Skip to content

Kalmthout : Achterbroek Traditional Geocache

This cache has been archived.

Dostio: Als er 1 cache van mij was waarvan ik dacht dat hij niet kon verdwijnen, dan is het deze.
Het ondenkbare is toch gebeurd vandaar dat ik deze moet archiveren.
Dank aan alle bezoekers

More
Hidden : 3/19/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kalmthout : Achterbroek

Het goede voorbeeld van Deboenkers en Superjiva krijgt navolging. Na een maandelijkse cache in Ekeren (2010) en Kapellen (2011) gaan we nu een dorp noordelijker, zijnde Kalmthout. In 2012 zal er elke maand een cache in Kalmthout geplaatst worden met een code voor een bonus cache. U hoeft niet telkens de 1e van de maand klaar te staan om de FTF te behalen, 31 maart is nog steeds maart. De snelheid en kwaliteit van de caches zullen hand in hand samengaan met de inspiratie en vrije tijd van het moment. Bedoeling is zowel traditionals als multi’s te plaatsen. Thema’s volgens moment van het jaar, passend evenement, vergane glories, persoonlijke nostalgie, just for fun, etc.

 

Maart 2012

 

Geschiedenis: Tussen Handelaar, Hillo, Foxemaat en Onderzeel lagen oorspronkelijk veengronden te midden van een nat gebied, ook "broek" genoemd. Tussen 1250 en 1300 was de abdij begonnen met ontginning van haar woeste gronden. Vanuit Kalmthout bekeken lag achter de grote beek het broek dat plots uitgroeide tot een nieuwe nederzetting. Deze nederzetting kreeg de naam "Achterbroech". In 1362 was Achterbroek bij wijze van spreken al een dorp op zichtzelf en in 1393 stond er een grote abdijhoeve. (Ter hoogte Roosendaalsebaan 89) De eerste kapel van Achterbroek werd gebouwd in 1447. De inwoners van Achterbroek zullen de stichter "Jan Geraertssone van der Maelstede" van naam kennen, zijn naam wordt nog steeds afgelezen bij de nagedachtenis van de overledenen in de kerk, meer dan 500 jaar na zijn overleden. In de 15de eeuw werden de meeste gronden in Achterbroek omschreven als "terra arabilis" of landbouwgrond.

 

Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 ontstond ook in Achterbroek de drang naar vrijheid en ontstond de strijd om een eigen parochie. Omdat men op de gemeenteraad van Kalmthout niet moest rekenen werd beroep gedaan de bestendige deputatie, de aartsbisschop van Mechelen en de provinciegouverneur. Mgr. Engelbert Sterckx was in 1863 akkoord. De gemeenteraad scheef echter aan de gouverneur en monseigneur dat ze toch moesten inzien dat een kerk volstrekt overbodig was. De reactie was hevig, afscheiding van Kalmthout tot een eigen onafhankelijke gemeente werd overwogen. Om de situatie te sussen werd een compromis gevonden in de vorm van vergroten van de kapel. Op 27 juli 1867 keurde de provincieraad de afscheiding als gemeente goed en gaf men de zaak door aan de minister van binnenlandse zaken. De minister verwierp het goedkeuringsbesluit. De gemeenteraad stelde in 1868 nogmaals voor de kapel te vergroten. Kalmthout boog in 1870, het bestek voor de kerk werd geschreven en op 22 juni 1871 verscheen het koninklijk besluit in het Belgisch staatsblad waardoor Achterbroek een zelfstandige parochie werd. Op 19 juli werd de  eerste pastoor ingehaald : Anselmus Van Rooy. De nieuwe kerk werd in gebruik genomen in februari 1873, de oude kapel werd gesloopt. Die kerk werd in 1944, op het einde van de Tweede Wereldoorlog, opgeblazen door de terugtrekkende Duitsers. Op dezelfde plaats werd in 1952-1953 een nieuwe kerk gebouwd met neoromaanse kenmerken.

 

Info : De geschiedenis van Kalmthout door Jean Bastiaensen.

 

Voetbal:  Achterbroek VV sloot zich in 1949 bij de Belgische Voetbalbond aan en bleef er de rest van de eeuw in de provinciale reeksen spelen. Later in de eeuw werd binnen de club ook een damesafdeling actief, die eerst in de provinciale reeksen speelde.

In 2002/03 speelde men in de nationale reeksen van het damesvoetbal in Derde Klasse, waar men meteen tweede in de reeks werd. Men bleef er de volgende jaren bij de beteren en na reekswinst in 2006 steeg men naar Tweede Klasse. Ook daar kon men zich goed handhaven.

In 2011 eindigde Achterbroek vierde, na kampioen KSK Heist en de B-elftallen van Standard Fémina de Liège en RSC Anderlecht. De B-elftallen konden niet promoveren en Achterbroek mocht naar de eindronde tegen eersteklasser Miecroob Veltem. Achterbroek wist die eindronde te winnen en promoveerde zo naar Eerste nationale klasse, een prestatie waar we erg trots op mogen zijn.

Geocache:

Vanaf de cache hebt U een goed zicht op het voetbalstadion van K. Achterbroek VV

Additional Hints (No hints available.)