Skip to content

<

Korpen

A cache by Strövargruppen Huggormarna Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/21/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Nära den plats där cachen är gömd fick dåvarande Skogsmullegruppen Huggormarna uppleva en ovanlig händelse. Det var under terminsavslutningen i slutet av Maj 2010 och vi höll på att grilla vid eldstaden intill Upplandsleden, där det tidigare har stått ett vindskydd. Helt plötsligt hördes ett ovanligt ljud en bit innifrån skogen, nästan som ett skrik. Några av oss vuxna reagerade och undrade vad det var men barnen fortsatte att grilla.


När alla var mätta gick vi iväg för att leta rätt på cachen Björnkälla ute vid ängen, en aktivitet som de flesta såg ut att tycka om för övrigt. När vi gått tillbaka till eldstaden sa en av föräldrarna att han hade sett en korp en bit in i skogen, och att det såg ut att äta någonting. Vi smög närmare platsen och kunde där se att korpen stod på marken och slet i något med näbben. Detta något var en hare. Skriket som vi hört tidigare var alltså från haren som korpen fångat och nu höll på att äta upp.

Korpen är alltså en riktig opportunist när det gäller föda. Den äter det mesta den kommer över, såväl levande som dött. Jag har förutom ovan nämda hare även sett korpar äta kvarlämnat pinnbröd och margarin.

Korpen är den största kråkfåglel som finns i Sverige och numera häckar den i hela landet. Värre var det i slutet på 60-talet när korpen var näst intill utrotad i södra Sveriges lantbrukslandskap.

Korpen anses vara en mycket intelligent fågel och är en av de få djur som kan tillverka och använda redskap. I fångenskap har korpar observerats när de böjer en ståltråd för att komma åt mat, släppa ner stenar i en vattenfylld behållare för att höja vattenivån och komma åt mat som flyter på ytan eller samarbeta för att komma åt mat som de sedan delar med varandra.
 

Koordinatuträkning

N59° 37.ABC   E017° 46.DEF

A = Om du i ditt yrke använder en korp är du troligtvis en:
 0 - Rallare
 1 - Snickare
 2 - Inbrottstjuv

B = Antalet häckande fågelarter i sverige som tillhör samma släkte som korpar

C = Antalet korpar som asaguden Oden hade, multiplicerat med tre

D = Antalet bokstäver i det latinska namnets andra del

E = Antalet bokstäver i det latinska namnets första del

F = Antalet filmer i den isländske regissören Hrafn Gunnlaugsson serie med temat korpar/vikingar

Additional Hints (No hints available.)