Skip to content

De Oude Tempel Multi-Cache

This cache has been archived.

Team PiepMuis: De eerste cache die ik plaatste, en ook de eerste cache die ik archiveer. Alle bezoekers bedankt voor de logjes en de opbouwende kritiek.

More
Hidden : 3/2/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Oude Tempel

Een korte multi van een kilometer.

English translation An english translation is available here.

Update 09-04-2012: Na onderhoud aan de schuilplaats is de vraag bij WP4 aangepast.
Update 29-07-2012: Het kunstwerk bij WP3 is verplaatst naar een andere locatie. De vraag bij WP3 is daarom aangepast.

Historie

Tussen Utrecht en Amersfoort reizen al eeuwenlang mensen. In de Gouden Eeuw kreeg men vanuit de grote steden belangstelling voor de Utrechtse Heuvelrug. Er ontstonden op allerlei locaties buitenplaatsen, het bekendste gebied is de Stichtse Lustwarande. De toenemende belangstelling was een van de redenen waarom de Utrechtse Staten in 1652 besloten tot de aanleg van de kaarsrechte “Nieuwe Amersfoortse Straatwegh”. De weg werd gefinancierd door stukken grond beschikbaar te stellen voor rijke stedelingen. In ruil daarvoor werden ze verplicht om een wegvak van 376 meter aan te leggen en te onderhouden.

Langs de oude straatweg bevindt zich in Soesterberg buitenplaats “De Oude Tempel”. Oorspronkelijk bevond zich hier een landgoed, dat zich uitstrekte aan beide kanten van de straatweg. Dit landgoed was jarenlang in bezit van het Koninklijk Huis, in de achttiende eeuw van Prins Hendrik, de broer van Koning Willem de Derde. Het landgoed ontleende zijn naam aan een grote boerderij, tevens bierhuis. De boerderij is in 1867 volledig afgebrand en is niet meer herbouwd.

Hoe de boerderij aan zijn naam kwam is onduidelijk. Al in 1800 werd deze naam gebruikt. Er zijn speculaties over een heidense tempel, een oude herberg voor pelgrims, en zelfs een relatie met de Orde van de Tempeliers. Mooie verhalen, maar weinig feiten om ze te verifiëren. Wat wel vaststaat is dat in vroegere tijden bij Soesterberg twee belangrijke wegen elkaar kruisten: de weg van Naarden via Austerlitz en Rijsenburg naar Arnhem en Keulen en de straatweg van Utrecht naar Amersfoort. De omgeving van deze kruising was bij reizigers berucht vanwege struikrovers.

In 1912 liet jonkheer Van Holthe tot Echten een nieuw jachthuis bouwen. Het jaar daarop volgde een jachtopzienerswoning. In 1919 werd het landhuis gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis door de Duitsers gebruikt als stafgebouw en ziekenboeg. De zolderverdieping van het landhuis werd gesloopt, omdat die het vliegverkeer naar de landingsbaan zou kunnen hinderen. Na de oorlog kwam het landgoed in bezit van de Nederlands Hervormde Stichting voor Zenuw en Geesteszieken, later 'De Open Ankh'. In 2001 werd het landhuis gerenoveerd en werd het rieten dak herbouwd. Tegenwoordig houdt Zorgcoöperatie Nederland er kantoor, en wordt het landgoed gebruikt voor bedrijfshuisvesting.

Aan het landgoed grenst de Oude Tempellaan. Vroeger lagen er tussen de percelen paden van elf meter breed, de zogenaamde sorties. Enkele paden groeiden uit tot zijwegen, zoals de Oude Tempellaan. Diverse woningen aan deze laan herinneren aan Soesterberg als villadorp.

De Oude Tempel

 

De cache

De wandelroute is ruim 1 kilometer lang. De cache is niet zo geschikt om in een rolstoel te doen. Op schooldagen is het tussen 8:00 en 9:00 uur erg druk in de buurt van de cache, dan kan beter niet worden gezocht. Ook zoeken in het donker wordt afgeraden. Parkeren kan op N 52° 07.361 E 005° 17.459. Let er wel op om doorgaand verkeer (fietsers, auto's die het terrein op willen) niet te blokkeren. De cache kan worden gedaan als onderdeel van geocache "Sight Seeing Soesterberg" (GC3AEM0). Neem zelf een pen mee.

Graag aandacht voor het volgende:
De wandeling gaat deels over privéterrein. Voor de uitgezette route is toestemming van de eigenaar (Zorgcoöperatie Nederland) gekregen. Hierbij geldt wel de afspraak dat wandelaars op de verharde paden blijven en de uitgezette route volgen. Op het terrein wonen mensen, die erg gehecht zijn aan het besloten karakter van het landgoed. Respecteer hun privacy, en ga niet verder het terrein verkennen!

WP1: N 52° 07.358 E005° 17.497
Hier bevinden zich twee teksten van drie woorden, van twaalf en van dertien letters.
Bepaal de letter die het meest voorkomt in de tekst met twaalf letters. Stapeltel de letterwaarde, dat is antwoord A.
Bepaal de letter die het meest voorkomt in de tekst met dertien letters. Stapeltel de letterwaarde, dat is antwoord B.

WP2: N 52° 07.319 E005° 17.539
Je vindt hier een kunstwerk van Hanneke Pereboom, getiteld 'Zorg'. Wat tilt de staande figuur?
Bakstenen: C = 3     Een brancard: C = 5     Een koffertje: C = 7     Een trapje: C = 9

WP3: N 52° 07.310 E005° 17.489
Welke tekst zie je hier?
Levensgevaarlijk hoge spanning: D = 1     Fietsenstalling: D = 3     Vrijhouden brandweer: D = 6     Uitlaatterrein: D = 8

WP4: N 52° 07.288 E005° 17.472
Deze schuilplaats voor reizigers heeft een zevencijferig nummer aan de voorzijde. Neem het laatste cijfer, dat is antwoord E.

De cache

Je vindt de cache op N 52° 07.(C-A-B)(E-B-D)(C-B) E005° 17.(A+B-D)((A+C)/(B+D))((E/2)+D)

De cache is te vinden met je handen op je rug, graven is niet nodig en ook niet toegestaan.

Bronnen

De achtergrond is een uitsnede van een historische kaart uit Kuyper's Gemeente Atlas (1868)
http://www.buitenplaatseninnederland.nl
http://www.tempelieren.nl
http://www.zeist.nl
De geschiedenis van het landgoed 'De Oude Tempel', De Open Ankh, 2007

Met dank aan

- Zorgcoöperatie Nederland voor het verlenen van toestemming voor de wandeling over het landgoed.
- Gemeente Soest voor het verlenen van toestemming voor het plaatsen van de cache.
- De Struijsvogels, Lizelot en White Tiger Team voor het proeflopen van deze cache.

Additional Hints (Decrypt)

Fvnzrfr gjrryvat

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)