Skip to Content

<

Suolijärven Päkistys

A cache by Saunamajuri Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/01/2013
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Aivovoimistelua ja geoliikuntaa


Tervetuloa mukaan aivovoimistelu- ja geoliikuntaseura Suolijärven Päkistyksen toimintaan (SuolPäk, rekisteröimätön yhdistys). Jäseneksi hyväksytään kaikki, jotka käyvät kirjoittamassa nimensä seuran jäsenrekisteriin, jonka löytämiseksi tarvitaan hieman aivovoimistelua ja geoliikuntaa.

Reitti jäsenrekisterille kulkee Suolijärven rannoilla sijaitsevien viiden pisteen kautta. Ensimmäisen pisteen koordinaatit selviävät ratkaisemalla alla esitetty tehtävä ohjeiden mukaisesti. Kullakin välipisteellä on saman periaatteen mukaan ratkaistava tehtävä, jolla seuraavan pisteen koordinaatit ratkeavat. Ratkaisua kannattaa siis harjoitella hieman etukäteen.

Kaikki välipisteet ja loppupiste ovat saavutettavissa maitse, mutta suosittelemme siirtymiseen kanoottia tai soutuvenettä. Minkään pisteen lähelle ei pääse helposti moottoroidulla maakulkuneuvolla, ja maitse kaikkien pisteiden haussa matkaa kertyy helposti muutama kymmenen kilometriä, josta iso osa jalkapatikkaa. Vesitse matka on huomattavasti lyhyempi, mutta silti siirtymistä lyhintä mahdollista reittiä pitkin tulee alun toistakymmentä kilometriä. Mysteerin nimelliskoordinaateissa on hyvä vesillelaskupaikka kanootille - järven muilta kolkilta vesillelasku on vähintäinkin haastavaa.

Pisteiden maastoluokitus vaihtelee, mutta ensimmäinen on haastavin ja sijaitsee kallioisessa rinteessä. Sen voi hakea sopivin kiipeilyvarustein yläkauttakin, mutta jos on liikkeellä veneellä, alakautta onnistuu helpommin. Jos taas on liikkeellä maitse, tämä piste on haettavissa myös pienen uinnin avulla.

Koska erityisvarusteet eivät ole pakollisia ja kaikki pisteet ovat haettavissa maitse, mutta matka on pitkähkö ja ensimmäisellä pisteellä on runsaasti maastokerrointa, maastoluokituksena on ripausta vaille maksimi. Osa pisteistä tai jopa kaikki niistä ovat sellaisia, että niitä on vaikea tai mahdoton löytää talvella, joten jääkelejä ei kannata yrittää hyödyntää. Mysteeri ei ole yksinään vaikeusluokittelun mukainen, ja siinä onkin huomioitu myös kaikkien pisteiden kokonaislöytämisvaikeus.

Veneellä liikuttaessa attribuuteissa mainitut uinti, kahlaus ja merkittävä maastopatikointi eivät ole välttämättömyyksiä.

Taskulampusta voi olla apua yhden tehtävän tulkinnassa erityisesti hämärällä kelillä, mutta muutoin se ei ole pakollinen varuste.

Ensimmäinen piste olisi muutoin sopinut erinomaisesti loppupisteeksi, mutta se on toiminut siinä virassa jo ennenkin ja saattaa olla siten joillekin entuudestaan tuttu.

Aivovoimisteluun on alla annettu yksityiskohtaiset ohjeet ja pisteet löytyvät niitä huolellisesti soveltamalla. Seuran jäseneksi pääsyyn ei siis tarvita muita tutkintoja kuin reitin läpäisy.

Suolijärvessä on yksi pieni saari, Akinsaari. Se on tiirojen valtakuntaa, eikä siellä kannata käydä, ellei halua kokea syöksypommituksia.

Ensimmäisen pisteen tehtävä

N   h7-s2-c5-sQ
d4-dA-s6-h5
h5-dJ-sQ-hA
c3-dK-d6-s10
E   cQ-s7-s5-s6
h4-c7-c3-dA
s7-dA-h6-c2
h8-s4-c4-s7
0

Aivovoimistelun opas

Tervetuloa todistamaan maailman parasta korttitemppua. Ota tämä tavallinen korttipakka ja valitse siitä viiden kortin käsi haluamallasi tavalla - harkiten tai satunnaisesti - mutta älä näytä niitä minulle. Sen sijaan anna ne viehättävälle assistentilleni, joka seuraavaksi antaa minulle niistä neljä, yhden kerrallaan: pataseiska, herttarouva, ristikasi ja ruutukolmonen. Kädestäsi on yksi kortti jäljellä ja vain sinun ja assistenttini tiedossa. Ja piilossa oleva kortti on - patakuningas.

Tempun salaisuus perustuu tietoon, jonka assistentti välittää taikurille näyttämiensä korttien kautta. Viimeisen kortin maa on helppo päätellä. Koska kortteja on viisi ja mahdollisia maita on neljä, jotain maata on pakko olla vähintään kaksi, ja ensimmäiseksi kortiksi valitaan samaa maata oleva kortti kuin piiloon jätettävä.

Ensimmäisen kortin osalta on vielä päätettävä, kumpi korttiparista näytetään ja kumpi piilotetaan. Ajatellaan valitun maan kortit numeroiduksi 1-13 ja järjestettynä ympyrään siten, että 1 ja 13 ovat vierekkäin. Nyt on aina mahdollista lisätä jokin luvuista 1-6 jomman kumman kortin arvoon siten, että lopputulokseksi tulee toisen, piiloon jätettävän kortin arvo. Toisin sanoen piilotettavan kortin arvo = (ensimmäisen kortin arvo + jokin luvuista 1..6) modulo 13. Assistentin tehtävänä on nyt näyttää ensimmäinen kortti ja koodata sitten jokin luvuista 1-6 jäljellä olevien kolmen kortin avulla.

Kolme korttia voidaan järjestää kuudella eri tavalla. Määritellään ensin yksikäsitteinen järjestys kaikille korteille seuraavien sääntöjen mukaan:

  • Suurempiarvoinen kortti on aina suurempi kuin pienempiarvoinen. Ässä on pienin, kuningas suurin.
  • Samanarvoiset kortit järjestetään maiden englanninkielisten nimien aakkosjärjestyksen mukaan: aakkosjärjestyksessä aiempi on pienempi.

Maat ja niille välipisteillä käytetyt koodit aakkosjärjestyksessä:

englanti koodi    suomi
♣    club c risti
    diamond    d ruutu
    heart h hertta
♠    spade s pata

Näillä säännöillä järjestettynä kolmesta kortista voidaan aina sanoa, mikä niistä on pienin, mikä keskimmäinen ja mikä suurin. Järjestyksille käytetään seuraavia koodauksia:

pienin - keskimmäinen    - suurin: 1
pienin - suurin - keskimmäinen:    2
keskimmäinen    - pienin - suurin: 3
keskimmäinen - suurin - pienin: 4
suurin - pienin - keskimmäinen: 5
suurin - keskimmäinen - pienin: 6

Kaikkien pisteiden koordinaatit ovat muotoa

N60° 3x.xxx
E024° xx.xx*

Kunkin välipisteen tehtävässä ratkaistaan seuraavan koordinaattipisteen x:ien arvot. Itäkoordinaattien viimeinen numero on annettu.

Kullakin rivillä on annettuna järjestyksessä neljä pelikorttia siten, että niiden avulla voidaan laskea viides, jonka numeroarvo sijoitetaan vastaavalle paikalle koordinaatteihin. Kaksinumeroisista arvoista käytetään jälkimmäinen numero.

HUOM!!! Usean pisteen paikkaa jouduttiin muuttamaan alunperin suunnitelluista, koska Suolijärven rannoille on perustettu useita uusia luonnonsuojelualueita, sopivasti juuri välipisteiden päälle. Laskettuihin koordinaatteihin on tehtävä seuraavat korjaukset:

2. välipiste:  N -0.145'  E -0.039'
4. välipiste:  N -0.190'  E -0.290'
5. välipiste:  N +0.031'  E +0.173'

Ref: "The best card trick" by Michael Kleber, in Mathematical Intelligencer 24 #1 (Winter 2002).Additional Hints (No hints available.) 

Find...

23 Logged Visits

Found it 16     Didn't find it 1     Write note 5     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.