Skip to content

Jordet Samvirkelag Traditional Geocache

This cache has been archived.

oversizeoregon: Arkiveres da det fort kan bli snauhogd på stedet grunnet mye brekkasje på trærne i vinter.

More
Hidden : 5/15/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cache with log, pencil, infosheet and some tradeitems.

Lasskjørerne var kanskje de som først brakte den kooperative ide til Jordet. På sine besøk på Rena ble de begeistret av møtet med Rena kooperative forening, som var stiftet i 1907.
Trysil arbeiderforening tok kontakt med foreninga i Jordet, med henstilling om å sende representanter til et møte hvor man skulle drøfte forbruker-samvirke i Jordet. Dette var folk sterkt opptatt av. I Jordet ble det holdt møte på Hjemstad for valg av utsendinger, men man ble raskt enige om å arbeide for egen forretning i Jordet, da kommunikasjonene var dårlige. På et konstituerende møte i 1909 tegnet 89 husstander seg med 189 aksjer, for i alt 3780,00 kroner. Jordet Kooperative Selskap var dermed en realitet.
Audun Simensen fikk i oppdrag av styret, hvor Lasse Torvund var valgt til formann, til å forhandle med Anders Flathagen om leie av Landgraffstua. Leieavtale gikk i orden, og huset og pakkbu ble satt i stand for butikkdrift.
Egne verdier fantes ikke, og Lasse Torvund, Per Paulsen, Ingrid og Jo Eltosvold garanterte for et lån på 3000,00 kroner slik at varer kunne bli innkjøpt.
Den 5.mai 1910 åpnet butikken med Peter Åsen som første bestyrer.
Landgraffstua holdt ikke mål som butikk lenge, slik at tanken om eget lokale dukket raskt opp. I 1921 sto lagets første nye butikk, en flott tømmerbygning, ferdig. Det var den gang Trysils fineste butikk, med blant annet styrerbolig, hybler og eget uthus med stall.
I 1938 ble butikken utvidet med en manufakturavdeling, og navnet ble nå endret til Jordet Samvirkelag.
I 1976 sto en restaurert og dels nybygd forretning klar, og denne fikk en meget tragisk ende. Ei klar og fin høstnatt i 1976, tre uker etter åpningen, brant hele samvirkelaget ned, til stor forskrekkelse for befolkningen i grenda.
Handelen foregikk deretter et år i ei Moelvenbrakke før dagens forretning sto klar.
Jordet Samvirkelag har i hele sin virketid hatt en stor og solid medlemsmasse.
1.Januar 1966 gikk Jordet Samvirkelag inn i Trysil/ Engerdal Samvirkelag, og en viss handelslekkasje har skjedd etter at det ble mer forretninger i Trysil sentrum med lengre åpningstider, og større vareutvalg. Spesielt utover fra 90- tallet, og fram til i dag.
På 60- og 70- tallet hadde folk jevnt over god økonomi, blant annet omsatte samvirkelagetr mye bær denne tida, og forretningen gikk bra disse årene.
Samvirkelaget hadde i sin tid både buss, lastebil og bensinpumpe.

Kilde: Trysilboka bind 7.

Butikken ble stengt for godt 24.august 2013, etter flere år med røde tall i omsetningen.

Additional Hints (No hints available.)