Skip to content

De Slag bij Vroonen Mystery Cache

Hidden : 1/19/2012
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Inleiding


De Slag bij Vroonen speelt zich af op woensdag 27 maart 1297. Het is een bloedige strijd tussen het voetleger van West-Friese boeren en het verzamelde ridderleger van Hollanders en Zeeuwen. Met name vanwege tactisch vernuft, betere bewapening en een overmacht aan manschappen weet het ridderleger de Westfriezen verpletterend te verslaan: bijna niemand van hen overleeft de slag.

LET OP: Voor degenen die de puzzel al hebben opgelost vóór 13-01-2013 -> raadpleeg in elk geval de checker nog even!

De Slag bij Vroonen, schilderij uit 1856

De aanleiding voor de slag


In de 2e helft van de 13e eeuw heerst in Europa het feodale stelsel. Met name het grote verzet van de Westfriezen tegen dit systeem zorgt voor veel vijandige gevoelens bij de graafschappen Holland en Zeeland. Vanuit het graafschap Holland worden er daarom talloze veldtochten ondernomen om de Westfriezen te bedwingen. Zo trekt Willem II, die op het punt staat tot keizer te worden gekroond van het machtige Duitse rijk, ten strijde tegen West-Friesland. Hij komt hierbij echter op gruwelijke wijze om het leven. Als hij namelijk in de winter van 1256 via het Berkmeer optrekt naar Hoogwoud, zakt hij met zijn paard door het ijs en wordt vervolgens doodgeslagen door de aanstormende Westfriezen.

De moord op Willem II in 1256 nabij Hoogwoud

Zijn zoon Floris V doet daarna verschillende pogingen om de Westfriezen klein te krijgen en lijkt daar uiteindelijk in te slagen in 1282. Om de zaken onder controle te kunnen houden in West-Friesland laat hij onder andere een aantal dwangburchten bouwen. Na Floris ‘s dood blijkt echter dat de Westfriezen zich eigenlijk helemaal niet hebben laten onderwerpen: omdat de troonsopvolging van Floris V onduidelijk is, maken ze gebruik van de ontstane onrust om zich te bevrijden van de bezetting van de Hollanders. Uiteindelijk worden met hulp van de Engelse koning Edward I de machtsverhoudingen in de graafschappen Holland en Zeeland hersteld door een groep Zeeuwse en Hollandse edelen rondom Floris ’s zoon Jan I van Holland. Vanwege de talloze botsingen met de Westfriezen en de onwil van de Westfriezen om Jan I te erkennen als echte zoon van Floris V, wordt besloten om een grote, definitieve veldslag te organiseren: de Slag bij Vroonen.

Ondergang van een boerenvrijstaat


De veldslag gaat plaatsvinden in de Vroonergeest, een in die tijd zeer duidelijk in het landschap herkenbare langwerpige heuvel van oud duinzand ten Noordoosten van Alkmaar. De heuvel is in die tijd in Noordelijke richting 2 kilometer lang, maximaal 400 meter breed en ligt op (hooguit) 3 meter boven het zomerpeil. Voor de veldslag heeft men vrijwel alle in West-Friesland wonende weerbare mannen in stelling gebracht: dit zijn er ongeveer 3500.

De Westfriezen gaan ervan uit dat de Hollanders en de Zeeuwen in 2 aparte legereenheden zullen opereren. Daarom splitsen de Westfriezen hun eigen leger ook op in 2 eenheden. Het Hollands-Zeeuwse leger heeft echter nog een verrassing in petto en brengt ook nog een 3e eenheid in stelling.
Eén legereenheid van Hollandse strijders trekt vanaf de bij Alkmaar meest Noordelijk gelegen dwangburcht (de Nieuwburg) rechtstreeks in Noordelijke richting op naar Vroonen. Een 2e eenheid van Zeeuwen begeeft zich via de rand van het Waardermeer naar het Noorden en valt vanaf de oostkant Vroonen aan. De 3e eenheid vaart via het Vrooner Meer naar de noordkant van de Vroonergeest en valt van die kant Vroonen aan, na aan land te zijn gekomen. Deze tactiek verrast de Westfriezen volkomen en leidt uiteindelijk tot een totale omsingeling.
Het wordt een zeer ongelijke strijd. De Zeeuwen banen zich vanuit het Oosten een weg door één van de legereenheden van de Westfriezen, terwijl de Hollanders vanuit het Zuiden de andere eenheid insluiten en verslaan. De Westfriezen die naar het Noorden vluchten, worden opgevangen door de 3e legereenheid en ter plekke afgeslacht. Degenen die nog weten te ontkomen, verdrinken in het Vroonermeer of komen om in de moerassen.

Het aantal doden aan West-Friese kant (strijders en burgers) wordt geschat op 3000 tot 4000. De verliezen aan de kant van het Hollands-Zeeuwse leger zijn beperkt. Er wordt opdracht gegeven om de gesneuvelde Westfriezen te begraven en het dorp Vroonen in brand te steken. Vroonen zal nooit meer worden opgebouwd.
Omdat er na de slag nagenoeg geen weerbare mannen meer in leven zijn in West-Friesland, houdt de boerenvrijstaat op te bestaan en wordt in 1299 ingelijfd bij de graafschappen Holland en Zeeland. Daardoor breekt in West-Friesland vanaf dat moment ook het feodale tijdperk aan ...


De opgravingen in Sint Pancras


Pas enkele eeuwen na de verwoesting van Vroonen is er in de geschiedenisboeken sprake van het dorp Sint Pancras. De naam is afgeleid van de Sint-Pancratiuskapel die pas vele jaren na de verwoesting van Vroonen gebouwd is op de resten van het dorp bij de oude begraafplaats. In 1991 zijn er in Sint Pancras skeletresten gevonden van 132 mensen. Een aantal van hen is tijdens de Slag bij Vroonen gesneuveld of vermoord. Deze resten, die vanaf 1991 bewaard werden in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Wormer, zijn pas in 2010 onderzocht in opdracht van de provincie Noord-Holland. Uit het onderzoek is overtuigend gebleken dat het ridderleger van Hollanders en Zeeuwen de Slag bij Vroonen heeft gewonnen van de Westfriezen. Daarnaast heeft het onderzoek uitgewezen dat er tijdens de veldslag buitensporig veel geweld is gebruikt tegen burgers, omdat de skeletten opvallend vaak soortgelijke verwondingen vertonen zoals slagwonden aan de knieën of aan de schedel.

Schedel uit 1297 met duidelijke slagwonden


De puzzel


De coördinaten bovenaan de pagina hebben niets met deze cache te maken.
Los onderstaande puzzel op en vind de juiste coördinaten.

Veel succes!





Controleer hier :   je oplossing.



Het podium :
 

NB. We hebben de laatste tijd diverse keren geconstateerd dat de deksel van de cache los in de behuizing lag waardoor telkens onderhoud noodzakelijk is (vochtig / nat logboek). Dus bij deze het verzoek om de deksel goed op de cache te draaien zodra je gelogd hebt.

Additional Hints (Decrypt)

1). Urg ortvag zrg rra cynngwr, znne xvwx ireqre qna wr arhf ynat vf ... 2). Ibycbaq: uggc://jjj.uifvag-cnapenf.ay/ 3). Univx: uggc://jjj.xnfgryravaarqreynaq.ay/ 4). Wr xhag nygvwq rra znvy fghera nyf wr infgybbcg bs qraxg qng wr va qr ohheg mvg grejvwy qr purpxre wr bcybffvat oyvwsg nsxrhera.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)