Skip to content

Steenfabriek "De Werklust" Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoRops: Er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan...

Helaas is de cache verdwenen. Bij uitstek een goede gelegenheid om deze plek weer vrij te geven.

Alle cachers: bedankt voor jullie bijdrages in de logs ;)

GeoRops

More
Hidden : 5/24/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op, coordinaten gewijzigd op 29-9-2013

De cache is op een andere plek neergelegd omdat de cache op de vorige locatie een paar keer verdwenen is. Ook is het nu een micro i.p.v. een small cache.




De steenfabriek bij Losser

Het is een opvallende verschijning als je vanaf Oldenzaal Losser binnenkomt: De ringoven met in het midden de circa 45 meter hoge schoorsteen. Men is er in geslaagd dit rijksmonument te behouden voor de toekomst.

In en om Losser werden al eeuwenlang stenen gebakken. Hetzelfde gold vermoedelijk voor de plek waar nu De Werklust staat. Het is echter niet precies bekend sinds wanneer hier steenbakkers werkzaam waren. Feit is dat in 1895 een aantal mannen op dit perceel een veldoven bouwde. In 1898 werd de N.V. steen- en pannenfabriek Werklust opgericht. Begin twintigste eeuw kwam het bedrijf in handen van de Duitse steenfabrikant Lindenbaum uit Gronau. Hij verkocht het bedrijf in 1923 aan de gebroeders Osse die de belangrijkste innovaties in het bedrijf doorvoerden en ook hun naam aan de hier vervaardigde steen gaven: de Osse-steen.

De nabijheid van de kleigroeve was de belangrijkste reden voor de vestiging van De Werklust op deze plek. Dat is karakteristiek voor de vroeg-industriële steenfabrieken. De hedendaagse steenfabrieken vestigen zich niet meer in de buurt van de grondstof, noch in de buurt van het afzetgebied, maar nabij goede (wegen)infrastructuur.



In vergelijking met andere hedendaagse steenfabrieken was De Werklust geen kapitaalintensief bedrijf, maar daarentegen wel arbeidsintensief. Er werkten, afhankelijk van het seizoen, circa tien personen. In april, of zo gauw de vorst uit de grond was verdwenen, begonnen zij met het afgraven van de klei en het vormen van de stenen. Dit ging door tot eind oktober. In de winter werden de inmiddels aan de lucht gedroogde stenen in de ringoven gebakken.

De belangrijkste productiemiddelen waren het smalspoor met de diesellocomotief en kipkarren, de mengmachine, de strengpers en de ringoven. Hun illustratieve waarde in combinatie met de aanwezige kennis van historische productieprocessen, geven het bedrijf zijn cultuurhistorische waarde.

De steenfabriek heeft een bezoekerscentrum waar meer informatie beschikbaar is, en waar rondleidingen verzorgd worden.

De Werklust


De cache

Deze bevindt zich op het terrein van de steenfabriek. Het is niet nodig om over hekken of draad te klimmen, daar kun je omheen.

In de buurt van de cache is ook de baggermachine te zien, en uitzicht op het kleigat. Let er daarbij op dat u kleine kinderen aan de hand houdt. Bij het reference point SF heeft u een kijkje op de binnenplaats.

Dringend verzoek: S.v.p. niet op de baggermachine klimmen. Het is voor het vinden van de cache niet nodig aan bij deze machine te komen.

Met dank aan Stichting Steenfabriek de Werklust, die toestemming heeft verleend voor het plaatsen en bezoeken van de cache. Graag alleen bezoeken bij daglicht.

Additional Hints (No hints available.)