Skip to Content

<

Suoltijoen savottapirtti

A cache by -hamppi- Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/10/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Historia
Sallassa valtion maalla (Metsähallitus) sijaitseva Suoltijoen pirtin nimellä tunnettu metsätyökeskus rakennettiin vuonna 1954 suurimittaisten hakkuiden ja uittojen tukikohdaksi rakennusmestari A. Koskenniemen laatimien piirustusten mukaisesti. Nykyisellään siihen sisältyvät miehistörakennus, yhdistetty ruokala-toimihenkilörakennus, kauppa, kellarisauna ja käymälä.

Kaksikerroksisessa lautarakenteisessa miehistörakennuksessa (pohja-ala 25 x 15 m) oli majoitustilaa peräti 192 metsurille. Kummassakin kerroksessa on päädystä toiseen kulkeva keskikäytävä, jonka varrelle on sijoitettu neljä makuusalia (kukin 24 miehelle) ja vaatteiden kuivaushuone. Makuusalien kolmiruutuiset ja porraskäytävien kaksiruutuiset ikkunat on sijoitettu symmetrisesti akseliin, joten rakennus tekee niidenkin puolesta sopusuhtaisen vaikutuksen. Maalaamattomassa peiterimaseinäisessä rakennuksessa on huopakatto. Sisäänkulku rakennukseen on sekä keskeltä julkisivua että päädystä. Viimeksi mainittua käytettiin ruokalaan mentäessä.

Kulmittain miehistörakennukseen sijaitsee niin ikään lautarakenteinen ja maalaamaton puolitoistakerroksinen rakennus (23 x 10 m). Sen alakerta sisältää tilavan ruokasalin, keittiön, ruokavarasto-huoneen ja kokkien asuinhuoneen. Viimeksi mainitussa oli tilat viidelle muonittajalle.

Rakennuksen yläkerta muodosti ns. terävänpään. Siihen kuului makuualkovilla varustettu konttorihuone, keittiö, ruokailuhuone, emäntien (2 kpl) huone, vierashuone ja kuukausimiesten (6 kpl) asunto. Alakerran ikkunat ovat kolmiruutuiset, yläkerran eli ullakon kattoon tehtyjen ikkunakomerojen ikkunat kaksiruutuiset. Rakennuksessa on miehistöovi julkisivulla ja kokkien ovi päädyssä.

Viistosti ruokalarakennusta vastapäätä sijaitsee entinen kaupparakennus, jonka toisessa päädyssä oli kaupanpitäjän asunto. Nykyisin kaupan varastohuonetta käytetään liiterinä, asuntoa majoitustilana.

Entinen maakellari on kunnostettu saunaksi ja metsätyövaiheen aikaisista rakennuksista on pihapiiristä purettu talli päärakennuksen takaa, varastorakennus etupihan rinteen puolelta ja suuri miehistökäymälä jokitörmästä. Nykyinen rakennuskanta muodostaa silti vaikuttavan miljöökokonaisuuden. Tässä suh-teessa sitä voidaan verratta Kemijokivarteen näkyville paikoille pystytettyihin, mutta sittemmin purettuihin kookkaisiin kaksikerroksisiin uittopirtteihin.

Rakennukset omistaa yleishyödyllinen yhdistys Suoltioiva ry, joka on pitänyt ne tyydyttävässä kunnossa. 1970-luvulla suoritetun keskuslämmitysjärjestelmän muutoksen miehistörakennukselle aiheuttamat vauriot ovat pienehköt ja korjattavissa. Pihapiirin rakennusten nykyinen käyttö tilapäisinä joukkomajoitustiloina vastaa hyvin rakennusten alkuperästä käyttöä ja on siten luontevaa.

Kohteen kulttuurihistoriallinen arvo on valtakunnallisellakin mittapuulla arvioiden merkittävä. Se kuuluu suurten lihasvoimaisten savotoiden viimeiseen vaiheeseen, jota seurasivat huomattavasti vähäisemmällä miehistöllä hoidetut konesavotat parakkiasumuksineen. Suoltijoen pirtti on ainoa säilynyt tyyppinsä edustaja maassamme. Kohteen kulttuurihistoriallista arvoa lisää oleellisesti se, että kiinteä sisustus on jokseenkin alkuperäisessä asussaan ja että irtaimistostakin (sängyt, kaapit, pöydät, penkit, ruokalan astiavaunut jne.) on merkittävä osa jäljellä

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

68 Logged Visits

Found it 65     Didn't find it 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.