Skip to content

De Korte Duinen Multi-Cache

Hidden : 1/30/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Korte Duinen vormen (samen met de Lange Duinen) een stuifzandgebied in de gemeente Soest. De cache loopt langs leuke paadjes met hoogteverschillen en je struint er door het duinengebied. Een afwisselende route door mooie natuur. De cache is 4.5 km lang en is alleen te doen tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor het vinden van de cache moet je ook de functie Peil en Ga van je GPS gebruiken. Veel plezier met het vinden van de cache. A very nice walk through the Short Dunes.

 

Het ontstaan van dit gebied.

Onderstaande informatie is niet nodig voor het doen van de cache. Information below is not necessary to do the cache.

Het zand van de duinen stamt uit de laatste ijstijd. In de voorlaatste ijstijd, zijn de stuwwallen gevormd, zoals de Utrechtse Heuvelrug, het Gooi en de tussenliggende geïsoleerde stuwwalheuvels van Baarn, Soest en de Lage Vuursche. In de laatste ijstijd, kwam het landijs niet in Nederland, maar was het wel zeer koud. Er lag veel zand in de riviervlaktes en op de drooggevallen Noordzeebodem. Door de strenge koude was de begroeiing schaars en kreeg de wind gemakkelijk vat op het droge zand. De overheersende westenwinden transporteerden het zand massaal landinwaarts en legde het daar als een deken over het bestaande landschap heen. Het zand wordt daarom dekzand genoemd. Rondom de stuwwallen ligt dit dekzand nog steeds aan de oppervlakte.

In de laatste ruim 11.000 jaar is het klimaat in ons land aanzienlijk warmer geworden. De begroeiing werd dichter, waardoor massaal zandtransport niet meer mogelijk was. Ook de schrale zandgronden van de stuwwal en het omzomende dekzand raakten geleidelijk aan begroeid. In de middeleeuwen waren de hogere, veelal beboste, zandgronden bij de boeren in gebruik. Hier konden ze hun schapen laten grazen. De mest van de schapen maakte het mogelijk om de akkers vruchtbaar te maken. Het bos veranderde door de schaapskudden geleidelijk in een heidelandschap. Door het steken van plaggen op de heide voor de schaapskooien en door overbeweiding kwamen flinke stukken zand kaal te liggen.

Het dekzand begon plaatselijk te verstuiven. Uiteindelijk is daardoor op de hogere en drogere dekzandgronden, direct onderlangs de stuwwallen, een vrijwel aaneengesloten zone van stuifzanden ontstaan. Terwijl het dekzand over zeer uitgestrekte gebieden is afgezet, heeft het stuifzand een meer lokaal karakter omdat het over kleinere afstanden is verplaatst. De hoogteverschillen in een stuifzandgebied zijn groter dan in het meer golvende dekzandlandschap. In de uitgestrekte laagten tussen de duinen is het zand weggeblazen.

Er is toestemming verleend voor het plaatsen van de cache door de gemeente Soest op 19 januari 2012.

 

DE CACHE (Nederlands)

Bij het begin van het fietspad, staat op een van de borden de naam van dit gebied. De letterwaarde van de 8ste letter van de naam van dit gebied = A.

A =     

Waypoint 1: N 52 09.302 E 005 18.AA1

Vanaf waypoint 1 ga je via Peil en Ga naar het volgende punt via een pad zoveel mogelijk langs de bovenzijde van de heuvelrug (hoog-laag-hoog).

Peil en Ga 2: AA graden en 177 meter

Na het bereiken van Peil en Ga 2 zie je een veertien stammige beuk. Ga hiervandaan met Peil en Ga naar:

Peil en Ga 3: 36 graden en 6*A meter

Hoeveel landbouwwerktuigen staan er afgebeeld in het logo (van de gemeente Soest) op het informatiebord over de Houtwallen? = B.

B =

Waypoint 4: N 52 09.2B4 E 005 19.3(B+1)4

Blijf richting waypoint 4 zo hoog mogelijk op het pad, voor het mooiste uitzicht, tot je aankomt bij een metalen hek. In dit hek zit een poort met een dranger. Tel de letterwaarde van de 2e en 4e letter van de merknaam van de dranger bij elkaar op en stapeltel het antwoord = C.

C =

Waypoint 5: N 52 09.C05 E 005 19.(B-C)63

Ga richting het zand. Bij de paaltjes aangekomen, het totaal aantal paaltjes tellen in de directe omgeving + het antwoord van C = D.

D =

Waypoint 6: N 52 09.C(D-C)8 E 005 19.C2A

Bij waypoint 6 aangekomen zie je coniferen. Wat voor soort conifeer is dit?

  1. Jeneverbes E=10
  2. Levensboom E=40
  3. Leylandi E=70

Zie hints voor meer informatie over de coniferen.

E =

Waypoint 7: N 52 09.0E E 005 18.BA8

Met hoeveel schroeven is het gele plaatje vastgezet? = F.

F =

Waypoint 8: N 52 09.(F-C)D2 E 005 18.(D+C)AA

De letterwaarde van de driedimensionale letter = G.

G =

Waypoint 9: N 52 09.(3*C)(G+F-C) E 005 18.A(D+C)F

Dit is de cachelocatie, volg zo hoog mogelijk de heuvelrug tot vlakbij de cache. Hier loop je via een paadje naar de cache. Het is niet nodig om te graven of om boomstammen te verplaatsen, gewoon goed kijken is genoeg.

Na het vinden van de cache kun je via paden teruglopen naar de parkeerplaats.

 

=========================================================================================

THE CACHE (English)

At the start of the cycling route (fietspad), take the character value of the 8th character from the name of this area = A.

A =

Waypoint 1: N 52 09.302 E 005 18. AA1

From waypoint 1 you go through Sight 'N Go to the next point. You walk through a path along the top of the ridge as much as possible (high-low-high).

Sight 'N Go 2: AA degrees and 177 meters

After reaching Sight 'N Go 2 you'll see a fourteen trunked beech. Go from here with Sight 'N Go to:

Sight 'N Go 3: 36 degrees and 6 * A meter

How many agricultural tools can you see in the logo (from the municipality Soest) on the information board "Houtwallen" = B.

B =

Waypoint 4: N 52 09.2B4 E 005 19.3(B+1)4

Keep in the direction off waypoint 4 as high as possible on the path, to see the most beautiful view, until you arrive at a metal fence. In the fence is a gate with a door closer, take the character value of the second and the fourth character from the brandname of the door closer. Staple count this number = C.

C =

Waypoint 5: N 52 09.C05 E 005 19.(B-C)63

Go towards the sand. Arriving at the little poles count the number of poles in the direct surroundings + the answer of C = D.

D =

Waypoint 6: N 52 09.C (D-C)8 E 005 19.C2A

Arriving at waypoint 6 you see conifers. What kind of coniferous tree is this?

  1. Juniper E = 10
  2. Tree of life E = 40
  3. Leylandi E = 70

For more information about the conifers see hints.

E =

Waypoint 7: N 52 09.0E E 005 18.BA8

With how many screws is the yellow plate secured? = F.

F =

Waypoint 8: N 52 09.(F-C)D2 E 005 18.(D+C)AA

The character value of the three-dimensional letter = G.

G =         

Waypoint 9: N 52 09.(3*C)(G+ F-C) E 005 18.A(D+C)F

This is the cache location, follow the ridge as high as possible close to the cache. Here you walk along a path to the cache. It is not necessary to dig or to move trunks, just look around very good.

After finding the cache you can walk along paths to the parking area.

Additional Hints (Decrypt)

Arqreynaqf Jnlcbvag 6: Urg nagjbbeq bc qr iennt ivaq wr bc qvg jnlcbvag: A 52 09.138 R 005 19.195 Pnpur: Baqre qrry ina rra gnx (30pz) va qr tebaq, yrg bc: wr ubrsg rpug avrg gr tenira ra pnpur yvtg tbrq va urg mvpug. Ratyvfu Jnlcbvag 6: Gur nafjre bs gur dhrfgvba lbh pna svaq ba jnlcbvag: A 52 09.138 R 005 19.195 Pnpur: Haqre cvrpr bs n oenapu (30 pz) va gur tebhaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)