Skip to content

De Tram Multi-Cache

This cache has been archived.

draekjes: De cache is inderdaad verdwenen. Hierbij ook gearchiveerd, het is genoeg geweest en laten weer ruimte over voor nieuwe caches.

Iedereen bedankt voor het bezoeken van deze cache.

More
Hidden : 1/29/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Tram


Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Lang leve het simpele leven van vroeger…………… geen files, geen TV, laat staan E-mail, Facebook, Twitter, Kortom….. geen stress. En …. Ook veel minder mensen dan tegenwoordig. De mobiliteit was laag; het reizen in de Stellingwerven was een zaak van uiterste noodzaak en lange adem. Voor vervoer was men aangewezen op de benenwagen, paard en wagen en de dokter had een koetsje. Voor”verre”reizen moest men met de diligence of met de trekschuit. In Oosterwolde was er een diligenceverbinding met Gorredijk. Die drie uur duurde. En met de trekschuit naar Assen niet minder dan vijf uur.
langzaam begon het besef door te dringen dat er wat moest gebeuren om steden en dorpen uit hun isolement te halen . Een rijkswet van 1880 opende de mogelijkheid om het openbaar vervoer te bevorderen door de aanleg van eenvoudige spoorwegen: de Tram

Het waren overigens Belgen, die hier het initiatief namen. In 1879 kregen Leopold Mertens en Louis Finet uit Brussel een concessie voor diverse tramlijnen in Friesland. Maar in Friesland waren alle geesten nog niet rijp voor de tram. Sommige gemeenten vonden zo’n stoomtram veel te gevaarlijk en dan …. Twee Belgen ? Maar de in april 1880 opgerichte Nederlandse Tramweg Maatschappij NV wilde ook uit concurrentieoverwegingen snel beginnen met diverse tramlijnen in Friesland, waaronder de lijn Drachten – Gorredijk - Heerenveen met een later uitbreiding van deze lijn richting Drentse grens via Oosterwolde. Men begon redelijk voortvarend : in augustus 1882 werd het traject Heerenveen – Gorredijk gerealiseerd en in 1884 Gorredijk – Drachten. Na aanvankelijke scepsis kwam er steeds meer steun voor de aanleg van “de tram”. In 1893 zochten de gemeentebesturen van Assen , Smilde, Ooststellingwerf en Opsterland zelfs contact met de NTM over de mogelijkheid van een tramlijn tussen Assen en Gorredijk.’En de bewoners van Appelscha, Oosterwolde en Donkerbroek vroegen in een raadsadres hun gemeentebestuur in te stemmen met het gebruik van een gedeelte van de openbare weg als trambaan. Zoals zo vaak, was ook hier het geld het grote struikelblok, maar in 1898 stelde de Provinciale Staten van Friesland subsidie beschikbaar voor de lijn Gorredijk- Assen en Oosterwolde- Steenwijk.

Toen begonnen ook de benodigde grondaankopen voor het tracé en toen in juni 1909 de wet op het algemeen nut van de Drents Friese tramlijn was aangenomen en als basis voor mogelijke onteigeningen kon dienen, kon de rest van de benodigde gronden in de loop van 1910 in eigendom worden verkregen. In dat zelfde jaar werd de bouw van de benodigde bruggen aanbesteed.

Op zaterdag 30 september opende de directeur van de NTM, de heer C.A.S. Hamelink, met zijn echtgenote , zoontje en schoonzus per veesttram het traject. Oosterwolde maakte zich op voor een geweldig feest op de dag. De versierde tram. Een kermis, muziek en allegorische optocht waren de trekkers. Er is zelf een gelegenheidslied gecomponeerd, waarvan onderstaand een paar regels

O,gewis als Jan van Arkel zag/ dat de lijn door de streken lag; Wis vormde hij een straf / en zond die op ons af. want komt de tram met goed belaam? Hij brengt ons dan ook winsten aan ……

Dat Jan van Arkel, de bisschop van Utrecht die in 1361 en 1362 trachtte de Stellingwervers aan zich te onderwerpen posthum wraak nam blijkt, want het regende op die dag zó erg. Dat de allegorische optocht pas in de middag kon worden gehouden. De kermis viel geheel in het water. Het gemeentebestuur had alle begrip voor de sores van de organisatoren, zodat de optocht op de volgende zondag in de herkansing ging. Ook de kermis ging weer open. En de NTM stelde voor die zondag een extra tram beschikbaar en ging met het muziekkorps immer Flott” naar Gorredijk en terug. Ook in Donkerbroek heeft met ondanks de stormende regen de opending van deze lijn uitbundig gevierd. Dat de feestelijke opening van een tramlijn geen sinecure is, bleek wel bij de opening van het traject Oosterwolde – Steenwijk in mei 1914. Dit keer wat de regen niet de spelbreker, maar een merkwaardig incident. De burgemeester van Ooststellingwerf vroeg aan de raad een krediet van twintig gulden om de deelnemers aan de feestram uit Steenwijk bij aankomst in Oosterwolde iets te kunnen aanbieden. Het krediet werd verleed, maar de feestram keerde bij Hoek Makkinga, vlakbij Oosterwolde, terug naar Steenwijk. Als pleister op de wond kwam drie dagen later de V.V.V. Steenwijk met enige honderden deelnemers per extra tram naar Oosterwolde. Het verbroederingsfeest schijnt groots te zijn gevierd. Jaren later had met het er nog over. Of dit bij de opening van de lijn Oosterwolde – Assen op 1 juli 1915 ook zo was zwijgen de bronnen.

Einde van de tramlijn
Op 30 september 1962 werden de tramlijn Steenwijk – Oosterwolde- Hijkersmilde en de lijn Gorredijk – Donkerbroek _ hoek Makkinga opgeheven. Daarmee kwam een eind aan een periode van 51 jaar van goederenvervoer door onze gemeente. Vijftien jaar eerder, in 1947, werd het personenvervoer al opgeheven, de reistijd per tram werd voor personen te lang door de komst van de autobussen. Destijds waren de Ooststellingwervers diep teleurgesteld dat de tramlijnen werden opgedoekt , maar de introductie van de NTM-bussen geven weer nieuwe mogelijkheden. Toch herinnert het landschap in de stellingwerven ons aan de tramlijnen. Sommige stukjes traject zijn voor de oplettende nog goed waar te nemen. Voorbeelden zijn het traject achter het zuiveringsinstallatiebos richting de Duisterweg richting Drie Tolhekken. Maar ook het emplacement naast en voor het café restaurant in het oude stationsgebouw herinnert ons aan het tramtijdperk.
Tramfeest 28-10-2011
De historische vereniging Oosterwolde en omstreken heeft na 100 jaar tram op nieuw een feest georganiseerd en wel op 28 oktober 2011. Er is voor deze gelegenheid een mooi informatiepaneel bevestigd aan het voormalige station en er is een stootblok, met rails bij het station geplaatst. Ook was er een geslaagde fototentoonstelling en verscheen er een Tram speciale “De Gaaste”( is een uitgave van de Historische vereniging Oosterwolde en omstreken). Zaterdag 29 oktober is dit nog doorgezet met een Harmonie orkest en voor de kinderen reed er treintje rond waar ze gratis in mee mochten. En het weer was die dag prachtig (Jan van Arkel was er vast blij om).
Bron voor deze cache: De Gaaste Tram special. Deze cache is in samen werking met de Historische vereniging Oosterwolde en omstreken tot stand gekomen. Mocht u geïnteresseerd zijn in meer historie van Oosterwolde en omstreken?
Dan kunt u contact op nemen met A. Veenstra, tel: 0516-523128, of met het secretariaat van de vereniging Leegemaad 12, 8431 TS Oosterwolde. Als lid ontvangt u De Gaaste 3 keer per jaar, het lidmaatschap kost 13 euro per jaar.
Voor deze cache hoeft u niet te graven. Hij is zo te vinden zonder moeilijk te doen. Heb respect voor andermans eigendommen.

Op bovenstaande coördinaten vind u een plek voor de auto. (denk aan de parkeerschijf).
Loop dan naar het eerste waypoint en los daar de vraag op. U treft hier een blauw straatnamen bordje aan met de huis nummers 2 t/m 7 bereken hier uit de volgende coördinaten door letterwaarde toe te passen.

5e + 6e letter is A
3e + 6e +7e letter is B
4e letter – 10 is C
2e letter : 3 is D
5e letter is E
4e letter – 4 is F

52 59 ABC 006 17 DEF

Na het antwoord te hebben verkregen kunt u naar de cache lopen en hem loggen.
Voor deze cache hoeft u niet te graven. Hij is zo te vinden zonder moeilijk te doen. het gaat hier om een nano. Heb respect voor andermans eigendommen.
Andere tram Caches:
Tram makkinga
Tram Donkerbroek

Of:De oude Trambrug van friskysparrow

Additional Hints (Decrypt)

± 1.50 ubbt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)