Skip to content

GBJ Hållplatser Multi-Cache

This cache has been archived.

Toa Norik: Hej

För ett tag informerade jag dig om att allt inte verkade stå rätt till med din cache och bad dig ta reda på hur det stod till och åtgärda eventuella problem. Då det inte syns några tecken på att du gjort det kommer jag nu att arkivera din cache.
I enlighet med riktlinjerna (länk) sker avarkivering vid brist på underhåll inte alls och i övriga fall sker det undantagsvis.

Hälsningar
Toa Norik, reviewer

More
Hidden : 4/16/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Besök tre gamla hållplatser längs GBJ (Göteborg-Borås Järnväg) i Mölnlycke och hitta ledtrådar som tar dig till den fjärde hållplatsen där cachen finns.

** PIXBO **
Signatur: Pb/Pxb
11,763, senare 11,751 km från Göteborg C
Höjd över havet 64,57 meter

Pixbo var en av de hållplatser, som öppnades 1894 samtidigt med banan. Hållplatsstuga, klassad som ”mindre plankhus" hade redan då uppförts, likaså träplattformar med en längd av 42 meter, som 1905 ersattes av en 80 meter lång perrong av sten. Denna förlängdes i sin tur år 1923 med 75 meter. 1927 uppsattes hållplatssignal för de påstigande.
I brev 9 februari 1943 ingav Pixbo Villa- och tomtägareförening en framställning till SJ om ut-vidgning av anhalten. Med anledning härav översände distriktschefen till Kungl. järnvägsstyrelsen den 14 april ett förslag om uppförande av ny hållplatsstuga med utrymme för styckegods, expedition med postutrymme samt större väntsal. Kostnaden beräknades bli 46 300 kronor.
Från generaldirektören avgavs svar direkt till villaföreningen, att stugan kommer att uppföras, men först under ett arbetsmarknadsläge, då åtgärden kan anses vara företrädesberättigad.
Den 8 september 1944 anmäldes huset klart för avsyning. Utrymmet medgav plats även för en kiosk. Redan 1945 befanns godsutrymmet återigen vara för trångt, och distriktschefens förslag till ytterligare utbyggnad för 10 000 kronor godkändes av järnvägsstyrelsen den 17 augusti 1946.
I längdmätningssystemet minskades angivelsen av stationshusmittpunktens avstånd från Göteborg efter utbyggnaden med 12 meter.
Post och järnväg skildes åt den 1 juli 1966, varvid hållplatsen blev obemannad. Tåguppehållen indrogs fr o m den 27 maj 1978, och hållplatsbyggnaden revs i januari 1981.

N 57° 39.412 E 012° 04.931
L = antalet trappsteg med slipers/number of stairs with sleepers
(Räkna trappstegen!/Count the stairs!)
MM = stolpe riktning Mölnlycke/pole direction Mölnlycke

** RÅDA STOCK **
Signatur: /Råd
13,649 km från Göteborg C
Höjd över havet 52,07 meter

Vid platsen fanns från början en obevakad landsvägskorsning i plan, där 1913 elektriskt ringverk installerades.
1926 påbörjades arbetena med en vägbro, som innebar, att korsningen blev planskild. Den öppnades för trafik den 1 september 1927.
Bebyggelsen kring Råda utvecklades avsevärt under 1930-talet, och önskemålet om en hållplats växte sig allt starkare. Eldriften underlättade bolagets möjligheter att tillgodose behov av ökat antal uppehåll i och med att accelerationsförmågan hos tågen väsentligt förbättrades. På VD:s förslag beslöt GBJ:s styrelse att låta anordna en hållplats vid Råda Stock för en beräknad anläggningskostnad av 3 000 kronor.
Hållplatsen öppnades den 23 mars 1936. 1943 förlängdes plattformen med hänsyn till att den under kriget starkt ökade trafiken krävde längre tåg.
Hållplatsen nedlades fr o m den 23 maj 1971.

N 57° 39.313 E 012° 06.548
T = trappsteg mellan mark och perrong/stairs between ground and platform
(räkna inte med marken eller perrongen/do not count the ground or the platform)

** LÅNGENÄS **
Signatur: Lå/Låg
16,880 km från Göteborg C
Höjd över havet 57,77 meter

Ernst Jönsson, innehavare av Långenäs herrgård och i många avseenden en driftig man, ville från början ha en hållplats på orten, men rönte föga förståelse hos järnvägsbolagets styrelse, som menade, att befolkningsunderlaget var alldeles för begränsat för att motivera detta. Han lät då avstycka attraktiva tomter från sina ägor och sålde dem till hugade spekulanter för att öka inflyttningen, och efter några år uppnåddes önskat resultat. Han uppdrog också åt arkitekt Folcke att rita en väntsalsbyggnad med expedition och bagagerum.
Den 1 maj 1906 öppnades ”vid km 12,5” (från Almedal räknat) hållplats för persontrafik. Väntsalsbyggnad anlades enligt Folckes ritningar, och en 50 meter lång plattform av sten uppfördes.
Redan till påföljande års bolagsstämma framföres ett skriftligt önskemål om att ett stick- eller sidospår med lämplig sträckning skulle anläggas, men det nämns originellt nog ej ett ord om att det redan förut funnits ett sådant. Det blev ej heller något resultat av framställningen.
Det framlades också synpunkter på persontrafiken. År 1906 ”voro tågförbindelserna dit och därifrån allt utom tillfredsställande, enär i regeln man endast kunde betjäna sig af morgon- och aftontågen utom ett middagståg från staden." Detta hade visserligen förbättrats, men man krävde, att samtliga tåg skulle få göra uppehåll.
Sprinchorns yttrande till styrelsen den 10 november 1908 härom kännetecknas av ganska affekterade formuleringar. Av vintersäsongens 13 personförande tåg stannar dock 10 i Långenäs; endast genomgående tåg nr 3 och 4 till Karlskrona samt nr 8 med viktig anslutning till B]:s kvällståg passerar.
I väntsalsbyggnaden inleddes 1918 elektrisk belysning, och 1927 uppsattes en hållplatssignal, som också försågs med elektriskt ljus.
Hösten 1926 beviljades skeppsmäklaren David Blidberg, villaägare på orten, tillstånd att i järnvägens slänter på egen bekostnad anlägga stentrappor för att få en genare gångväg till hållplats, grannar och sjö. Det påpekades, att GBJ skulle hållas skadeslöst för alla eventuella ekonomiska följder härav.
Vid hållplatsen tjänstgjorde i det längsta en platsvakt. 1929 tillträddes denna tjänst av Ragnhild Johansson. Den sista, som fram till indragningen av tjänsten den 1 september 1954 uppehöll densamma, var Alli Olsson. Hållplatsen var därefter obevakad fram till nedläggningen fr o m den 23 maj 1971. Byggnaden finns fortfarande kvar och disponeras numera av Långenäs fritidsförening, som på ett förtjänstfullt sätt underhåller den och använder den som trivsam klubbstuga.

N 57° 40.141 E 012° 09.372
SS = små vita rutor på en sida men inte framsida/small white squares on one side but not front
KK = takbjälkar/tie beams
(räkna bjälkarna som sticker ut runtom byggnaden/count the tie beams while walking round the building)

** FINAL **
Geocachen finns på följande koordinater, i närheten av den fjärde hållplatsen i Mölnlycke:
N 57° XX.YYY
E 012° 0L.ZZZ

där:
XX = MM - SS + T
YY = T^2 * KK
ZZZ = (L – T)^3 * SS

(gömman ligger inom 20 meter från järnvägen/the cache is placed within 20 meters of the railway)

[Bertil Thulin m.fl. "Göteborg-Borås järnväg", Svenska Järnvägsklubben 1994]

Additional Hints (Decrypt)

Vatåat pn 10 zrgre evxgavat Obeåf/Ragenapr pn 10 zrgref qverpgvba Obeåf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)