Skip to content

De Vlielandse Glop Multi-Cache

Hidden : 2/20/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Wat is een glop zult u zich afvragen. Op Vlieland zijn dat vooral onbewoonde steegjes met een eigen naam. De gloppen lopen van oudsher vanuit de Dorpsstraat, 17 in totaal, acht naar het zuiden (Waddenzee) en negen naar het noorden. Door het lopen van de route,zigzaggend van noord naar zuid, over de Dorpsstraat en het beantwoorden van een aantal vragen komt u uiteindelijk bij het eindpunt.


Op Vlieland hadden de gloppen vaak de naam van de persoon die er woonde, zoals de waterhalersglop was vroeger de Glop van Kokke Duwer en de Cornelis Trompglop werd de Glop van Meilom Rab genoemd. De officiële benamingen hebben ze in 1975 gekregen.

Waypoint 1. De wandeling begint in de Dorpsstraat ( vroeger de Groote Straat) bij de eerste glop, de Rijk IJzeszglop, die u tegenkomt. In 1612 beginnen de Nederlanders ook met het jagen op walvissen. De walvisvangst brengt veel geld in het laatje. Ook Vlieland heeft veel van deze walvisvangers geleverd waarvan Rijk Corneliszoon IJs er één was.

Waypoint 2. Loop de glop door en u komt bij De Boereglop. Echte boeren heeft Vlieland niet gekend, de zandige grond is hier niet geschikt voor. Toch heeft er een boer, Tjeerd Sieben, gewoond ( wat nu dorpsstr. 66 is). Hij had daar een stal met wat koeien en ventte de melk uit.

Waypoint 3. Vervolg uw weg naar de M.A. de Ruyterglop. Op de Vlie-rede vonden, in de 17e eeuw, schepen een veilige ankerplaats. De Ruyter heeft in 1656 Vlieland twee maal bezocht toen hij met zijn schip op de rede lag.

Hoeveel treden zijn er om boven op de dijk te komen anywoord is
D = Het getal - 1. Neem het laatste cijfer. Anwoord is 9

Waypoint 4. Over de dijk wandelt u genietend van het uitzicht over het Wad naar De Chirurgijnsglop. In deze glop heeft de plaatselijke huisarts jaren zitting gehad en werd daarom in de volksmond ook vaak het Glopje van de dokter genoemd. Tegenwoordig is de praktijk in de Molenglop gevestigd.

Welk huisnummer heeft de voormalige praktijk aan de Dorpsstraat.
E = neem het eerste cijfer

Waypoint 5. Hier vind u De Jan Cupidoglop. De post ging in vroegere tijden via Texel met een bootje (vlet) naar Vlieland (Hors), daar wachtte de postkar die met de post door weer en wind naar het Posthuis reed. De post werd daar opgehaald en naar het dorp gebracht. Jan Cupido is de laatste die op 31 maart 1927 de Vlie-post haalde en naar het Posthuis bracht.


Waypoint 6. Onder de dijk langs loopt u naar de Cornelis Trompglop. De vraag is of Cornelis Maartenszoon Tromp ooit wel een voet heeft gezet op Vlieland. De Akersloots noemden hun huis ´Tromps Huys, vermoedelijk omdat Betzy bewondering had voor deze man. Momenteel is hun voormalige huis ingericht als museum.

Waypoint 7. De volgende stop is bij de Betzy Akerslootglop. Betzy Akersloot werd in 1850 geboren in Noorwegen, zij werkte daar als verpleegster maar besluit zich later aan de kunst te wijden. Na haar studie richt zij zich voornamelijk op het schilderen van zee- en kustgezichten. In Den Haag ontmoet zij haar man en in 1896 vestigen zij zich op Vlieland en gaan wonen op Dorpsstr. 99. Achter in haar tuin liet zij een atelier bouwen welk uitzag over de toenmalige Zuiderzee. Het atelier staat nog steeds achter het museum.

Waypoint 8. Als u de glop doorloopt dan vind u de Molenglop. De Molenglop dankt zijn naam aan de vroegere korenmolen die in de 16e eeuw, aan het eind van de glop is gebouwd op een duin om zo veel mogelijk wind te vangen. De molen is noodzakelijk omdat in de winter soms maandenlang geen aanvoer van meel is. Maar er is geen financieel voordeel en de molenaars deden hun werk ook niet goed. De molen raakte in verval en is te  "kostbaer in sijn onderhoud" . In 1862 werd besloten om er geen geld meer in te steken. De molensteen ligt er nog.

Hoeveel huisartsen hebben hier praktijk en op welk huisnummer is dat.
A = tel de twee getallen bij elkaar op.

Waypoint 9. Vervolg uw weg en u staat nu voor de kerk (Kerkplein).
Aan de oost-zijde (Kerkeglop) stond vroeger de lagere school, de oude naam was dan ook de Schoolglop, waar nu het informatiecentrum  De Noordwester is gevestigd. Op de begraafplaats stonden vroeger walviskaken van Groenlandse walvissen d ie als grafzerk werden gebruikt voor overleden walvisvaarders, deze kaken zijn nu in de kerk te bewonderen. Een replica staat nu nog op de begraafplaats, daarnaast zijn er ook oorlogsgraven te vinden. De begraafplaats kan vrijelijk bezocht worden.

Hoeveel bomen staan er (aan uw rechterhand) langs het kerkhof richting de kerk.
C =tel hier 1 bij op en neem van de uitkomst het laatste cijfer

Waypoint 10. U loopt door de Kerkeglop naar de Jonge Keesglop. Cornelis, in de volksmond jonge Kees genoemd, ging in 1650 met een aantal lieden de zee op te vissen. In die tijd was de relatie met Engeland erg gespannen. Op zee krijgt hij het aan de stok met een Engels vaartuig. Kees weet het schip te enteren en de bemanning gevangen te nemen. Zij slepen het schip naar Amsterdam, leveren de bemanning over aan de admiraliteit en mogen het schip en de lading houden. Hij werd geroemd voor zijn heldendaad.

Waypoint 11. Vervolgens komt u bij Koningin Wandaglop. Er is een oude legende dat zij heerste over Vlieland toen dit nog verbonden was met het vaste land. Zij had twee zonen en er is een oude vloek dat haar koninkrijk vergaat als een van haar zonen de andere dood. Het is een heel verhaal om te vertellen maar zoek dat rustig eens op als u nieuwsgierig bent naar het verhaal.

Waypoint 12. De Waterhalersglop. Voor 1953 kwam het water niet uit de kraan maar uit putten en regentonnen. Er liep een pad waar men met een juk en emmers water ging halen bij de oude waterput (waar nu het pad omhoog gaat naar de vuurtoren).
Later stonden in de Dorpsstraat waterpompen waar je de emmers kon vullen.

Hoeveel muurankers heeft het 1e huis links IN de glop.
B = deel het antwoord door 4

Nu rest er nog één vraag om het coördinaat volledig te krijgen. Hoeveel gloppen zijn er op Vlieland en hoeveel zijn er genoemd (officiele namen ingevoerd in 1975).
F = Trek dit van elkaar af en tel daar 1 bij op.

N53˚  17 A B C

E005˚  03 D E F

 Wilt u meer weten over de Gloppen en de geschiedenis dan is er een Gloppengids te koop.

Deze cache is gelegd met goedkeuring van Staatsbosbeheer.
Mijn dank hiervoor

Additional Hints (Decrypt)

Vx yvt vx baqre rra ybbsobbz/fgehvxwr va qr ohheg qnne jnne qr bhqr zbyra fgbaq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)