Skip to content

Stads(be)hagen Multi-cache

Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Stadshagen is de nieuwste woonwijk van Zwolle. De eerste huizen werden gebouwd rond 2001. Een nieuwbouwwijk heeft vaak een bepaalde reputatie van lelijkheid, maar deze cache is gemaakt om het tegendeel te bewijzen: een fietsrondje (11 km) langs mooie punten van Stadshagen. De rappe trapper kan de route binnen een uur afleggen.

Toen CacheTrainer na zijn studententijd verhuisde van de arbeiderswijk Assendorp naar de nieuwbouwwijk Stadshagen, kreeg hij van zijn vriendenkring veel commentaar: “Die afstand is ’s nachts toch niet te fietsen”, “Groter wonen is niet altijd beter wonen” en zelfs de opmerking: “Weet je zeker dat je geen sociale zelfmoord pleegt?” Hoewel hij zelf ook nog wat twijfels had, liet hij de kans niet liggen en vertrok hij naar Stadshagen. Het was weliswaar even wennen, maar inmiddels wordt er erg van de wijk genoten. Gezellige sfeer, kindvriendelijk, met veel autovrije straten, rustige nachten en genoeg natuur vlakbij. En de fietstochtjes naar het centrum zijn niet alleen mooi, maar ook erg gezond. En de beste manier om al dat genot te delen met anderen, is natuurlijk via een multi-cache!

De wijk
Stadshagen is weliswaar inmiddels ruim een decennium oud, maar de wijk is nog lang niet af: er wordt nog altijd flink gebouwd aan noord- en westkant van de wijk. In de wijk zijn diverse deelwijken met eigen namen zoals Werkeren en Milligen. Er wordt in de gemeente nog gesproken over een regiotram die de reistijd naar het Zwolse centrum een stuk zou verkorten. Inmiddels is de wijk voorzien van vele voorzieningen op het gebied van een uitgebreid winkelcentrum, enkele restaurants, parkjes, sportvelden, dierenweides, huisartsen en basisscholen. Omgeven door water met als hoogtepunt een grote recreatieplas, zorgt ervoor dat de Stadshagenaar op de fiets of lopend ook flink kan genieten van de natuur in de omgeving.

De route
De waypoints leiden je langs mooie herkenningspunten van Stadshagen. Onderweg maak je kennis met kunst, cultuur en natuur. Omdat de route lang is, zijn de waypoints erg simpel gehouden. Om tijdens de spits grote verkeersdruk in kleine straten te vermijden, is er een ingewikkelde verkeersstructuur opgezet die de “Verkeersknip” genoemd wordt. Bij de route van deze cache is daar geen rekening mee gehouden: verschillende punten zijn niet met de auto bereikbaar en bij andere punten moet je soms flink omrijden om van het ene naar het andere punt te komen. De route is dus het beste op de fiets te doen.

De Waypoints

WP01: Recreatie aan de plas
De Milligenplas is een recreatieplas ontstaan door zandwinning voor de bouw van de wijk Stadshagen. Er bevindt zich een paviljoen en verderop is zelfs een kleine haven te vinden. Aan de plas heeft in 2011 voor de tweede keer het Geocache Event “ZPK” (Zwols Petling Kampioenschap) plaatsgevonden.
Kijk op het informatiebord. Wat is de waterdiepte tot de drijflijn? Tel de cijfers van de diepte bij elkaar op. Antwoord = E

WP02: Voetballers
Deze amateurvoetbalvereniging is naar Stadshagen verhuisd toen Sportpark De Verbinding klaar was. De Zwolse vereniging is echter al veel ouder dan de wijk. De amateurclub speelt met oranje tenues en in de zaterdagcompetitie.
In welk jaar is deze voetbalclub opgericht? Eerste getal aftrekken van het tweede = F

WP03: Basketballers
Nog meer sport. De gemeente heeft op diverse plekken sportveldjes geopend die vrij toegankelijk zijn. Het gaat daarbij niet alleen om de bekende ‘trapveldjes’, maar ook om andere soorten sport zoals hier basketbal.
Hoeveel baskets zie je hier? Antwoord - 4 = G

WP04: In de tuin
De gemeente Zwolle is een groene gemeente. In september 2006 werd de stad zelfs uitgeroepen tot “Groenste Stad van Europa”. Voor bewoners die groene vingers hebben zijn er ook veel mogelijkheden. In diverse wijken zijn publieke tuinen te vinden. Stadshagen heeft bijvoorbeeld een Vlindertuin, een volkstuin en een jeugdtuin.
Wat voor tuin is dit? Volkstuin: H=2, Jeugdtuin: H=3, Vlindertuin: H=4

WP05: Fietspoëzie
Bij het aanleggen van verschillende fietstunnels in de wijk werd er ook aan kunst gedacht. Paul Gellings, stadsdichter van Zwolle, schreef voor de gelegenheid zogenoemde “Tunnelteksten”, die door kunstenaar Edo van Doorne vormgegeven werden. Vanaf het fietspad staan er twee poëtische spreuken op het viaduct te lezen.
Zoek de tekst: “Terug is dubbel weg” als voorbeeld. Iets verderop staat op dezelfde manier zo’n uitspraak. Zoek deze. Letterwaarde van de 2e letter = I

WP06: Ruimte om te spelen
Het kindvriendelijke gehalte van Stadshagen is overduidelijk voor iedereen die een tijdje rondfietst in de wijk. In bijna iedere straat of op elk pleintje is wel een speeltoestel voor kinderen te vinden. Dit is daar een voorbeeld van.
Hoeveel afzonderlijke speeltoestellen zie je hier? Antwoord - 1 = J

WP07: Kunst in het park
In het Twistvlietpark heeft kunstenaar Thom Puckey vier kunstwerken geplaatst. Meer daarover kun je leren in twee caches van cacher Ihuaheck.
Wat is dit voor kunstwerk? Kunstwerk is helaas weggehaald wegens vernieling K=5

WP08: Twistvlietbrugwachters
Stadshagen is volledig van het centrum van Zwolle afgesloten door de loop van een zijrivier van de IJssel: Het Zwarte Water. Om in de wijk te komen kun je over een aantal bruggen gaan, waaronder een fiets- en een spoorbrug. De mooiste brug is wellicht de Twistvlietbrug. Aan de overkant van de Twistvlietbrug staat een groot wachtershuis.
Hoeveel ramen zitten er in het rode gedeelte van het brugwachtershuis aan de rivierzijde? Antwoord gedeeld door 3 = A.

WP09: Dierenweide Stadshagen
Op verschillende plekken in de wijk kun je dierenweides vinden. Dit is er één van. Vooral veel konijntjes, maar ook andere dieren hebben hier een knus bestaan. Leuk voor de kinderen! Denk er wel om dat de dieren niet gevoerd mogen worden.
Wat is de naam van deze dierenweide? Letterwaarde van de 6e letter = B.

WP10: De Fontein
Naast een kleurrijke flat, is het gebouw "De Fontein" mogelijk nog meer bezienswaardig. Het gebouw, ontworpen door architectenbureau Alberts en Van Huut, stelt een vijfhoekige fontein voor. De toren heeft een hoogte van 14 meter (totaal gebouw 27,5 m) en bestaat uit 15 onbehandelde houten stammen van de Afrikaanse houtsoort "Clouziana".
Wat voor gebouw is dit? Een buurtcentrum: C=7, Een kerk: C=2, Een supermarkt: C=4

WP11: De cache
De cache bevindt zich op N5A° BC.E0F E006° GH.IJK. De cache ligt op privé-terrein op een logische plek, gelieve niet bij de buren te zoeken en niet te opzichtig, er wonen veel mensen met zicht op deze voortuin. Plaats bij je log vooral foto's van mooie dingen die je onderweg hebt gezien!


Ter controle: A+B+C+E+F+G+H+I+J+K=34.


Voor de liefhebbers van banners heeft Erik Los een leuke banner voor deze cache in elkaar geknutseld, waarvoor dank!<a href="http://coord.info/GC3G3M1" target="_blank"><img src="https://d1u1p2xjjiahg3.cloudfront.net/5cba92da-e931-491e-b44a-e70e3620e7f3.gif" width="200" height="50" border="0" alt="Stads(be)hagen" title="Stads(be)hagen" /></a>

Stads(be)hagen

Additional Hints (Decrypt)

ubaqreqmrfgvra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)