Skip to content

Belsbroek en Heide: De Landduin EarthCache

Hidden : 12/18/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze regio vormt de westelijke uitloper van de zandige Kempen. De ondergrond bestaat uit de Formatie van Diest. Deze afzetting bevindt zich op een gemiddelde diepte van 2 tot 2,8 meter onder het maaiveld. Deze bestaat uit zeer glauconietrijke zanden, dikwijls met grintjes en bruine ijzerzandsteenbanken.

In de omgeving van Belsbroek en heide bevindt zich een landduinengordel die zich situeeert van Asbergen tot Hulsen. Net deze duindengordel is zeer belangrijk voor het ontwikkelen van de zeer bedreigde droge heide en graslandtypes waarvoor de regio als habitatrichtlijngebied is aangeduid.

Belsbroek en Heide bestaat uit drie deelgebieden. De zone met de landduin (waarover de Earth Cache gaat) krijgt de naam Belse Heide. De zone ten oosten van de baan Meerhout-Mol krijgt het toponiem de Vloyen. Het centrale, laaggelegen deel langs de Grote Nete is gekend als Belsbroek.

Het landschap hier omvat twee paraboolduinen, wetenschappelijk gekend als barchan duinen, waarvan één “de Belseheide” omsluit. Dergelijke paraboolduincomplexen zijn, zeker in de Antwerpse Kempen, erg zeldzaam geworden.


Het globale reliëf in de Kempen werd gevormd toen in het Pleistoceen zandig materiaal vanuit het noordwesten door de wind werd aangevoerd en een tot 1,7 meter dikke deklaag vormde. Veel later (ongeveer 10.000 jaar geleden) werden deze dekzanden door overwegend zuidwestenwinden door de valleien geblazen waardoor er landduinen ontstonden.

Hieronder de kaart van Vermaelen (midden 19de eeuw) waarop de vormen van de duinen aangeduid zijn. Zo wordt een dubbele paraboolduin zichtbaar.

De duinen, die nu bijna allemaal bebost zijn ongeveer 20 tot 30 meter hoog. Tussen de twee armen van de parabool ligt de ‘panne’, beter gekend als de Belse heide. Zo een ‘panne’ is een kom waaruit het zand opwaaide in perioden dat er minder begroeiing was en het zand dus minder vastgehouden werd.

Gedurende het Holoceen werd de duin langzaam vastgelegd, zodat eerst een loofhout-ijzerpodzol gevormd werd. Na de grote ontbossingen en het ontstaan van heidegebieden ontstond een heide-humuspodzol. De term podzol is van Russische oorsprong. "Pod" betekent "Onder" en "zola" betekent "as". De naam is afgeleid van de askleurige uitspoelingslaag die in veel podzolgronden goed zichtbaar is. Bij podzol werd afgestorven plantenmateriaal door organismen afgebroken tot humus en deze werd door bodemorganismen door de bovenste decimeters van de grond gemengd. Daardoor kreeg de bovengrond een steeds donkerder kleur.

De laatste eeuwen speelde ook de mens een zeer actieve rol bij de (her)vormgeving van deze duinen. Op deze plaats werd het duinzand grootschalig ontgonnen voor gebruik als bouwmateriaal.

De duinen zijn opgebouwd uit los, humusarm, middelmatig zand op wisselende diepte, rustend op een volledig min of meer onthoofde podzol. De duinen vormen belangrijke complexen overwegend beplant met naaldhout.

In deze landduin leeft ook nog een uniek diertje, de harkwesp. Leer hier meer over in GC2EGVK


Stuur de antwoorden op onderstaande vragen naar mij door om je log compleet te maken

1) Welke 2 kleuren zand kan je op de top, in noordoostelijke richting vanaf de coordinaten, waarnemen?
2) Welke van beide zandsoorten kan aangeduid worden als een podzol en waarom?
3) Verklaar waarom de podzol deze kleur heeft aangenomen aan het oppervlak?
4) Neem beide zanden eens op de hand. Wat is het verschil tussen het duin-zand en het podzol zand?
5) Neem een foto van jezelf of je GPS met deze landduin (optioneel)

Additional Hints (No hints available.)