Skip to content

Kanorondje Geerpolder 1 Traditional Cache

This cache has been archived.

lindootje: door verbouwingen aan de sloot/wal/kade gaat dit rondje er voorlopig uit

More
Hidden : 4/15/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het kanorondje Geerpolder is een mooi en bijzonder kanorondje om de Geerpolder (ong. 5km). Dit rondje is alleen per kano of opblaasboot te doen!.

Parkeren kan op N52º 05.580 E004º 30.258
Let op! Bij volle parkeerplaats wordt u ter plaatse doorverwezen naar een parkeerplaats verderop.

De bonus ligt op N52º 05.ABC E004º 30.DEF


Het rondje bestaat uit 9 caches en een bonus. De codes staan op de logrolletjes, vergeet deze dus niet te noteren voor de bonus!

Uw kano of opblaasbootje kunt u bij parkeerplaats 1 in het water gooien. Heeft u geen kano? In de buurt van de parking kunt u een kano huren.

De start is nabij Boerderij ’t Geertje. De kanotocht is geheel buiten deze boerderij om.

Halverwege dient de kano bij hoog water over een brug getild te worden. Het is niet nodig om de kano uit te komen. Doe dit dus ook niet, dat vinden de boeren en beesten niet fijn.

De Geerpolder

Geerpolder 1850Tussen 1600 en 1615 bestond dit gebied, de Geeren genaamd, uit een complex boezemlanden, bestaande uit bossen op een bijna 4 meter dik veenpakket dooraderd met veenstroompjes en meertjes, die in open verbinding stonden met de Oude Rijn. Rond 1635 werd het gebied in twee delen ingepolderd: de kleine Blankaard en de Geerpolder.

Tot 1708 werden de polders ontveend, waardoor grote plassen ontstonden. In 1867 werd de polder definitief drooggemaakt toen het stoomgemaal werd uitgevonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn,om te voorzien in de brandstofbehoefte, nog enkele stukken ontveend.

Geerpolder 2012Deze delen liggen nu dan ook lager dan de andere percelen. Bij het paneel op de dijk van het Noord Aa is goed te zien wat de invloed van de ontvening is geweest.De zuidelijk aangrenzende polder is voor een deel weer een meertje geworden op polderniveau. Men heeft de onderliggende zandlaag eruit gezogen en gebruikt o de stad Zoetermeer op te bouwen. Het meer is dan ook 30 meter diep en fungeert als recreatieplas voor de bewoners. Het water is ruim één meter hoger gehouden als tegendruk voor het opdringende kwelwater (zout zeewater)

De Geerpolder dankt zijn naam aan zijn onregelmatige vorm. De term ‘geren’ wordt van oudsher gebruikt voor land dat in een punt toeloopt. Het is tegenwoordig nog steeds de aanduiding voor een schuin toelopend pand van een kledingstuk.

Natuur

De Geerpolder en het naastgelegen Noord Aa hebben een hoge natuurfunctie en dat kenmerkt zich door de aanwezigheid van onder veel meer: vogelkers, vuilboom, braam, gestreepte witbol, kale jonker, rode- en witte klaver, zuring en de scherpe- en kruipende boterbloem, mattenbies, egelskop, fazant, mol, bunzing, wezel, fitis, tuinfluiter, tjiftjaf, kleine karekiet en de grote bonte specht, smient, tafeleend.

John McCormick

John McCormickOp 22 februari 1945 kwam er al vroeg in de ochtend, per telexmachine een gevechtsopdracht binnen waarbij het de bedoeling was het Duitse terrein van de spoorwegen in Nordhausen te bombarderen. Na een overleg vertrokken 31 bommenwerpers voor hun opdracht. In het gevechtsvliegtuig met serienummer 42-95241, de "Jolly Duck", bevond zich zijluikschutter staff-sergeant John McCormick. De opdracht was om boven het vijandelijk doel te dalen naar 6.000 voet (zo'n 1.800 meter) en daar de bommen te droppen, om vervolgens weer te klimmen naar de voorgeschreven hoogte van 20.000 voet. Door het opstijgen, dalen en weer stijgen van het vliegtuig was de benzinevoorraad tot een minimum gezakt en zagen ze geen kans meer om weer veilig naar Engeland te vliegen.

vliegtuigUiteindelijk maakten ze dan ook een noodlanding waarbij ze in de Geerpolder terecht kwamen. De gehele bemanning overleefde de crash. John McCormick maakte zich vervolgens snel uit de voeten en verstopte zich in de hooiberg van de hoeve "Voorzorg" in Zoetermeer. Van daaruit werd hij ondergebracht in de Molenstraat en de volgende dag per fiets door een verzetsman naar het jachthuis in Zevenhuizen vervoerd, om daar de bevrijding af te wachten.

gedenkplaatOp zondag 29 april 1945 werd door verraad het jachthuis door een 25 man tellende groep Duitsers uit Bleiswijk overvallen. Er ontstond een hevige schietpartij tussen deze Duitse overmacht en de ondergedoken leden van het verzet uit Zoetermeer, ondersteund door Britse vliegeniers en de Amerikaanse John McCormick. McCormick probeerde vanuit de zijkant van het jachthuis uit te breken, maar werd bij deze poging door een schot in zijn achterhoofd dodelijk getroffen. Op 4 mei 1945 werd McCormick op de begraafplaats in Zevenhuizen begraven. Op 31 oktober 1945 werd hij met militaire eer herbegraven bij de Nederlands Hervormde Kerk in de Dorpsstraat van Zoetermeer, waar hij nog steeds samen met de drie andere verzetsstrijders begraven ligt. In de Geerpolder, bij de boerderij waar het vliegtuig geland is, staat een gedenkplaat.

Wij hopen dat u veel plezier beleeft aan dit bijzondere kanorondje.
Team Havik en Lindootje

p.s. We hebben klachten van boeren gekregen dat hier mensen over het weiland lopen en vanaf de weg op zoek naar de cache gaan. DOE DIT NIET! Wanneer dit vaker gebeurt zullen zij hun medewerking stopzetten en moet dit leuke kanorondje stoppen!

Additional Hints (No hints available.)