Skip to content

Delfzijl e.o. 4.07 - Wierhuizen Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 5/5/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20130831 Datum laatste cachecontrole: 20160403


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 4. Een fietsronde van 30 km door de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de zevende cache van de fietstocht.
NB: Een eindje verder op de kruising kun je overstappen op het fietsrondje Delfzijl e.o 2, cache 2A5 Krewerd of cache 2A6 Arwerd


Aanvullende info:
Wierhuizen is een wierde in de gemeente Appingedam van de Nederlandse provincie Groningen, gelegen tussen Jukwerd, Nijenklooster en Oosterwijtwerd, aan de Wierhuizerweg. Op de wierde staan een boerderij en een huis. De Kleine Heekt stroomt eromheen.

De wierde had oorspronkelijk een omvang van ongeveer 260 bij 225 meter. Begin 20e eeuw werd de wierde voor de verkoop van de vruchtbare wierdegrond grotendeels afgegraven tot onder het maaiveld. In 1916 werd het restant van de wierde aangekocht door industrieel Jan Evert Scholten, die samen met anderen de Vere(e)niging voor Terpenonderzoek had opgericht. De jonge Albert van Giffen werd gevraagd om te helpen bij het onderzoek naar de wierde. In de daaropvolgende twee jaar deed hij er onderzoek, waarbij hij in 1917 mede werd geholpen door 20 geïnterneerde Belgen (Eerste Wereldoorlog). Hij trof in de wierde resten van huizen en boerderijen aan, alsook enkele graven, waarvan de meeste echter ongezien verloren gingen. In de terpzool trof hij rijen palen van gebouwen aan, maar dacht toen nog dat het ging om wandpalen en dat ze onderdeel vormden van 'wandhuizen', hetgeen hij ook publiceerde in de jaarverslagen van de vereniging in 1917 en 1918. Later werd bekend dat het hier ging om driebeukige gebouwen. Met zijn publicaties werd echter wel de basis gelegd voor het moderne terponderzoek.

Van de wierde zijn de ringsloot en een deel van de rondweg nog aanwezig. In 1997 werd bij een kartering streepbandaardewerk uit de IJzertijd gevonden. Eerder waren er in 1984 al inheems Romeins en laat-middeleeuws aardewerk gevonden. Een daaropvolgend booronderzoek in 1998 trof met name in het noordwestelijke deel bewoningslagen aan en mogelijk het restant van een kerkwierde. Aan zuidzijde van de wierde bevindt zich een valge (bouwland bij een wierde, vgl. es).


Een boorcampagne op Wierhuizen, Gem. Appingedam, Groningen.
Dit onderzoek betreft een aanvullende archeologische inventarisatie door middel van boringen. Het gaat om het terrein de wierde Wierhuizen tussen Jukwerd en Oosterwijtwerd in de gemeente Appingedam.
Archaeological Research & Consultancy heeft in opdracht van de provinciaal archeoloog van Groningen dit onderzoek uitgevoerd. De boorcampagne werd uitgevoerd op 11 en 12 februari 1998.

Conclusie:
Het booronderzoek op Wierhuizen heeft aangetoond dat de wierdezool zeker nog hoge archeologische waarde bezit. In een aantal boringen is aangetoond dat er nog resten van het wierdelichaam aanwezig zijn. Uit het onderzoek van Van Giffen weten we dat op deze wierde de terpaarde direct op de zavelige klei ligt. In deze zavelige klei zijn nog tal van grondsporen bewaard gebleven. Daar waar in de boor terpaarde op de zavel is aangetroffen kan men ervan uitgaan dat niet alleen het beperkte wierdelichaam is overgebleven, maar ook vele sporen in de ondergrond.
Ook het gedeelte dat Van Giffen wetenschappelijk onderzocht is nooit geheel volledig verstoord, aangezien een aantal van de sporen in de ondergrond door onderlopen met regenwater niet onderzocht kon worden. Daarnaast lijkt vooral het gebied rond boring 4 archeologisch van zeer grote waarde omdat hier mogelijk de kernterp nog aanwezig is in de ondergrond.
Een belangrijke bijkomstigheid voor de archeologische waarde van deze terp is de uitgebreide documentatie, tekeningen en foto's uit de jaren 1916 en 1917. Hoewel hernieuwd onderzoek van deze documentatie noodzakelijk is, zou archeologisch onderzoek van de wierdezool hier uitstekend op aansluiten.

Additional Hints (No hints available.)