Skip to content

Velkommen til Søfteland Traditional Cache

This cache has been archived.

kawlii: Denne går inn i arkivet. Tusen takk for alle besøk =)

More
Hidden : 2/19/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Velkommen til Søfteland





Søfteland er et lite tettsted i Os Kommune i Hordaland. Pr 1.1.2011 har 1340 mennesker slått seg ned her.

Selv om Søfteland for de fleste bare er et sted langs E-39 som man bare kjører gjennom på vei langs vestlanskysten, er det mye som har skjedd her og stedet er ganske interessant til å være et lite tettsted.

Sentralt ligger Søfteland skole i fine omgivelser med store utområder fordelt på skog og opparbeidede apparater, ballbinger og ulike ballbaner. I skogen kan man dessuten se en liten UFO som har landet - som barna nå benytter til lek.

På Søfteland Skule er det ca 38 ansatte som lærer bort sin kunnskap til rundt 260 elever fordelt på barne- og ungdomstrinnene. På ungdomstrinnene er det parallellklasser, da elevene fra Lysekloster kommer til Søfteland når de begynner på ungdomsskolen.


Søfteland Rock n LoL er en lokal musikkfestival som ble startet i 2007 av noen ungdommer som ikke fikk leie lokaler for konserter fordi de var under 25 år. Første festivalen 16. juni 2007 ble holdt i en hage og hadde rundt 200 besøkende. Året etter ble festivalen flyttet til en gård og hadde 600 besøkende. I 2009 hadde festivalen 1600 besøkende. Etter dette har besøkstallet steget gjevnt ifra år til år. I 2011 ble festivalen tildelt Os Mållag sin pris for bruk av nynorsk og Bergens Tidendes pris for "Bergens beste festival".


Oselva er den beste lakseelven i Bergens-regionen og den nest beste sjøørretelven i Hordaland. Fisken i elven er forholdsvis liten - gjennomsnittet på laksen ligger på 1,5-1,7 kg. Unntaket er tidlig i sesongen da det har blitt tatt laks på opp imot 10kg.
Oselven har vært mye plaget av rømt oppdrettslaks - ca 20% av all fiske som blir fanget. Sykdommer som furukolose og vibrose har vært et problem men er nå helt bekjempet. For å ha muligheter for en god fangst, må vannstanden være rimelig høy. I starten av sesongen er det mest fisk i nedre del av elven (nær Os sentrum), mens litt utover i seosngen lar den seg fange i hele elven. Ingen plasser i Norge kommer laksen så tidlig som her. Husk fiskekort!

Kappgang: Søfteland har alltid vært kjent for opphavet til kappgangmiljøet i Norge. Internasjonalt har kappgang blitt organisert under friidrett og vært olympiske øvelser siden 1908. I de siste OL har det blitt konkurrert i hhv 20 og 50km for menn og 20km for kvinner. Det samme øvelsene inngår også i VM i friidrett. Frem til 2003 het forbundet "Norges Gang- og Turmarsjforbund", nå heter det "Norges Gang- og Mosjonsforbund". I 2009 gikk de inn i Norges Friidrettsforbund og regnes derfra som en friidrett.
De to mest kjente norske kappgangerne - er søsken, og kommer begge fra Søfteland; Kjersti Tysse Plätzer og lillebror Erik Tysse. Førstnevnte er innehaver av begge de norske OL-gullene som er tatt i kappgang. Dette var i Sydney 2000 og Beijing 2008. Sistnevnte trenes av Kjerstis ektemann; Stephan Plätzer - friidrettstrener og tidligere mellomdistanseløper fra Tyskland. Erik har en mer rufsete historie enn sin søster og har aldri oppnådd de store resultatene internasjonalt. Etter at Stephan startet å trene Erik har resultatene bedret seg gjevnt og trutt fra 17. og 19. plass i henholdsvis EM 2002 og VM 2003 til nåværende beste plassering; 5. plass under VM i Osaka, Japan i 2007. I 2010 avga han en positiv dopingprøve på stoffet CERA - tredjegenrasjons EPO-stoff. Han benekter selv bruken.

Hjørnesteinsbedriften på Søfteland er Compact AS.
Bedriften er nok mer kjent - og anerkjent internasjonalt enn her hjemme. Grunnen til dette er fortrinnsvis at det de produserer ikke havner på det norske markedet, men fotrinsvis går til utlandet.
De er verdensledende innen det humanitære og maritime feltet og produserer produkter for nødhjelp, terapeutisk behandling og supplerende ernæringsprogram.

Compact AS lager fortrinnsvis fire ulike ting:

* BP-5 Nødrasjon: En høyenergikjeks utformet itl bruk i den første fasen av katastrofehjelp. Benyttes også til beredskapslagre for å forebygge hungersnød og som et kosttilskudd i ernæringsprogram (i utviklingsland).


* BP-100 og eeZeePaste: Terapeutisk ernæring utviklet for behandling av alvorlig akutt underernæring, primært i sult- og katastrofeområder.


* eeZeeeRUSF, AFYA og TopNutri: For henholdsvis personer som er klar til å spise supplerende mat, for mennesker med hiv/aids eller tuberkulose og for fullstendig kostberiking ved ernæringshjelp.


* Seven Oceans matrasjoner og -drikkevann: For langtidslagring i blant annet livbåter og redningsflåter

En artikkel fra Bergens Tidende fra 09.mai 2008 som omhandler Compact og nødhjelp til Burma.

Geocaching på Vestlandet


Additional Hints (No hints available.)