Skip to content

Insomnade F4, Kommandocentralen Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Norik: #This cache has been archived by a Swedish reviewer#

Hej Hibben63!

För ett tag informerade vi dig om att allt inte verkade stå rätt till med din cache och bad dig då ta reda på hur det stod till, samt åtgärda eventuella problem. Då det inte syns några tecken på att du gjort det, kommer jag nu att arkivera din cache.

Jag ber dig plocka in ev. rester av din cache så att de inte ligger kvar och skräpar ner.

Hälsningar
Toa Norik, reviewer


Besök gärna Sveriges avdelning i Geocachings officiella wiki , där du hittar information för dig som cacheägare.

More
Hidden : 9/20/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Sve:
Kort beskrivning.
Tanken med denna gömma är att ni ska få en bild av vad ett KC var, hur det var bemmanat och hur det faktiskt såg ut på insidan. Platsen för cachen är den plats här på Frösön där det en gång fanns en kommandocentral. Kort kan sägas att man från denna plats ledde klargöring och beredskap av flygplanen, flygtrafikledning av startande och landande flygplan, basräddning och alarmering, marktrafikledning och separation av fordon respektive flygplan inom basområdet, spridning och förflyttning av flygplanen och fälthållning av banor och taxivägar samt rapportering till högre förband.

Eng:
This cache is about an obsolete command bunker for the swedish air force. The primary task for the personel here was to manage the work on turning around landing fighter and strike aircrafts. They also distributed and dispersed the ground forces and aircrafts in an effort to prevent the opposing force from knocking out our resources in a few strikes. Feel free to contact the cache owner for more info.



Bakgrund.
Vid mitten av 70-talet fanns ett femtiotal flygfält av varierande storlek och materielbestyckning som tillhörde försvarsmakten. Av dessa var tjugotalet flottiljer eller f.d. flottiljer och resterande var s.k. hemliga flygbaser belägna ”någonstans i Sverige”. Sucessivt pågick under hela sextio- och sjuttiotalet en fortifikatorisk och teknisk utbyggnad till Bas-60 standard i syfte att bättre motstå anfall med kärnvapen. I samband med utbyggnaden till Bas-90, med konceptet att sprida ut sina resurser över stor yta för att försvåra utslagning, planerades även för en större ombyggnad av kommandocentralerna inom bassystemet. Denna innebar att centralerna fick ett bättre fortifikatoriskt skydd och att den totala ytan i stort sett fördubblades.



Ledningsrummet fick en helt ny inredning och en mindre yta där man kunde inta sin förplägnad tillkom. För att inte personalen skulle behöva springa ut vid trängande behov, så installerades även en toalett i anläggningen.Tillkomsten av en toalett upplevdes som en mycket stor förbättring, speciellt med hänsyn till att det är tradition inom försvaret att servera ärtsoppa på torsdagarna. I början planerades för att den befintliga Kommandocentralen (KC), för den minuttaktiska ledningen, skulle anpassas inför den nya basbataljonen, samt att man skulle skapa en ny central (BasC eller Bascentral) för den långsiktiga basledningen och en ny central för den flygande personalen.

För att säkerställa kraven i det nya bassystemet beslutades att kommandocentralerna (KC) på huvudbaserna skulle upprustas och ges ett enhetligt utseende. Uppsala (F16) KC utsågs till prototypanläggning och efter utvärdering våren 1982 genomfördes en modifiering med start andra halvåret -82. Ombyggnaden omfattade miljöförbättrande åtgärder, omflyttning av operatörspositioner och utrustning samt förberedelser för införandet av en ny basradio för ledning av förband på marken.

På flygvapenskolorna i Halmstad, där man utbildade personal för tjänstgöring inom flygvapnets bassystem, hade man konstruerat en fiktiv flygbas (Åby-basen). Den användes för utbildning inom Bas-60 i början och modifierades därefter till att fungera som en Bas-90. Olika tänkta situationer kunde där spelas upp och ge underlag för nya beslut inom basutbyggnadsprogrammet. Trots en viss skepsis bland lärarna i Halmstad, om projektet verkligen skulle komma till stånd, gjordes en stor om- och tillbyggnad på skolan (BBS), vilket medförde att man fick tillgång till en utbildningsanläggning (FUB 90), som motsvarade en bascentral i verklig storlek. I anläggningens kommandocentral installerades dessutom de operatörspaneler och den typ av sambandsväxel som var en del av Bas-90 konceptet på de utbyggda baserna.

Normal bemanning i en kommandocentral:
Lum = Luformarkör (markerar luftvärnsorienteringar)
Tam = Tablåmarkör (markerar flygplanens status på basen)
Lvoribef = Officer ur armén (kontaktperson mot luftvärnet runt basen)
FlygTL = Ansvarar för flygverksamheten (start och landning på basen)
MarkTL = Samordnar marktrafiken på bansystemet
TLbi = Assistent till de båda trafikledarna
Ledbi = Assistent till klargöringsledaren
Klargled = Leder klargöring av flygplanen på basen, den primära verksamheten
VB = Vakthavande befäl som är ansvarig för verksamheten i kommandocentralen
BivB = Assistent till vakthavande befälet
PAR = Landningsradar som betjänas av en flygtrafikledare
Telefonväxel = Plats för telefonpanel. Normalt finns växelbetjäningen i BasC
Sambandsutrustn. = Miltexutrustning som betjänas av sambandspersonal
Apparatrum = Innehåller teknisk utrustning för drift av kommandocentralen
KC kan vid behov drivas av eget reservelverk



Ledningen av klargöringstropparna skedde från kommandocentralen (KC) där klargöringsledaren (klargled) hade sin ledningsplats. Genom samarbetet i kommandocentralen mellan vakthavande befäl (VB), flygtrafikledaren (TL), marktrafikledaren (ML) samt luftvärnsbefälet (Lvoribef) kunde klargöringsorder till tropparna ges så att troppen direkt kunde köra fram till aktuell plats i anslutning till att flygplanet landade. Marktrafikledaren hade ledningsansvaret för all fordonstrafik på bansystemet och skulle ge tillstånd till de som med sina fordon måste använda bansystemet.

Notering, endast två KC byggdes helt om till den standard som visas på ritningsunderlaget i bilden nedan.



Källa: Flygbassystem 90, Jörgen Rystedt, 2009-04-25, F02/09

Additional Hints (No hints available.)