Skip to content

TID - Monumentet Traditional Cache

This cache has been archived.

TIDOKU: Denne cache er desværre ikke længere tilgængelig.

Tak for de mange logs.

More
Hidden : 2/29/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Marselisborg mindepark – Monumentet 

Mindeparken
Mindeparken blev indviet den 5. 1925 på et ca. 15 hektar ( 1 hektar = 10.000 m2) stort areal mellem Marselisborg Slot og Aarhus bugten. Fra parken er der udsigt til Mols. Jordene tilhørte oprindelig Marselisborg gods, men blev overtaget at Aarhus Kommune efter ejerens, indenrigsministerens H. P. Ingerslevs død i 1896.
I perioden fra Marselisborg Slots ibrugtagen til Mindeparkens indvielse var der stor lokal interesse for at bebygge området med villaer, men heldigvis besluttede Byrådet efter lang tids tøven, at der skulle anlægges en park i området. Det vides at Kong Chr. X var overordentlig glad for den beslutning , men mon ikke han har været spurgt til råds i sagen?
Den oprindelige ide med parken var tænkt som et sted, hvor Danmarks udvandrede sønner kunne afholde sammenkomster, når de besøgte hjemlandet, til opstilling af mindesmærker over danskere der i udlandet havde gjort sig fortjent hertil.
Som en del af det tankegods, Mindeparken oprindelig byggede på blev der plantet træer og buske fra stort set alle egne på jorden. Det betyder, at der i dag er mange store og en del sjældne træer, som absolut er et besøg værd.
 
 
 
Monumentet 

I Mindeparken er opført et monument over de i Verdenskrigen 1914-1918 faldne danske, af hvilke de fleste var dansksindede sønderjyder under tysk værnepligt. Det er lavet af billedhuggeren Axel Poulsen og arkitekt Axel Ekberg.

Monumentet er en cirkelformet gård omkranset af en euvillekalkstensmur. I muren er indhugget 4140 navne på faldne (i alt ca 170.000 bogstaver). Endvidere er der fire store relieffer, der symboliserer Udmarchen, Krigen, Freden og Hjemkomsten.

Mindesmærket blev indviet 1. juli 1934. I indvielsesfestlighederne deltog kongefamilien, borgmester i Aarhus H.P. Christensen, statsminister Thorvald Stauning sammen med 50.000 mennesker fra alle egne af Danmark, herunder 6.000 sønderjyder.

 

 

 

Additional Hints (No hints available.)