight of 1140 meters in a swampy highland landscape in the watershed to Vinstra watershed. The main river flows mainly in the south - southeast direction. Before the confluence with the river Dokka it is more to the east in the bottom of the wide and open valley of Etna.

The valley along the lower parts of the slopes of river Etna is inhabited and cultivated. Cultivated land is also at the bottom of the major side rivers. In the slow-flowing parties agricultural areas are affected by water level of the main river. Therefore there are made river breastworks at several places by this part of river Etna. There is active forestry in large parts of the catchment area, and there are also several tourist-oriented businesses.

It is continental climate in the area with cold winters and relatively warm summers. Precipitation varies from ca. 500 mm in the lower parts and of approx. 700 to 800 mm in the higher parts of the field.

 

Protection Status

Etnavassdraget has been protected against hydropower since the decision in Stortinget 1 April 1993 (Conservation Plan IV, item No. 012/18). Etnavassdraget has great conservation value associated with the Quaternary forms on the river landscape in the lower part of the valley of Etna before the confluence with Dokka by Randsfjorden. This landscape is also important for biodiversity and habitat for several Norwegian Red List species. The large, plateau-like mountain areas in central and northern parts of the slopes of river Etna watersheds are important areas for outdoor recreation. Etnavassdraget is also rich with cultural heritage, especially related to the timber floating.

The catchment area is of ??great geological and landscape diversity which ranges from farmland at the mouth over larger spruce forests to swampy highland area. The technical values ??were considered to be very large. Etna was thus considered to be well suited as a so-called type waterways, but due to channeling and breastwork in the lower part of the river and extensive agricultural activities in this area the reference value is somewhat reduced.

 

Some of the catchment area’s flora, fauna and human activities

The catchment area has many small and medium-sized lakes both above and below the timberline. Several of the lakes have a strong branching pattern that gives variation in the landscape. The field includes many species of rare and / or nutrient demanding species. Some of the species are temperate lowland species, while others are rare, eastern coniferous species.

The registered number of bird species associated with wetlands, and few in number of species such as storlom and ministers nest with several couples.

Trout and perch are the most common fish species in the upper catchment. Below Høljerast, there are also whitefish and pike. Large trout from Randsfjorden have spawning and nursery sites on the lower stretches. Wildlife and fish resources in the mountains have been exploited from the Stone Age.

Settlements at Etnsenn is particularly interesting. These settlements suggest that some of the people came from the west, while others had permanent residence in the interior. At the waterfall of Møllerstugufossen there are very fine rock carvings. These carvings are from catching the Stone Age and have images of moose. In the river there are many residues that show the river's importance. Dam at Etnsenn, which is from the 1880s, is one of several distinct memories of the time with the timber that is worth visiting. In the river there are many old mill, milling and saw places and old farm work. Important traffic memories are linked to the Bergen Kongeveg, an old stretch of road that you see traces of in several places, and that is preserved between Breien and Ton. The protected Lunde Bridge from 1829 is Northern Europe's largest natural stone bridge. You should visit the geocaches Møllerstufossen Helleristninger, Lundebrua and Etnesenndammen.

The lower part of the Etna valley is inhabited and cultivated, and here there are built river breastwork at some parts of the river to prevent flooding of farmland. In the spring, and by large amounts of precipitation Etna still rises over its banks in several places and stands over farmland. Although the climate and soil is likely to grow grain in the valley, the areas most prone to flooding are used for grass production.

 

The geology of the watercourse

The watercourse is draining areas that have great geological variety. To the north is the bedrock which is relatively uniform with Valdres sparagmitt. In the central parts dominate more easily crumble all rocks of Cambro-Silurian. Fields with heavier crumble all Eo- Cambrian rocks are scattered. The remains of Jotundekket can be determined in the mountain ranges that rise in the otherwise relatively flat landscape. Lower parts of Etnedal are located on basement rocks.

Etna’s lower parts are in a U-shaped valley that further up is going over to a narrow V-shaped valley. In the lower part runs Etna on a broad alluvial plain with many traces of former rivers. Flood plain is surrounded by terraces with glasifluvial material. Moraines in the field can sometimes be of considerable thickness. In the area around and north of Etnsenn are a number Rogen moraines. Rogen moraines occur near the culmination zone of the ice in width pools or across valleys with a length extent of the movement direction of the ice.

The areas north of Etnsenn have calm, gentle shapes with wide U-shaped valleys. Etna is in a canyon down to Hestkinn. Below the river alternates between rapids and calmer areas in the bottom of a U-shaped valley. The bottom kilometers before the finishes of the Dokka Etna runs very quietly in a meandering course. Slopes of the lower reaches of the river is steep, before flattening out into a hilly plateau height of approx. 800 meter above sea level.

The catchment area has many small and medium-sized lakes, and the lake Fullsenn is the largest with an area of ??approx. 5.9 square kilometers.

Glasifluvial and fluvial deposits occur scattered along the river, but especially large deposits are found only in the lower parts of Etnedal. Etna runs as meander, of a broad alluvial plain with many traces of former rivers. Flood plain is surrounded by terraces withglasifluvial material.


More about the geology related to the slopes of river Etna flood plain from where Leppa confluence with Dokka

From where river Leppa expired in Etna and down to the confluence with Dokka Etna goes in an 8 km long valley with valley width of 750 - 1000 meters. River length of this route is 11.5 km. It is believed that the wide shape of the valley essentially is due to glacial erosion. Valley floor is lined with terraces of varying width. By the church of Nordsinni there are the kettle holes on the terrace, indicating that the terraces may be remnants of river material that was deposited while the ice was still present in the valley. From Nordsinni church to the confluence with Dokka Etna goes in a meandering river. There are several traces of old meandering course; curved erosion forms, hook lakes and inner bend of the river banks.

On the slopes of river Etna flood plain, there are thus several shapes and traces which are completed geological processes. There is however a number of active processes with meander formation and the formation of river banks. Much of the value of this area is that the area is relatively large, and that both forms and active processes are still relatively intact parts of the river plain.

The best preserved parts of the river plain in the processes created by ice and water is the stretch from Øyom to the confluence with Dokka. Here are both active erosion - and sedimentation processes with meander formation and the formation of river ears (inner bend banks) and formal elements that show older rivers (hook lakes). In addition, there are several mound-shaped elevations along the river formed by the river when it has deposited sandy material along the sides of the course during floods.

Important formal elements that are part of the river area is constricted meanders wings (hook lakes), eg by the farms Øyom, Røste and Kolterud. The active river lightweight processes related to the present river is most evident on the stretch from the farm Nedre Esbjug to the confluence with Dokka where Etna form relatively intact meanders.


Tasks


To get approved finding of earthcache Etnavassdraget you must answer the questions below. The questions are mainly related to the lower part of river Etna main course. Go to the specified coordinates and see the landscape of south-easterly direction. It may be advantageous to have the binoculars, but not necessary to solve the tasks.
You must submit your answers by e-mail to me.
1 In the valley:
a. Is the part of the valley of Etna (Etnadalføret) as you look from the viewpoint of a so-called U-shaped valley or a V-shaped valley?
b. Describe the main difference in the way a U-shaped valley and a V-shaped valley is formed.
2 From the viewpoint you should see several geological phenomena described in the cache text. Give at least three of them.
3 About the river:
a. How many distinct river bends may you with the naked eye see from the viewpoint?
b. What can you say about the distance between them?
4 If you want, you can take a picture of yourself and / or your GPS from the view point or at another location along Etnavassdraget mentioned in the geological context.

 

Hook lakes by Øyom:

Kroksjøer ved Øyum

 

 

Glossary:

Catchment area:  The area that contributes water to an ocean, a river, a lake or a  stream. Precipitation that falls in a watershed, less evaporation and other losses, will end up if eg river catchment.

Marine limit: Somewhere marine boundary is the ocean's highest level since the last ice age.

Continental climate: Domestic Climate or continental climate, where there is little wind, moderate rainfall, low humidity and high daily temperature difference. Also characterized by warm summers and cold winters.

Valdres sparagmitt: Feldspar sandstone, often with poorly rounded, coarse grains. The term was introduced in 1829 for the sandstones of Eo-Cambrian age from southern Norway. The term sparagmitt is not used outside of Scandinavia, see arkose.

Cambro-Silurian: The geological periods Cambrian, Ordovician and Silurian, ie 545 to 417 million years ago.

Eo-Cambrian rocks: Rocks from the time when sparagmitt deposits were deposited in Norway.

Jotundekket:   A several km thick slab of highly metamorphic Precambrian rocks. Jotundekket is found in Sogn and Jotunheimen.

Glasifluvial material: Material deposited by glacial rivers, streams resulting meltwater from a glacier.

Fluvial deposits: Material deposited by running water, for example, is a delta a flat plains with somewhat thick layer of fluvial material.

Rogen moraines: Occur near the culmination zone of the ice in width pools or across valleys with a length extent of the movement direction of the ice.

Ice culmination zone: The ice endpoint.

Canyon: A valley with steep sides that are encountered by a river that has buried himself in the hard bedrock.

Meander: River swing, river heather.

Hook lake: Lake or shallow lake formed when a choppy river heather (meander) has been constricted.

Inner Loop Banks: Is formed by deposition of much mass in the inner wings of meanders.

Erosion Processes: The constant rubbing away, the abrasion and the degradation that takes place on the soil surface, ie, when external forces such as rivers, glaciers and running water goes with it and rub the stone particles and move material from one place to another, eg glacial erosion, river erosion.

Kettle holes: Pot holes, countersink the material around them, formed at the end of the last Ice Age when the ice melted, when the rest of the ice was buried and later melted. Kettle holes can be dry at the bottom, but it is common to find them like water, lakes or marshes on the bottom.

 

Kilder (sources, just in Norwegian):

Stoffet som er brukt i denne cachebeskrivelsen er for en stor del hentet fra VVV-rapport 2001 – 27 ”Verdier i Etnavassdraget, Nordre Land, Etnedal, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal og Øystre Slidre kommuner i Oppland” samt ut fra annen relevant informasjon hentet fra hjemmesiden til NVE Region Øst som forvalter vernede vassdrag. Videre har wikipedia og Store norske leksikon vært gode oppslagsverk.

Additional Hints (No hints available.)