Skip to Content

Traditional Geocache

Resclosa de Borgonyà

A cache by Regadora Team Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/6/2012
In Cataluña, Spain
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Cache Issues:

  • This cache is temporarily unavailable. Read the logs below to read the status for this cache.
Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

La Resclosa de Borgonyà està situada entre Torelló i Borgonyà, seguint la ruta del camí vora ter (GR-210). Aquest catxé és idoni per fer juntament amb la Font del Puig-Robí, el Canal de Vilaseca i Els Anglesos.
Esperem que gaudiu d'una bona caminada en aquest indret.

La colònia de Borgonyà, situada en el municipi de Sant Vicenç de Torelló, va ser aixecada per l’empresa escocesa Coats el 1895 i es va convertir en la més majestuosa colònia de la conca del Ter.

El 1903, els Coats s’associen amb els Fabra, una de les principals empreses cotoneres catalanes; neix llavors, Fabra i Coats, integrada dins la major companyia mundial de fil de cosir.

Tots els paràmetres són gegantins a Borgonyà: 600 CV de potència instal·lats, 80.000 pues de filar, un miler de treballadors ocupats, i una producció que supera els 60.000 kg. De fil setmanals. A Borgonyà es produïa el fil de cosir comercialitzat sota el nom de “Cadena”, el fil de sorgir “Dàlia” i els torçats dedicats a la producció de xarxes de pesca i lones “Fabra i Coats”.

La colònia dels “anglesos”

Borgonyà era coneguda a la comarca com “els anglesos”, donat l’origen britànic dels seus fundadors. La seva arquitectura recorda l’urbanisme nordeuropeu: habitatges unifamiliars amb pati davanter i eixida posterior, jerarquia social ben delimitada i una racional distribució d’edificis públics i de serveis voltats d’un cuidat enjardinament.

Fabra i Coats va dotar Borgonyà d’un seguit de serveis que la van fer modèlica entre les colònies del Ter: església, escoles pels dos sexes, cooperativa, germandat d’assistència, casino, teatre-cinema, camps d’esports, fonda, barberia, baixador del ferrocarril, oficina de correus, cementiri; i des dels anys vint, una escola bressol i els serveis permanents d’un metge i una farmàcia pròpies.

Aquest conjunt de serveis i el manteniment de la colònia a càrrec de l’empresa, eren inspirats per un aclaparador paternalisme i una forta tendència a l’autosuficiència, que no amagaven, però, una clara voluntat de control social.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

141 Logged Visits

Found it 125     Write note 6     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 12 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:55:16 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:55 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page