Skip to content

Delfzijl e.o. 4.12 - Lutjeburen Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 5/5/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20120501 Datum laatste cachecontrole: 20150417


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 4. Een fietsronde van 30 km door de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de twaalfde cache van de fietstocht.
Alleen te doen tijdens daglichturen!


Aanvullende info:
Op weg naar Lutjeburen komt u eerst langs:
Bunkers:
De zeven bunkers van het Navigatiestation Groningen werden tussen 1951 en 1958 gebouwd. De bunkers liggen ten noorden van Marsum, verspreidt in de weilanden langs de Marsumerweg. Er was ruimte voor maximaal 378 manschappen. In 1964 werd het station opgeheven. Het complex verkeert in redelijke staat.
Achter Krewerderweg 20 ligt een bunker uit de Tweede Wereldoorlog; een mitrailleursnest van het type Tobruk. Aan de Marsumerweg tussen Holwierde en Marsum liggen 7 bunkers van 12 meter diep uit de Koude Oorlog die werden aangelegd tussen 1952 en 1957 en tussen 1958 en 1964 in gebruik waren als navigatiestation door de Koninklijke Luchtmacht (Navigatiestation Groningen of NS-G, callsign Floorspace, een voorloper van AOCS NM) om vijandelijke vliegtuigen op te sporen en te volgen (zie ook Korps Luchtwachtdienst). Er konden 378 manschappen verblijven. De radar kon vliegtuigen waarnemen tot bij Berlijn. De commandobunker bestaat uit enkele tientallen ruimtes verdeeld over twee verdiepingen, heeft muren tot 5,6 meter dik en was voorzien van massieve gasdichte stalen deuren. In het geval van een atoomaanval was voorzien in een spouwmuur en een pompinstallatie om bij een scheur in de buitenmuur het grondwater weer te kunnen wegpompen. De ingangen van alle 7 bunkers werden op 1,5 meter boven NAP geplaatst om in het geval van een dijkdoorbraak niet onder te lopen. Om zelfvoorzienend te kunnen zijn had het complex de beschikking over drie generatoren van elk 250 kW en was een drinkwatervoorraad van 160.000 liter aanwezig, zodat men 2 tot 3 maanden ondergronds kon blivjen. Voor de communicatie met de buitenwereld had men de beschikking over 1800 telefoonlijnen. Deze bunkers worden sinds 1992 beheerd door de Stichting Cold War Historical Center uit Uithuizen (vroeger onderdeel van het voormalige Museum 1939-1945).



Inmiddels hebben we de gemeente Appingedam weer verlaten en zijn we weer in Delfzijl aangekomen, we zijn vlak in de buurt van:
Lutjeburen, vroeger ook Lutjeboeren genoemd, is de benaming voor vier aangrenzende wierden ten oosten van het gehucht Nansum aan de zeedijk in de gemeente Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen. In de 19e eeuw vormde het een gehucht, maar tegenwoordig staat er nog slechts een boerderij op de wierden.
De wierden liggen op een kwelderrug en worden op basis van bodemvondsten (Romeins en recent aardewerk, kogelpotscherven en huttenleem) gedateerd op de Late IJzertijd en/of Romeinse tijd tot de middeleeuwen. De hoogte varieert tussen de 2 en 3 meter. De bebouwde wierde wordt aan noord- en zuidzijde omgeven door sloten.

Een kwelderwal is de oever van een rivier of beek die over de kwelder loopt. Deze oevers waren, voor de periode van de indijkingen dé plek voor vissers om zich te vestigen. De wal lag door de zandafzetting hoger dan het maaiveld van de omringende kwelder. De ideale plek, omdat het eerste begin er al was, om een wierde aan te leggen. Veel plaatsen in Groningen, Friesland en het noorden van Duitsland zijn oorspronkelijk op kwelderwallen gesticht, wat te herkennen is doordat ze min of meer op een lijn liggen. De hogere ligging is vaak duidelijk herkenbaar. De kwelderwal is niet te verwarren met de schoorwal. Een schoorwal is een lange, smalle landtong die gevormd wordt door afzetting van zand in een bocht van de zeekust, en die de bocht op deze manier geheel of gedeeltelijk afsluit van de open zee, veelal evenwijdig aan de kust.

Additional Hints (No hints available.)